File de istorie locală

• publicat la: 28 februarie 2011
File de istorie locală

Biblioteca Municipală impreună cu Centrul  Cultural Carei a pregătit  o surpriză iubitorilor de carte careieni şi nu numai. Joi, 3 martie 2011, de la orele 13,00, toţi cei  pasionaţi de istoria locală  sunt aşteptaţi la Centrul  Cultural Carei  la lansarea volumelor I şi II „Oameni şi locuri din Sătmar” de Viorel Câmpean.

Autorul are meritul de a fi efectuat o cercetare minuţioasă şi laborioasă, reuşind să ne ofere  un instrument de cercetare a isoriei foarte complexe a acestor locuri.

După debutul editorial, în urmă cu doi ani, la editura “Citadela”, cu volumul “Oameni şi locuri din Sătmar”, istoricul Viorel Câmpean a izbutit să genereze un eveniment cultural care s-a bucurat de aprecieri deosebite. Nu trec neobservate nici locurile încărcate de evenimente, mai puţin cunoscute de publicul cititor: Vezendiu, “care a dat judeţului o pleiadă de personalităţi”, Carei, Andrid, Hotoan sau Căuaş.  “Valoarea personalităţilor evocate ar putea fi lesne exploatată în sensul de a face cunoscut un traseu turistic-cultural greu de egalat”.

Tot datorită investigaţiilor făcute de acest neobosit cercetător al istoriei locale, unele aşezăminte culturale (şcoli, cămine culturale, biblioteci) au primit şi poartă azi numele unor personalităţi. Rolul informaţional al articolelor cuprinse în volum, se sprijină pe documente inedite, existente în arhive, care au format o sursă nesecătuită, pentru autor; ele dau lumină şi rosturi inestimabile rodului unei activităţi asidue, de cercetare, a lui Viorel Câmpean.

Izvoarele istorice scrise, care stau la baza reconstruirii biografiilor prezentate în acest volum, vin să întregească memoria culturală sătmăreană, contribuind, în acest fel, la recuperarea unor documente şi la cunoaşterea trecutului comunităţilor umane, din această parte de ţară” precizează în prefaţa lucrării, Aurel Pop care va fi prezent la Carei împreună cu Ioan Ciarnău.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu