Defrişări în Parcul Dendrologic Carei

• publicat la: 28 ianuarie 2011
Defrişări în Parcul Dendrologic Carei

Parcul Dendrologic  a reprezentat de-a lungul timpului  mândria  oraşului, un punct de atracţie pe harta oraşului.

Situat in plin centrul urbei , a constituit un punct de atracţie pentru turişti şi nu numai , in orice perioadă a anului.Infiinţat in secolul al XVIII lea , parcul se intinde pe o suprafaţă de 10,3 ha. Arborii exotici plantaţi încă la începutul secolului al XVII-lea, fac ca la mijlocul secolul al XVIII-lea să devină deja o grădină renumită, având ca o curiozitate un lac cu broaşte ţestoase. Între anii 1792-1795 se reorganizează după stilul englezesc, primind astfel un caracter peisager. La începutul secolului al XIX-lea , parcul se găsea în partea vestică a clădirii castelului. În această perioadă funcţiona aici şi o seră renumită pentru cultura cameliilor care a fost distrusă de incendiul din 1887. În anul 1877 parcul va fi îngrădit, iar în anul 1890 în partea lui vestică se lărgeşte cu noi zone conturându-se forma menţinută şi în zilele noastre. Tot în această perioadă a fost construit şi frumosul turn de apă, care prin 24 conducte alimenta parcul cu apă.

Luând in considerare plantele rare din incintă (208 specii şi subspecii de plante arborescente), in anul 1982 a fost declarat Parc Dendrologic ocrotit (platanul uriaş din faţa castelului cu un diametru de 205 cm, a fost plantat in anul 1810).

In aceste zile , Administratia Locală efectuează în Parcul Dendrologic lucrări de defrişare putem spune, datorită numărului mare de arbori tăiaţi.

Lucrările au fost începute în cursul anului trecut, în partea dinspre monument a parcului , unde s-a dorit amenajarea unei alei cu magnolii. Angajaţii primăriei au trecut la doborârea câtorva zeci de arbori , consideraţi a fi de prisos , pentru a lăsa loc viitorilor puieţi.

Pentru a obţine mai multe detalii , am apelat la prof.Karacsony care a precizat că “ există un proiect care prevede lucrări de intervenţie asupra arborilor uscaţi.Din anii “80 nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de intreţinere a Parcului din Carei. Speciile care se taie sunt salcâmi şi plopi canadieni.  In primăvară se vor face replantări, in locul lor, cu alte specii precum conifere rare şi alti arbori potriviţi pentru un parc.  Intrarea dinspre Radio  a fost amenajată din toamnă, in locul copacilor tăiaţi acolo s-au plantat magnolii. Am colaborat cu inginerul Pop de la Ocolul Silvic şi am realizat marcarea arborilor care trebuie tăiaţi.”

Karacsony Karol  este deţinătorul titlului Pro Urbe, acordat  la ultima editie a Zilelor Oraşului. Până în 1988 a fost muzeograf la Muzeul Carei , după care s-a stabilit în Germania , de unde vine periodic în Carei.

Proiectul la care face referire profesorul pensionar Karacsony nu are încă finanţare pentru partea de achiziţionare a puieţilor ce vor fi replantaţi. Studiul a fost comandat de către Biroul Tehnic din Primăria Carei şi a fost realizat de o firmă din Budapesta.

Contactat telefonic, Sebastian Egli, şef birou Urbanism din  cadrul Primăriei Carei a precizat că ” profesorul Karacsony  s-a oferit voluntar pentru a se ocupa de parcul careiean. Mult timp parcul a fost neglijat şi acum se doreşte o reamenajare a lui.  Masa lemnoasă rezultată în urma tăierilor va fi valorificată printr-o licitaţie organizată de către Biroul Tehnic. Există  şi o colaborare cu Ocolul Silvic care a realizat marcarea copacilor ce urmează a fi doborâţi. În viitorul apropiat  va mai exista o licitaţie pentru încredinţarea lucrării de tăiere a plopilor de pe şoseaua spre Ianculeşti precum şi a celor din vecinătatea Staţiei de Epurare Carei”.

