Primul val de caniculă cuprinde România

• publicat la: 8 iunie 2010
Primul val de caniculă cuprinde România

Începe canicula. Soarele este activ în toate regiunile ţării, iar meteorologii spun că vremea se încălzeşte pe zi ce trece, la sfârşitul săptămânii fiind aşteptate temperaturi de până la 33-36 de grade.

Prima caniculă din acest an începe să cuprindă România, atenţionează meteorologii. Dacă marţi temperaturile nu trec de 32 de grade Celsius, la sfârşitul săptămânii s-ar putea să avem maxime de 35-36 de grade. Aceste temperaturi se vor atinge, cel mai probabil, în sudul şi sud-estul ţării şi în Lunca Dunării”, a declarat meteorologul Elena Cordoneanu.

Atunci când vorbesc de caniculă în România, meteorologii se referă la temperaturi situate în jurul valorii de 35 de grade Celsius. “În alte zone ale Europei, canicula înseamnă mai puţin. De exemplu, în ţările scandinave canicula începe de la 28 de grade. În România, 35 de grade înseamnă caniculă”, a explicat meteorologul Cordoneanu.

Această vară nu va fi cea mai călduroasă de până acum , în România

“Şi anul trecut, tot cam în această perioadă, am avut maxime de 35 de grade. În urmă cu câţiva ani, prima lună de vară a bătut recorduri cu peste 40 de grade, înregistrându-se chiar 42 de grade la Oraviţa, în anul 2000. Şi în 2002 au fost peste 40 de grade. Totuşi, acesta nu este un semn că această vară va fi cea mai călduroasă de până acum”, a precizat meteorologul Elena Cordoneanu.

Chiar dacă abia a început vara, căldura devine încă de marţi agresivă. Soarele este activ în toate regiunile ţării şi ploile care se anunţă spre după-amiază prin sud-estul ţării şi la munte sunt cât să nu merite să deschidem umbrelele. Cu alte cuvinte, vara caniculară ne bate la uşă cu insistenţă, aducându-ne la amiază valori termice între 24 şi 32 de grade Celsius pe care le vom simţi din plin mai ales că nori nu se prea arată, iar vântul abia dacă adie. Iar dacă azi e cald, meteorologii ne anunţă că se încălzeşte pe zi ce trece.

În prezent, la nivelul Europei, România este în centrul unei mase de aer cald, care devine din ce în ce mai accentuată către sfârşitul săptămânii.

ziare.ro

Lasati un comentariu