Alimentele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă

• publicat la: 30 ianuarie 2011
Alimentele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă

Preţurile la alimente ar putea creşte în următoarea perioadă din cauza scumpirii materiilor prime la bursele mondiale, a scumpirii carburanţilor, dar şi a lipsei subvenţiilor.

În timp ce producătorii anunţă că nu mai pot menţine preţurile actuale şi trebuie să treacă la scumpiri, analistul Ilie Şerbănescu consideră că aceste scumpiri sunt necesare pentru a îndrepta marile dezechilibre de la nivelul economiei româneşti, scrie România liberă.

Previziunile arată că pâinea s-ar putea scumpi cu 15%, deoarece morarii români vor cumpara grâu de panificaţie din afara ţării, la preţuri mai mari, dictate de bursele mondiale. De asemenea, producătorii anunţă că uleiul s-ar putea scumpi tot cu 15-20%. Din lipsă de materie primă la nivel naţional, vor fi nevoiţi să importe cu costuri mari, se plâng ei.

Mai mult, ne apropiem şi de o nouă criză a zahărului la nivel mondial, apreciază specialiştii din domeniu, care va duce şi la noi la o scumpire a acestuia.

Criza din România a fost provocată de dezechilibrele fundamentale ale economiei româneşti, care nu au putut fi corectate prin politica de ajustare a Guvernului.

„Marile dezechilibrele din România sunt create de un consum fără producţie, de importuri fără exporturi, de hipermarketuri fără fabrici sau de maşini fără şosele. Acestea au fost produse de sectorul privat şi îndeosebi de la o anumită expansiune a capitalului străin, nefiind câtuşi de puţin generate de stat”, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu.

sursa  ziare,com

Lasati un comentariu