Perioada de după evenimentele din decembrie 1990 nu a fost una benefică pentru Parcul Dendrologic careiean. Amplasarea strategică  i-a  adus mai mult deservicii.Atraşi de posibilitatea unor câştiguri rapide, fără investiţii proprii , persoane lipsite de scrupule au utilizat  suprafaţa şi unele clădiri din parc in interes propriu, cu concursul unor persoane din chiar conducerea oraşului.

În urmă cu doi ani, parcul a fost declarat Rezervaţie de interes judeţean în baza structurii pe care o are ca parc dendrologic.

La ora actuală ,  parcul  ingrijit intreţinut  este doar o amintire. La fel ca şi cinematograful.

Oaza de răcoare a careienilor  în  perioada caniculară este serios compromisă  datorită tăierilor masive la care s-a apelat  în detrimentul unui program progresiv de curăţire şi replantare de noi specii. Deşi este prevăzută  plantarea de noi puieţi, de specii rare, perioada de  ajungere a acestora la maturitate se va întinde pe parcursul a zeci de ani .

O  tăiere mai îngrijit controlată, care să nu lase spaţii mari, descoperite , ar fi fost de preferat , mai ales că plantările de puiet arboricol vor fi mult  intârziate datorită lipsei necesarului aferent spaţiilor defrişate.

Daniela Ciută

comentarii

de ema la 28 ianuarie 2011 - 18:47

Mizerabil. Asistam la distrugerea acestui oras. Consilierii locali ar trebui sa-i ceara socoteala acestui detinator de titlu pro Urbe pentru masacrul din parc.

de castel la 29 ianuarie 2011 - 05:59

forza Karacsony!!!!
forza Beko!
forza Aniko!

de AFRODITA la 29 ianuarie 2011 - 08:52

astai romania si politica ei

de pe fata la 29 ianuarie 2011 - 09:34

De la Clubul elevilor vad Spitalul. Asta-i defrisare nu igienizare. Karacsonyi cred ca face ce-i zice primarul nu constiinta. Nu am incredere in el. Ce nu a reusit comunismul in 50 de ani, face acum’ primarul…, sa-i fie rusine. Noi iara…, suntem slabi ca nu ne solidarizam…

de EU la 29 ianuarie 2011 - 11:08

Da ce vreti sa cada copacii pe voi ?am fost martor cand s-a desprins o creanga mare de la un copac batran ,care era sa cada pe un copilas in carucior pe care-l plimba mamica lui in parc,daca nu eram eu care am fost pe faza,sa fug repede si sa imping carucioru inainte de a cadea creanga ,mureau amandoi ,atunci erati mai fericiti ?e fapt real nu inventie ,trebuie indepartati copacii putrezi si batrani,sunt pericol public.Habar nu aveti ce vb.numai sa-l tot tachinati pe primar,dar daca era altcineva primar ,care desigur va convenea voua,poate nu ati mai fi comentat nimic.M-am saturat deja sa vad si sa aud numai critici toata ziua.

de pentru EU la 29 ianuarie 2011 - 11:14

Pe cine intereseaza de ce te-ai saturat tu DEJA , cert este ca parcul dendrologic din Carei este desfintat de UDMR, ca doar de ce sa fie aici ceva frumos ca nu-i Hungary aici, aici distrugem tot si apoi ne mutam in Ungaria ca avem toate cetatateniile pe care le dorim.

