Cuplurile internaţionale ce divorţează vor putea alege legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor

• publicat la: 2 decembrie 2010
Cuplurile internaţionale ce divorţează vor putea alege legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor

Cuplurile internaţionale care decid să divorţeze vor putea alege, în curând, legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor, potrivit unor noi reglementări la nivelul UE, adoptate în unanimitate, joi, de Comitetul pentru Afaceri Legale.

De exemplu, noile reguli vor permite unui cuplu fraco-german, stabilit în Belgia, să aleagă dacă divorţul se derulează conform legilor din Franţa, Germania sau Belgia.

Noile reglementări urmează să fie aprobate de miniştrii de Justiţie ai statelor membre UE, vineri şi de către plenul Parlamentului European în decembrie, la Strasbourg.

Adoptarea modificărilor se face, în premieră în UE, printr-o nouă procedură de “întărire a cooperării”, la care au aderat momentan 14 state membre.

Persoanele care vor dori să divorţeze în alt stat decât cel de origine vor trebui să dovedească, totuşi, o legătură strânsă cu acesta, respectiv prin rezidenţă sau naţionalitate. De asemenea, soţii trebuie să cadă de acord asupra statului în care vor oficia divorţul.

Statele membre care au adoptat procedura mai rapidă de promulgare a actului normativ sunt Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, România şi Slovenia. Alte state membre sunt invitate să adere la acest acord, în orice moment.

Noua legislaţie ar intra în vigoare la 18 luni după aprobarea de către statele membre.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene şi ale Consiliului Europei, în UE sunt aproximativ 122 de milioane de căsătorii, din care 16 milioane (13 la sută) sunt considerate “internaţionale”.

În 2007, s-au înregistrat peste un milion de divorţuri în statele membre, din care 140.000 au elementul “internaţional”.

sursa mediafax

Lasati un comentariu