16 la sută pe averea nejustificată

• publicat la: 27 decembrie 2010
16 la sută pe averea nejustificată

Românii bogaţi, cu venituri nedeclarate, au motive să-şi facă griji, după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice, care modifică Codul Fiscal.

De anul viitor, Fiscul îi va obliga să plătească 16% pe averea pe care nu o pot justifica. Ei vor fi taxaţi numai dacă veniturile reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei (în jur de 12.000 de euro) sumele declarate sau dacă diferenţa dintre cele două sume este mai mare de 10%. De exemplu, dacă o persoană a plătit impozit pe un venit de 100.000 de lei şi se dovedeşte că de fapt a cheltuit 200.000 de lei, în urma verificărilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), va trebui să achite 16% din diferenţa de 100.000 de lei, respectiv 16.000 de lei.

„Noi vom încerca să impozităm persoanele fizice care au fugit din calea Fiscului, nu de legile penale. Ne propunem mai întâi să luăm banii, după aceea pedepsim vinovaţii”, a declarat pentru gândul Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Ideea impozitării averilor mari, nedeclarate a fost anunţată încă din vara anului trecut de şeful Fiscului, într-un interviu acordat ziarului gândul. Ulterior, aprobarea ordonanţei a fost asumată de Guvern în faţa FMI.

Cum vor fi găsiţi bogaţii evazionişti

Blejnar se aşteaptă ca noul departament al ANAF în sarcina căruia va cădea controlarea românilor cu averi nedeclarate să identifice 200-300 de asemenea persoane. Procedura de verificare urmează să fie stabilită prin hotărâre de guvern, până la finele lunii ianuarie 2011. Pentru că nu au experienţă în acest domeniu, angajaţii Fiscului român vor învăţa de la specialiştii IRS (Internal Revenue Service) din Statele Unite. O misiune de asistenţă tehnică pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni în România în ianuarie 2011, urmată de o misiune tehnică a administraţiei Fiscale din Franţa, în februarie, spune preşedintele ANAF.

Românii bogaţi care, practic, s-au sustras de la plata impozitelor vor fi găsiţi cu ajutorul metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială. Informaţiile privind averile mari vor fi furnizate şi de administraţiile financiare din lume, cu care Fiscul român a încheia acorduri bilaterale. Până la sfârşitul lunii trecute, ANAF semnase asemenea acorduri cu Ungaria, Moldova şi cu Franţa – ţară care deţine preşedinţia Organizaţiei Europene a Administraţiilor Fiscale – IOTA.

sursa  Gandul.ro

Lasati un comentariu