de pentru EU sunt pe fata la 29 ianuarie 2011 - 17:38

stiu sa citesc printre randuri… daca vroiai sa ne explici ca unele lucrari i-si au rostul in parc…, nu-l aminteai pe primar. Dar dat fiind faptul ca te folosesti de subiect pentru al apara pe primar… I-mi pare rau…te-am prins… esti zero.
P.S. Dar daca intradevar esti un erou…, nu trebuie sa o spui…, ajunge sa sti tu…, oricum… felicitari si-ti transmit ca te respectam si te cinstim…

de Tudor la 29 ianuarie 2011 - 18:22

Cuvantul mizerabil e putin spus pentru asemenea fapte , nu stiu cu ce am pacatuit noi careienii de suntem batjocoriti intr-un asemenea hal .Ceea ce era mai frumos in aces oras este aproape distrus . Cea mai mare vina o are primarul , deoarece dansul a dat ordin pentru taierea arborilor , de fapt era idea lui . Numele Karacsonyi la care se face referire este folosit doar pentru acoperire pentru evenimentele din parc , in cazul in care cineva i-ar lua la rost .
Desi a fost rugat anul trecut sa nu se mai taie mai multi arbori din parc , asa se vede ca dorinta careienilor nu conteaza nimic fata de obsesia dumnealui , practic suntem calcati in picioare .
Domnul primar nu asculta de nimeni , parca ar fi proprietarul parcului . In loc sa se informeze ce inseamna un parc dendrologic ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Parc_dendrologic ) , pentru un leu profit fiind in stare sa ne distruga parcul pe tot felul de motive .
Numarul arborilor taiati in ultima perioada ajungand la ordinul sutelor dintre care foarte multi erau arbori tineri .
Pentru cei care au copilarit in Carei , era un lucru drag sa te plimbi in parcul dendrologic admirand peisajul oferit de acesti arbori , ajungand in momentul de fata sa fie o amintire .
Este un lucru firesc sa fii revoltat in asemenea situatie , dar din pacate legile din tara asta nu ocrotesc natura , nu e decat sa ramanem cu un gust amar in gura, si sa ne scriem opinia pe acest blog , cu cat suntem mai multi poate obtinem ceva .

Iata cateva imagini revoltatoare cu defrisarea din ianuarie 2011 (copiati link-ul in browser-ul dumneavoastra )
https://picasaweb.google.com/117160918496614876244/Favagas#

iar cele din primavara anului 2010
https://picasaweb.google.com/117160918496614876244/Parkositas#

de el la 29 ianuarie 2011 - 18:39

si fix o femeie cu un copilas in carucior a fost,ce coincidenta si eroule esti rapid tata ))cata dovaada de eroism curge prin venele talene-ai povestit o intamplare iarasi varacum mai „:-„” tinerii pe acolo knd vezi de la nostalgia cat ii pretul la portocale la bila )))!!!

de el la 29 ianuarie 2011 - 18:42

maine,pomaine isi face bagajul si se muta in castel
contele kovacs al 2’lea ))))

de Costi la 29 ianuarie 2011 - 19:14

e o mare magarie ce se intampla, dar si comentariile de „el” sunt prostesti. de unde ai tu certitudinea ca nu asa s-a intamplat? sau esti vre-un nou nascut careian si nu sti defapt cum a fost careiul si parcul de alta data?

de gabi la 29 ianuarie 2011 - 21:20

asa, oaza de racoare a careienilor. dar uitati sa precizati bhoii care isi fac nevoile in umbra unui copac, si sunt careieni obisnuiti, nu primari, nu udmr-isti.

de pe fata la 29 ianuarie 2011 - 22:21

Recunoaste Costi ca povestea copilului salvat de la moarte „pare” o inventie. Si va rog nu denaturati subiectul. nu udmr -ul e de vina ci primarul. Primarul nu-i egal udmr tot timpul. Alo pt toata lumea „primarul a dat ordinul de taiere”. Bagati-va asta-n cap. Sunati-l daca nu ma crede-ti… el recunoaste ca a dat ordin !!!
P.S. Subiectul e: E bine ca se taie, sau e o porcarie? ramane-ti la subiect…

de pe fata la 29 ianuarie 2011 - 22:29

ALERT ! BRAKING NEWS ! din surse neoficiale dar credibile: Cica greul subiectului…, Karacsonyi…, se dezice de defrisare si numele lui ar fi folosit total nefondat. Ma miram eu ca un om cu o reputatie inteleg foarte buna ca a lui Karacsonyi(ca biolog) sa fie deacord cu o defrisare descreierata.
Orcum daca e adevarat…, e si mai grav.

