Bursa de la Tokio se prăbuşeşte şi trage după ea întreaga lume. Toată lumea vinde

• publicat la: 16 martie 2011
Bursa de la Tokio se prăbuşeşte şi trage după ea întreaga lume. Toată lumea vinde

Acţiunile japoneze au scăzut cu 10,6% ieri, piaţa înregistrând cel mai se­ver declin de două zile din 1987, trăgând după ele bursele din întreaga lu­me, scrie agenţia de ştiri Thomson Reuters.

Yenul s-a depreciat, iar randa­men­tele obligaţiunilor de stat au cres­cut, in­ves­titorii vânzând titluri pentru a com­pensa pierderile de pe pia­ţa de acţiuni. Fondurile de hedging au realizat cele mai mari vânzări de acţiuni.

Spre deosebire de prima zi a săptămânii, când acţiunile com­pa­ni­i­lor de construcţii au avansat, niciuna dintre acţiunile ce alcătuiesc indicele de refe­rin­ţă Nikkei nu a înregistrat creşteri ieri. Indicele TOPIX a co­borât cu 16,3% în această săptămână, cea mai pro­nunţată scădere de do­uă zile de la crahul bursier din 1987.

Indicele TOPIX a scăzut cu 12,1%, până la 743,10 puncte, după ce a con­semnat cel mai dramatic declin de o zi de la criza din 2008. Nikkei 225 a pierdut 10,5%.

În Europa, bursa germană a scăzut cel mai mult, indicele DAX pierzând peste 4% la jumătatea şedinţei de tran­zac­ţionare. Indicele FTSE 100 (Marea Britanie) şi CAC 40 (Franţa) au scăzut cu 2,1%, respectiv 3,5%.

Cele mai mari companii tranzacţio­na­te pe bursa de la Tokio au pierdut apro­xi­mativ 626 mld. $ din valoare în această săptămână.

Vo­lu­mele tranzacţionate la prima cate­gorie a bursei au atins 5,77 miliarde de acţiuni, o creştere de aproape 20% de la nivelul re­cord atins cu o zi în urmă, nivel care la rândul său a fost cel mai ridi­cat de la cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul şedinţei de tran­zac­­ţio­na­re, oficialii japonezi au încercat să cal­meze piaţa, însă fără re­zultat, şi au luat măsuri de reducere a operaţiunilor de short selling.

Acţiunile Tokyo Electric Power, pro­prietarul centralei nucleare avariate de la Fukushima, nu au fost tran­zacţionate.

Yenul s-a stabilizat în cursul şe­dinţei de tranzacţionare, după ce Banca Japoniei a mai injectat încă 245 mld. $ pe pieţele financiare pentru a asi­gura lichiditatea, după ce cu o zi înainte mai aruncase în piaţă 180 mld. $. Moneda japoneză a scăzut uşor la 81,83 yeni în raport cu dolarul, faţă de 81,63 yeni cu o zi înainte.

Traderii încercau să identifice semne de repatriere de fonduri de către investitorii japonezi, un fenomen care a dus la aprecierea yenului după cutre­murul din 1995.

sursa zf

Lasati un comentariu