Cine vrea să construiască un DISNEYLAND in Bucureşti de 140 MILIOANE DE EURO

• publicat la: 13 martie 2011
Cine vrea să construiască un DISNEYLAND in Bucureşti de  140 MILIOANE DE EURO

Primul mare parc de distracţii din România urmează să se construiască în partea de vest a Bucureştiului, pe o suprafaţă de 26 de hectare, în apropierea şoselei de centură a Capitalei. Investiţia pentru Bucharest World of Adventures Park este estimată la aproape 140 de milioane de euro, iar ridicarea ei se va întinde pe durata a trei ani, potrivit proiectului prezentat de Impact Developer&Contractor, cu prilejul forumului arab-român care a avut loc zilele trecute la Bucureşti.

Principalele atracţii ale parcului vor fi două montagnes russes, un turn unde vizitatorii vor putea experimenta căderea liberă, un planetarium şi studiouri de simulare spaţială. La acestea se vor adăuga un parc acvatic, atracţii acvatice pentru sezonul cald, alături de multe alte oportunităţi de distracţii.
De asemenea, parcul va cuprinde şi o sală multifuncţională de spectacole, o zonă de shopping, precum şi un hotel luxos, după modelul celor aferente marilor parcuri de distracţii din lume, restaurante, un centru de tip outlet, precum şi spaţii pentru parcare.

„Am dansat la bară, acum aşteptăm investitorii”
Dan Ioan Popp, preşedintele Impact, spune că succesul proiectului depinde de mai mulţi factori, printre care şi de climatul macroeconomic din România. „Noi am avut deja discuţii cu investitori. De altfel acesta a fost şi scopul prezenţei noastre la forumul arab-român. Succesul proiectului depinde şi de climatul macroeconomic, propice sau mai puţin propice de la noi, dar şi din ţara posibililor investitori. La noi economia încă tuşeşte, cred că lucrurile se vor mai limpezi în şase luni”, a declarat pentru gândul Dan Ioan Popp, principalul acţionar al companiei de dezvoltare imobiliară Impact Developer&Contractor. Au fost contactaţi inclusiv investitori din China şi SUA. „La dans este nevoie de doi parteneri. Noi am dansat la bară, am făcut de toate, acum rămâne să aşteptăm investitorii să vină să investească în proiectul nostru”, zâmbeşte Popp.

O primă etapă a proiectului, cu o investiţie de 45 milioane euro

Într-o primă fază, vor fi investiţi 45 milioane dolari. Terenul unde va fi construit parcul de distracţii este deja achiziţionat, fiind luată în calcul şi varianta extinderii. „Va fi primul parc rezidenţial de distracţii din România. De obicei, parcurile de distracţii au la bază o temă: Hi-tech, Lumea Poveştilor, temă acvatică. Proiectul e în faza de prefezabilitate”, a declarat pentru gândul Alex Rusescu, director de proiect la Impact. Realizarea unui proiect de asemenea amploare va fi etapizată, în primă fază se va realiza cam o treime din totalul proiectului, a explicat Rusescu.

Caut mari investitori

„În ce priveşte finanţarea, ne orientăm către mari investitori străini. Nu cred că vreun investitor român ar avea suficienţi bani pentru a finanţa acest proiect. Poate exista şi ideea unui parteneriat, o finanţare privată – banii unui investitor – şi finanţare de la bănci. Dar nu cred că pot exista bănci româneşti care ar vrea să investească în aşa ceva şi care îşi pot permite aceste sume”, a mai arătat Rusescu.

Ideea unui parc de distracţii are la bază şi faptul că în Bucureşti şi împrejurimi există puţine zone de odihnă şi distracţie, spun iniţiatorii proiectului. În Capitală nu există locuri de distracţie pentru familie, iar divertismentul din mallurile şi cinematografele locale se adresează cu precădere tineretului, spun aceştia. „Cercetări şi studii dedicate arată că există un potenţial de piaţă puternic”, arată Rusescu.
Pentru primul an de funcţionare a parcului de distracţii, oficialii Impact estimează o medie de peste 0,8 milioane vizitatori, urmând să se ajungă ulterior la 1,4 milioane vizitatori anual. „Noi am prevăzut în proiect preţuri pentru biletele de acces de cinci ori mai mici decât în cele mai scumpe parcuri de distracţie americane”, a mai adăugat Popp. El spune că studiile arată că în general bugetul lunar alocat distracţiei de fiecare locuitor de peste Ocean este cuprins între 100 şi 150 de dolari. „La noi, 30 de dolari ar fi suficient”, a spus Popp.
Studiile internaţionale arată că valoarea medie estimată a unui tichet de intrare într-un parc pentru o familie reprezintă aproape 7% din bugetul anual al acesteia pentru petrecerea timpului liber.

Anul trecut, Impact Developer & Contractor Bucureşti a avut o pierdere brută de 14,6 milioane de lei (3,47 milioane euro), faţă de un câştig brut de aproape 500.000 de lei în anul precedent. În 2008, compania Impact a câştigat 8,2 milioane lei, potrivit Ziarului Financiar. În topul Forbes România din 2010 averea omului de afaceri Dan Ioan Popp era evaluată la 13 milioane euro, el clasându-se pe locul 375 la nivel naţional între cei mai bogaţi oameni de afaceri din România.

În toamna anului 2009, doi consilieri municipali PDL şi-au anunţat intenţia de a construi, pe 14 hectare de teren, un parc tip Disneyland. La acea vreme consilierii Mariana Chiriş şi Mihai Voicu au anunţat că acesta va fi realizat atât în baza unor parteneriate public-private, cât şi prin subscripţie publică. Valoarea investiţiei era estimată la 400 de milioane de euro. Aceştia spuneau că amplasarea parcului era preconizată fie în apropierea Capitalei, în comuna Mogoşoaia, în sectorul 4 al Capitalei, în Parcul Tineretului, lângă Sala Polivalentă, sau în Pădurea Băneasa din Sectorul 1.

sursa Gandul.ro

Lasati un comentariu