P.S. Poate vrea redactia sa vina cu parerea oficiala a d-lui Karacsonyi.

de vasile la 29 ianuarie 2011 - 22:30

Domnul Eu trebuie sa fi fost un apropiat al celor din Primarie. Doar ei sunt niste eroi. Ar trebui sa ii ridicam o statuie. Ma intreb cum de acea poveste de eroism nu a ajuns in presa. Pfiu… ce au mai ratat-o.

Cert e ca articolul acesta poate fi rezumat la o afirmatie intalnita in basme:
A FOST ODATA CA NICIODATA… Carei.

Trandafirii au fost desfiintati, parcul de vis al copilariei noastre a disparut, Castelul de poveste e transformat incet intr-un mare kitch, fabricile au dat faliment fie din interes fie de prost management. Orasul are doar magazine nu si locuri de munca. Acesta este rezultatul bunei conduceri a orasului, guvernata de un fala goala straita usoara si de un asa numit city manager manager – un alt ruinator.

Sunt si am fost mereu apolitic. Nu mai locuiesc in Carei insa de cate ori reajung in oras, odata pe an, sunt tot mai trist si detasat de ce a fost odata Careiul.

Uitandu-ma la poze, copacii nu pareau deloc putrezi ci chiar tinerei. Chiar nu puteau fi taiate ramurile care nu mai erau necesar si pe moarte? De ce intreg copacul.

Nu cumva la prima taieri de copaci acum multi ani, … primar era tot Kovacs? Parca avea si o fabrica de mobila? Poate ne lamuriti voi, cei care cunoasteti mai indeaproape.

Amin.

de adi la 30 ianuarie 2011 - 00:06

daca toata lumea critica ca n se face nimik,s au gandit sa faca ceva
ce mai conteaza daca bine sau rau
de construit e greu,de distrus e usor
ma mir de domnul egli ca la agricultura si silvicultura ar trebui sa aiba habar
a terminat agronomie
cu urbanismul e mai greu….imi aduc aminte ca la plantat de copaci
chiar si ceausescu cu 4 clase se pricepea

de careian la 30 ianuarie 2011 - 09:49

se pare ca primarul careiului este obsedat de parc.. nu se opreste pana mai vede vre-un copac acolo. Pana cand mai toleram ?

de Buletin de Carei la 30 ianuarie 2011 - 10:57

Redactia a precizat parerea domnului Karacsony, o gasiti consemnata intre ghilimele.Afirmatiile persoanelor mentionate in cadrul articolelor sunt consemnate mereu intre ghilimele, pentru a respecta intru totul cele declarate.In ce priveste activitatea domnului Karacsony, nu credem ca dansul intervine fara sa fie solicitat de conducerea orasului.

de MIRA la 30 ianuarie 2011 - 14:54

Citesc aceste postari si imi dau seama ca cei care incearca sa va relateze o intamplare reala,nu-l credeti,imediat il suspectati ca e „apropiat al primarului „,sigur ca nu trebuie taiati toti copacii si mai ales care sunt sanatosi,dar cei care prezinta pericol,da.Si mai observ ca orice face acest primar nu e bine,nu va convine chiar si cand face lucruri bune.Atunci trebuie ca pana la urmatoarele alegeri, sa convingeti partidele romanesti sa-si puna un singur candidat si nu 10 .Asa vi s-ar indeplinii dorinta sa aveti un primar ideal si agreat de voi.Pe acest lucru trebuie sa va concentrati,nu sa monitorizati fiecare fapta a primarului actual ca ce face si ce nu,ai faceti prea mult bine prea multa publicitate gratuita,( vine reversul medaliei,vezi ce s-a intamplat in 2008,cand ati procedat la fel).

