Cum încearcă bancherii să profite de împrumutul dat cu cardul de salariu

• publicat la: 29 septembrie 2010
Cum încearcă bancherii să profite de împrumutul dat cu cardul de salariu

În ultima perioadă, băncile au majorat dobânzile la împrumuturile de tip descoperit de cont. Românii preferă acest tip de credit pentru că este mult mai uşor de obţinut

După zece luni consecutive de scădere, dobânzile cerute de bănci la descoperitul de cont (overdraft, n.r.) au început să se scumpească în plină vară. Astfel, în iulie, românii care au apelat la o asemenea linie de credit au plătit dobânzi cu 0,41% mai mari faţă de iunie, la fel ca şi cei care aveau deja în derulare asemenea credite, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În aceste condiţii, dobânda medie pe piaţa bancară a ajuns la 17,83%, atât la creditele noi acordate gospodăriilor populaţiei pe descoperit de cont, cât şi la cele vechi.

Analiştii financiari sunt de părere că scumpirea acestui produs vine în condiţiile unei cereri mai mari din partea populaţiei.

“Overdraftul este o facilitate uşor de obţinut, nu presupune prea multe acte comparativ cu împrumuturile. Oamenii vor sume mici, într-un timp scurt, de aceea aleg descoperitul de cont”, a declarat pentru gândul Dragoş Cabat, managing partner la firma de consultanţă financiară Financial View.

Oferte bune pentru companiile mari

Nu oricine poate avea acces la un descoperit de cont, ci numai clienţii care îşi primesc salariul pe card. Practic, pe cardul de debit se deschide o linie de credit, pe care banca acordă împrumutul. Pentru a accesa o asemenea linie de credit, e nevoie în primul rând de acceptul angajatorului.

“Cele mai multe companii încheie convenţii cu una sau mai multe bănci prin intermediul cărora beneficiază de oferte speciale în funcţie de numărul de angajaţi. În cadrul acestor oferte există şi produsul de overdraft care de cele mai multe ori are o dobândă negociată în funcţie de convenţia semnată”, au explicat pentru gândul reprezentanţii infobancare.ro. Aşa se explică de ce ofertele standard prezentate pe site-urile băncilor au dobânzi mai mari decât cele pe care le obţin firmele pentru angajaţii lor.

De exemplu, la BCR, împrumutul acordat prin descoperitul de cont are un plafon de şase salarii nete dar nu mai mult de 20.000 de lei, la o dobândă de 13,8% pe an. Oferta Raiffeisen are acelaşi plafon de şase salarii nete sau cel mult trei pensii, la o dobândă de 19,83%, în timp ce la UniCredit Ţiriac, costul împrumutului este de 18,5% pe an, cu aceeaşi limită de credit.

Spre deosebire de cardul de credit, overdraftul nu presupune plata lunară a unei sume minime şi datoria se poate prelungi de pe o lună pe alta.

Gandul.ro

Lasati un comentariu