Piaţa imobiliară din Carei se „dezgheaţă”

• publicat la: 22 iulie 2010
Piaţa imobiliară din Carei se „dezgheaţă”

Despre piaţa imobiliară dela nivelul oraşului Carei ne-a vorbit Mihaela Humă, expert evaluator şi director al Agenţiei Imobiliare “Venus”.

Dacă anul trecut practic piaţa imobiliară era blocată, nu au avut loc tranzacţii imobiliare sau, dacă au existat, acestea au fost sporadice şi bazate în special pe tranzacţii în care vânzătorii au fost dispuşi să vândă la orice preţ pentru a avea cash, din primăvara acestui an a început să se faca simţită o anumită mişcare a acesteia.

Se caută apartamentele în special, dar şi casele. Anul trecu  ” am avut 2 tranzacţii pe case, anul acesta 3. Începând cu anul acesta s-au vândut case la valori mari, de  peste 70.000 euro, anul trecut până în 30.000euro. Piaţa imobiliară a suferit o scădere de aproximativ 20 %, au scăzut foarte mult preţurile şi la case” declară Mihaela Huma.

În aceasta perioadă , la mare căutare sunt apartamentele de 2 camere, cererea este mare pentru etajele intermediare 1 şi 2, oferta este relativ slabă, iar cumpărătorii se mulţumesc cu ce găsesc.

Un apartament de 3 camere în MV 1 la etajul 3 cu aer condiţionat, centrală termica s-a vândut la 18.000 euro,ceea ce e foarte puţin,deoarece acest apartament, în iarnă, valora 26.000 euro. Mulţi nu-şi mai permit să plătească ratele la bănci sau au restanţe şi le vând la nevoie în speranţa că îşi vor acoperi ratele cu banii primiţi, şi le  mai ramân bani să-şi cumpere ceva mai mic şi mai ieftin.

Un apartament de 4 camere, decomandat, în MV 1 de 108 mp² se vinde la preţul de 28.000 euro, foarte puţin faţă de acum un an când se vindea cu 40.000 euro.

În zona pieţei,preţurile la apartamente au scăzut rău de tot,variind între 10-12.000 euro pentru cele de la etajul 1,cu dotări iar  un apartament la parter este  cotat cam la 8.600 euro.

Pe plan local, în ultimul trimestru, au început să scadă preţurile din cauza situaţiei economice. La noi toate s-au întamplat cu un decalaj de câteva luni.

Au apărut şi cazurile de executare silită, apartamente scoase la licitaţie pentru plata restanţelor  către banci, ceea ce până acum nu a fost cazul.

Criza economică nu a reuşit să provoace scăderea nivelului chiriilor pe piaţa careiană.

Există o foarte mare cerere pentru chirii, se caută în special apartamentele mobilate sau semimobilate. Cererea mare se datorează în special lucrărilor care se efectuează în zonă, muncitorii care în vin în zona aceasta au nevoie de chirie pe perioadă scurtă, însă oferta este aproape inexistentă. Apartamentele de 2 camere, mobilate, dotate cu centrala termică şi aparatură electrocasnică se închiriază la peste 150 euro iar cele de 3 camere la peste 200 euro. Nivelul foarte ridicat al chiriilor reflectă  faptul că cererea pe piaţă este  foarte mare, în timp ce oferta este  destul de limitată.

„Clienţii care vin acum să-şi închirieze imobilele pe termen scurt nu vor plăti agenţiei niciun comision.De creşterea preţurilor nu se poate vorbi, momentan preţurile de pe piaţă sunt cele din 2006-2007 şi vor ramâne la fel cel puţin 3 ani „ a menţionat Mihaela Humă.

Andrada Vasile

comentarii

de nu are rost la 22 iulie 2010 - 21:12

bla bla bla. Agentia respectiva lipeste reclame mincinoase pe usile de bloc, gen: Cumpar urgent apartament in acest bloc……
Oricum succes

de unde? la 23 iulie 2010 - 07:43

macar ei fac ceva….deci exista…restul nu fac nimic…si oricum eu nu inteleg ce e mincinos in anuntul ala….eu chiar am sunat in urma unui anunt de ala gasit pe usa de la bloc si chiar aveau un client care dorea sa cumpere un apartament urgent si pentru care ei se chinuiau sa-i gaseasca cat mai multe variante….asa au ajuns la mine si eu mi-am vandut apartamentul prin ei si am fost foarte multumit de modul in care au rezolvat toate actele si mai ales de modul in care am fost tratat….si sa nu mai spun ca ei sunt singurii care au si o pagina de internet unde poti sa vezi tot ce au la vanzare si multe din ele au si poze…deci cineva chiar se straduieste sa faca treaba buna acolo…

de de Cititor la 23 iulie 2010 - 08:28

zi „VENUS” si vine ‘AFRODITA” …sigur,e porto si are bafta …prietenii stiu de ce….

Lasati un comentariu