de careian pt MIRA la 31 ianuarie 2011 - 10:04

Kedves Mira ! si eu sunt maghiar ca si tine dar problema asta nu are nimic cu nationalitate. Ceea ce face primarul in parc e distrugerea totala a ceea ce era frumos in acest oras. Defrisarea parcului nu se poate compensa cu asfaltarea a catorva strazi ( pe bani imprumutati ) , asfaltare care in max 5 ani va fi total deteriorat. Pe cand parcul nu va arata cum a fost nici peste 50 de ani. Nu inteleg cum au curajul sa atinga de copacii din parc fara sa consulte cetatenii orasului daca vor ei acest lucru ??

de vio la 31 ianuarie 2011 - 11:29

Rugam Primaria sa explice careienilor rostul acestui macel

de vasile la 31 ianuarie 2011 - 12:55

Vio, poti sa astepti multi si bine. Nu cred ca stiu sa scrie. Nu au luat atitudine niciodata. Iar primarului ii place doar sa vorbeasca, mai ales in fata unui microfon. Ar fi bine sa vedem un raspuns.

Pana una-alta, sunt de acord. Putea sa fie si chinez. Pe cine intereseaza ce limba vorbeste. Ar putea prea bine sa vorbeasca franceza in familie. Atata timp cat face tampenii in oras e tot ce ne intereseaza.

DECI?

de istvan la 31 ianuarie 2011 - 14:36

dar daca ar pica o creanga pe capul vostru sau pe masina ori pe copii atunci alta parere atii avea odata sa va convingeti de starea copacilor din parc nu va fie frig dupa acela sa dati cu parerile

de matyas la 31 ianuarie 2011 - 17:36

Parcul stie sa-l macelareasca ca doar apara trecatorii de lemnele care le-ar putea cadea in cap dar cladirile avariate din centrul orasului cu balcoane care se pot prabusi de ce nu le renoveaza? La ce se folosesc lemnele din parc???

de johann la 31 ianuarie 2011 - 18:51

poate ca nu fiecare copac este uscat,dar majoritatea da!!!!

de LACI la 31 ianuarie 2011 - 18:59

Auzi Vsile,dute si tu si vorbeste in fata unui microfon,iar daca l-ai auzit vorbind de ce nu ai sunat sa-i pui intrebari,vad ca aici esti mare fecior.
Eu cred ca lucrurile nu se clarifica prin articole on-line,tu ce crezi ca toti careienii au calculatoare si internet? doar 10% din careieni au asa ceva.Asa ca daca-l mai auzi vorbind la microfon si cred ca are tot dreptul sa o faca pentru ca ne place sau nu el e primarul,suna-l in direct si trage-l la raspundere.

de ROLY pentru Vasile la 31 ianuarie 2011 - 19:03

Auzi barat,esti cumva vreun Vasile din Consiliu?ca prea le stii pe toate,da doar teoretic ,practica te omoara dupa cum vedem:)))))))))))))

de alt careien la 31 ianuarie 2011 - 19:13

roly tata, so dus vremea cu toate is nevazute si nestiute.Aia care au calculator povestesc la cei care nu au si uite asa se duce vestea.Si sa stii ca nici aia din consiliu nu le stiu pe toate cum le stiu altii care lucreaza aproape de foc.Ia ghici tu cine o facut lucrarile la apartamentul fetei? si cum se comporta fata cu oamenii care lucreaza acolo pe stim noi ce fonduri.Si de ce sa ne certam la microfon ca vine el la noi cand o sa ii trebuiasca iara voturi.

de vasile la 31 ianuarie 2011 - 22:36

Sincer nu ma asteptam ca cei din Primarie sa posteze un mesaj desi ar fi fost frumos din partea lor. La microfon nu ai ce sa faci fiindca e cenzurat. Nu te-ar lasa nimeni sa te exprimi acolo asa cum o faci aici.

