Cura de CAISE

• publicat la: 26 iunie 2010
Cura de CAISE

Caisele se numără printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu plăcere atât de catre copii cât şi de către persoanele mai in vârstă. In condiţiile ţării noastre ele se coc in perioada 1 iulie-15 august.

Fiind bogate in substanţe nutritive ele reprezintă un preţios ajutor al sănătăţii, şi tocmai de aceea este util să cunoaştem compoziţia şi proprietăţile lor.

Fructele conţin apă (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu,fier, cupru, multă provitamina A şi alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc)

Una dintre proprietăţile de bază ale acestor fructe este aceea că tonifică sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate in astenie fizică şi intelectuală, stări depresive, insomnii, nevroză, stres, oboseală.

Caisele ajută mult digestia şi prin proprietăţile lor diuretice şi depurative, detoxifică organismul, ii sporesc reacţiile naturale de apărare, il fortifică şi il regenerează.

Având acţiune alcalinizantă ele contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic din sângele şi tesuturile corpului diminuând aciditatea. In plus, caisele, sunt antianemice, antihelmitice şi antidiareice.

Cura cu caise constă in consumul a 500g-1Kg caise pe zi timp de două săptămâni. Fructele se consumă inainte de mese sau intre mese.

Se poate face şi o cură de o zi pe săptămâna in care se consumă numai caise şi nimic altceva.

Cura cu caise este recomandată in :

carenţele de vitamina A şi in toate carenţele de oligoelemente.

constipaţie: conţinutul de celuloză şi pectină al fructului, acesta este foarte des      folosit ca laxativ uşor in problemele de constipaţie. Atunci când este consumat inainte de masa, sucul provoacă o reacţie alcalină in interiorul organismului, care ajută la digestie.

febră, eliminarea toxinelor: Sucul proaspăt de caise constituie un adevărat medicament natural atunci când este folosit de către bolnavi cu febră ridicată sau cu boli de piele. Dacă este amestecat cu miere sau glucoză, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism.

boli de piele: sucul de caise dacă se aplică prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise actionează eficient, ameliorează şi vindecă epiderma afectată.

cancer: sâmburii de caise sunt cea mai bogată sursă naturală de vitamina B17 (cunoscută şi sub denumirea de amigdalină). In general, seminţele fructelor (mai puţin citricele) contin această substanţă, care le conferă un gust amarui, specific. Conform studiilor biochimistului dr. Ernest Krebs , consumul zilnic a 7-10 sâmburi de caise previne apariţia cancerului.

probleme respiratorii: Cunoscute şi sub numele de alune amare, seminţele de cais sunt folosite din timpuri stravechi de către bolnavii cu probleme respiratorii, precum astm, bronşită, emfizema, respiraţie grea sau tuse.

Fiind bogate in potasiu caisele sunt recomandate tuturor celor care nu trebuie să consume sodiu.

Cura cu caise este utilă tuturor copiilor rahitici sau cu intârziere in creştere, adolescenţilor, femeilor gravide şi bătrânilor. Ea dă rezultate foarte bune in anemiile consecutive unei hemoragii.

Chinezii foloseau de la caise fructele pentru metode de tratament natural pentru prelungirea vietii, iar florile in scopuri de infrumuseţare.

Sâmburele de caisă este bogat in proteine şi acizi graşi principali – acid oleic şi linoleic – si contine in proporţie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale. Uleiul extras din sâmburii de caise este folosit cu succes in industria cosmetică, impreuna cu florile de cais, in special la produsele pentru tenul uscat sau imbătrânit, ridat, datorita capacităţii sale de a penetra suprafaţa epidermei fără a lăsa pielea grasă, dar in schimb hrănind-o şi revitalizând-o.

In cosmetică sucul sau pulpa de caisă reprezintă un tonifiant al pielii normale şi se foloseşte sub formă de comprese pe faţă.

Uleiul de caise este folosit in mod tradiţional ca ulei de masaj şi pentru aromaterapie, deoarece calmează pielea şi simţurile prin mirosul sau plăcut.

copilul.ro

Lasati un comentariu