Rectificare negativă şi preluare de spital

• publicat la: 6 decembrie 2010
Rectificare negativă şi preluare de spital

In urma decesului consilierului  Hago Arpad, Csizmadia Zsolt a  fost validat ca şi consilier municipal din partea UDMR, in cadrul  ultimei şedinte a Consiliului Local, ce a avut loc pe 30 noiembrie.

Unul din primele puncte abordate in cadrul şedinţei  Consiliului Local a fost Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2010.Primul care a iniţiat discuţiile legate de  acest subiect a fost consilierul PNL Marius Rusu, care a afirmat că  „ uitându-ne la rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli, la capitolul venituri , in perioada rămasă până la sfârşitul anului,  mai avem de incasat 12,5 milioane lei , sumă care din punctul meu de vedere nu se poate realiza.Vom rămâne până la sfârşitul anului cu o neincasare de cel puţin 2,4 milioane  lei , care va apăsa şi mai mult pe bugetul de anul viitor , având in vedere că am cheltuit şi cele 800 milioane prevăzuţi in buget ca plată a lucrărilor de la Liceul  Teoretic, sumă de care nu vom putea scăpa la anul.

Scepticismul consilierului Rusu nu este impărtăşit de dna Vasarhely, contabilul şef al Primăriei, care menţionează că „ toate sumele neincasate până in prezent vor fi incasate in viitor”.Si City Managerul Beko Tamas este optimist şi precizeaza că cea mai mare parte din această sumă (adică  8,7 milioane  lei) nu se va incasa dar nici nu se va plăti, aceşti bani fiind destinaţi lucrărilor pentru reabilitarea castelului .

Dezbaterile aprinse pe marginea rectificării bugetare au fost  încheiate cu intervenţia consilierului Ciută „nu am dorit să intervin dar trebuie să fim totuşi corecţi ; adevărul este că veniturile au fost calculate in funcţie de cheltuieli.Cheltuielile sigur vor fi realizate nu şi veniturile.În urma studiului bugetului de venituri,nimeni nu-şi poate inchipui că la taxe şi impozite pe proprietate vom mai putea incasa 2,5 miliarde lei vechi , la venituri pe proprietare 3,52 miliarde lei vechi  şi exemplele pot continua. Problema cea mai mare e că n -am reuşit să reducem cheltuielile, am făcut disponibilizări dar in unele compartimente  fondul de salarii este mai mare.Ne  aşteaptă un an foarte  greu iar dacă nu vom fi atenţi şi nu vom reduce drastic chltuielile am putea intra chiar in incapacitate de plată”.

Proiectul a trecut cu majoritate de voturi , existând doar patru  abţineri ale consilierilor PNL.

Preluarea în domeniul public al Municipiului Carei a Spitalului Municipal Carei şi a terenului aferent construcţiilor  s-a supus la vot  tot in cadrul sedintei din 30 noiembrie.

Menţionăm că, pentru prima dată la nivel naţional, pentru Spitalul Municipal Carei şi Tăşnad , Guvernul României, a aprobat prin H.G. 1048/2010 transferul managementului asistenţei medicale , în temeiul descentralizării sistemului sanitar, descentralizare ce va presupune o viziune clară asupra responsabilităţilor care vor fi transferate către administraţia publică locală.

Consilerul Papi Ovidiu a  solicitat, in cadrul şedinţei de comisie,  ca la şedinţa de plen să fie prezent managerul spitalului pentru a oferi informaţii despre starea financiară şi mai ales despre datoria de 3 miliarde ce ar fi trebuit să fie achitată de Guvern până la data preluării acestuia de către Consiliul Local.

Cel care s-a opus vehement prezenţei directorului spitalului a fost primarul Kovacs „ nu pot să pun pe directorul spitalului să vină să dea explicaţii când el oricum va fi schimbat.Conform legii,primarul poate  numi o conducere interimară pe o perioadă de maxim şase luni, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager.La şedinţa din 17 decembrie se va clarifica situaţia”.

Supus la vot, proiectul trece cu majoritate de voturi , primarul intervenind ca să se consemneze in mod special voturile celor de la PNL, care nu au dorit ca preluarea să se facă in acest mod. Replica preşedintelui PNL , Ciută Ilie,nu s-a lăsat aşteptată, acesta  dorind să reamintească celor prezenţi că de fapt consemnarea uninominală a voturilor a fost doleanţa PNL-ului la constituirea noului consiliu, in 2008, doleanţă care atunci a fost refuzată chiar de grupul UDMR al cărui preşedinte este Kovacs Eugen.

Daniela Ciută

comentarii

de cetateanu la 7 decembrie 2010 - 13:56

kovacs schimba drirectoru facem pariu ca va fi ungur da ficasa cersea voturi prin magazine si zice votatil pe tata ca e si roman…???? e roman cand are nevoie de votur ?

de timi la 10 decembrie 2010 - 19:10

fica-sa ….stie george .

Lasati un comentariu