Imi e mila de parc, sunt revoltat ca orasul arata ca naiba. Ce logica a avut sa desfiinteze trandafirii? De ce parcul nu a fost facut in timp? Hai sa dam foc parcului ca asa se ingrasa si pamantul. Dupa care punem puieti. Scuza penibila.. puietii aia nici in 50 de ani nu vor regenera aspectul parcului din anii ’90.

Halul in care arata orasul pe linie ‘verde’ cat si nivelul economic la care a ajuns denota incompetenta a 80% din trupa de soc a Primariei. Sunt cativa tineri si alti oameni copti la cap care incearca sa faca ceva. Restul sunt o ciuma peste oras. Mi se pare impardonabil felul in care a ajuns sa arate orasul. Sa smulgi trandafirii nu mai tinea de bani. Iarba va fi chiar mai scumpa de intretinut. Trebuie udata mult si tunsa ca sa arate bine. Deci care e afacerea? Si daca unii copaci nu au fost putrezi de la mijloc de ce nu li s-au taiat doar cracile uscate? Imi vine sa ma duc sa le dau in cap cu copacii aia taiati. S-ar intoarce Karolyi in pamant de ar putea.

De acum, parcului ar trebui sa i se retraga titlul de dendrologic, muncipiul ar trebui sa ajunga comuna pentru ca nu are nimic specific unui oras cu exceptia Casei de Cultura care merita toate laudele + Biblioteca. Intr-un final Primarul ar trebui trimis la mancat seminte… daca va mai avea unde sa stea la umbra sub mireasma trandafirilor taiati.

Multumim Kovacs & Beko.

de daciafan la 1 februarie 2011 - 22:24

sunteti surprinsi de actiunile fara sens ale primariei?
linistiti-va inca n-ati vazut nimic
ceea ce urmeaza e scince-fiction

de adi la 3 februarie 2011 - 10:10

istvan

ma tot gandesc cum dracu iti poate pica o creanga dintr un copac din parc
pe masina???????????
inca nu mi am dat seama….
poate ma lamuresti te rog

de gigi la 3 februarie 2011 - 12:59

pt k mai vezi oameni care se plimba cateodata si cu masina pe acolo :))
de aceeea pica creanga pe masina :))
maine,poimaine ne cade un pian in cap k in „filmele alea cu banditi” :))

de kovax a sorsotok kovaxa la 4 februarie 2011 - 04:58

…mmm daaa tre sa fac niste defrisari si la primarie…..

de NEWS ALLERT la 4 februarie 2011 - 09:07

In aproximativ doua luni fabrica care urmeaza sa vina in municipiu angajeaza aproximativ 200 de persoane!La momentul potrivit se vor face anunturile de angajare.Vor fi cu 200 de salarii in plus ,asta inseamna crestea puterii de cumparare si economice a Careiului !

de NEWS ALLERT la 4 februarie 2011 - 09:08

corectura : ” crestea” = cresterea

de JULISKA la 4 februarie 2011 - 12:42

..ANGAJ… se faca cu PILE ?

de mirela la 6 februarie 2011 - 03:01

Se pot sadi cativa puieti chiar daca nu sunt taiati copacii ptr ca ei sunt si asa rari ca au mai fost rariti,nu e voie sa facem spatii mari descoperite in parc.Cineva vrea sa faca bine dar mai mult rau face.

de lelefant la 10 februarie 2011 - 16:53

TREBUIE SA FACA SCAUNE DIN CEVA, FATA PRIMARULUI KOVACS.

de szabo iosif la 13 februarie 2011 - 12:00

a fost timpul sa se faca defiseri noroc ca inca nu a picat pinan prezent pe nimeni copac

Lasati un comentariu