Atenţie la becurile economice

• publicat la: 26 februarie 2011
Atenţie la becurile economice

În presa din Marea Britanie a apărut o atenţionare pentru populaţie din partea Ministerului Sănătăţii.Astfel,populaţia este rugată să acorde o atenţie sporită in cazul in care se sparge un bec de iluminat tip Economic.In asemenea cazuri este recomandat să părăsiţi camera in care s-a produs incidentul pentru cel puţin 15 minute deoarece aceste becuri, conţin un  gaz toxic (mercur) care, provoacă dureri de cap, vome, ameţeli şi pot provoca chiar şi intoxicaţii. Este indicat să nu vă serviţi de aspirator pentru a aduna cioburile ci doar de mătură şi făraş pentru a nu răspândi gazul toxic şi in alte incăperi.

Nu păstraţi cioburile in casă, aruncaţi resturile becului spart in containerele de gunoi de afară.După cum bine se ştie, gazul de mercur este mai periculos decât arsenicul.

Becurile economice, a căror utilizare a devenit obligatorie din 2009 ,prezintă  câteva avantaje.Deşi iniţial sunt mai scumpe, datorită timpului mare de viaţă şi consumului de energie mai mic, in timp indelungat sunt mult mai eficiente economic.

In medie un bec economic CFL are o durată de viaţă de 10-15 ori mai mare decât un bec normal cu incandescenţă. Un LED ajunge,dacă e exploatat corect, la peste 15 ani durată de viaţă ( la 7 ore pe zi timp de folosire).

Nici dezavantajele nu sunt insă de nebăgat in seamă.Becurile economice ajung la funcţionare optimă (strălucire maximă) după 10-15 minute iar căldura intensă poate reduce durata de viaţă simţitor. Cel mai mare inconvenient al lor este insă conţinutul de mercur, care e foarte toxic şi de aceea trebuie aruncate in locuri speciale de care  România nu dispune incă.

comentarii

de eu la 26 februarie 2011 - 13:39

asta da stire!!!!!!!!

Lasati un comentariu