Povestea celui mai scump tablou românesc

• publicat la: 25 martie 2011
Povestea celui mai scump tablou românesc

Tabloul „Cârciumă la Rucăr”, de Nicolae Grigorescu, a fost vândut cu 230.000 de euro, stabilind un nou record al pieţei de artă din România.

Lucrările „La marginea pădurii” şi „Cârciumă la Rucăr” de Nicolae Grigorescu au fost vândute pentru 200.000 de euro, respectiv 230.000 de euro, miercuri seară, la Licitaţia de Primăvară Artmark, fiecare reprezentând un nou record pentru autor şi pentru piaţa de artă românească.

„Cârciumă la Rucăr” devine astfel cea mai scumpă lucrare tranzacţionată pe piaţa de artă din România. Pictura „Cârciumă din Rucăr” intră în categoria peisajelor de pelerinaj muntenesc. Grigorescu a fost atras încă de tânăr de spiritul călătoriei şi chiar şi în anul morţii, 1907, îi mărturisea lui Al. Vlahuţă dorinţa unei călătorii prin ţară în cursul verii. La Rucăr, Grigorescu a poposit în mai multe rânduri, de fiecare dată pictând altceva, în funcţie de perioadă şi interes. „Viaţa lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui”, spunea despre marele pictor Al. Vlahuţă.

sursa rl

Lasati un comentariu