Normele pentru regimul plăţii TVA la încasarea facturilor.Mai sunt 2 zile pentru depunerea notificării

• publicat la: 23 October 2012
Normele pentru regimul plăţii TVA la încasarea facturilor.Mai sunt 2 zile pentru depunerea notificării

Ministerul Finanţelor a publicat pe siteul său proiectul normelor metodologice prin care aduce clarificări privind aplicarea din 2013 a sistemului TVA la momentul încasării facturii şi nu la emiterea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro, informeaza Ziarul Financiar.

Proiectul care include şi prevederi legate de plata TVA la încasarea facturii, a fost publicat pentru dezbatere publică, urmând să fie aprobat de Guvern cel mai probabil săptămâna viitoare.

Firmele care vor aplica sistemul TVA la încasare începând din 2013 sunt obligate să depună până joi, 25 octombrie, la Fisc o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada

1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro, echivalent).

“Având în vedere că această notificare nu este de natură să modifice obligaţiile fiscale de declarare, iar contribuabilii nu prejudiciază bugetul de stat, nu vor fi aplicate amenzi în cazul în care nu vor fi depuse la timp notificările. Firmele vor fi înregistrate oricum, din oficiu, de ANAF în registrul celor care aplică acest sistem. Va fi elaborat şi un ghid pentru aplicarea sistemului TVA la încasarea facturii”, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală.
Cum se aplică sistemul plăţii TVA la încasare

  • Se aplică în cazul firmelor cu cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (echivalentul a 500.000 de euro).
  • Baza de referinţă este cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012.
  • Firmele care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie să depună la Fisc, până la 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 mil. lei.
  • Companiile care depăşesc în cursul anului plafonul de 2,25 mil. lei trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată.
  • Sistemul TVA la încasare se aplică numai operaţiunilor din ţară pentru care locul livrării bunurilor sau prestării serviciilor se consideră a fi în România.
  • În cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans înainte de data livrării/prestării – în acest caz se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura sau la data la care a fost încasat avansul.

Sistemul TVA la încasare nu se aplică:

  • În cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică.
  • În cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii supuse taxării inverse.
  • În cazul livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA.
  • În cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale./sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu