Castraveţii ucigaşi, la graniţa României

• publicat la: 30 mai 2011
Castraveţii ucigaşi, la graniţa României

De câteva zile, castraveţii spanioli contaminaţi cu o bacterie mortală au băgat în sperieţi Europa: zece nemţi au murit şi sute de persoane sunt infectate. Din câteva landuri din nordul Germaniei, bacteria şi-a făcut rapid loc în întreaga ţară şi dincolo de graniţe. Potrivit sistemului european de alertă, castraveţi contaminaţi au ajuns şi în Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Austria, Luxemburg, Cehia dar şi aproape de graniţa României, în Ungaria. Infecţia cu Escherichia Coli e rezistentă la antibiotice, neobişnuit de agresivă şi poate fi mortală, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Castraveţii, despre care se crede că au fost importaţi din Spania, au fost contaminaţi cu bacteria E.coli şi numeroase persoane, de ordinul sutelor, susţine MEDIAFAX, au prezentat tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU). Potrivit Institutului Koch, peste 270 de persoane au fost afectate în ultimele săptămâni în Germania, faţă de circa 60 de cazuri pe an, câte se înregistrează în medie în mod normal. În asteptarea analizelor care vor lămuri ce cauzează îmbolnăvirile de pe întreg continentul, autorităţile germane, citate de NAŢIONAL, recomandă abţinerea de la consumul castraveţilor, roşiilor şi salatelor.

În România nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu bacteria E.coli, a anunţat, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că cei care s-au îmbolnăvit nu au spălat bine legumele înainte de a le consuma. „Cu castraveţii chiar că nu avem nici oproblema . România exportă castraveţi, noi îi spunem castravetele lung, din sere“, a declarat pentru GÂNDUL, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Bacteria E. coli poate fi luată, de exemplu, din carnea care nu a fost tratată termic la cel puţin 70 de grade Celsius, dar şi din ouă, lactate, sau legume şi fructe nespălate. Un alt tip de contaminare este cea „încrucişată“. Este cazul în care, de exemplu, o persoană taie cu acelaşi cuţit carnea crudă şi apoi taie legumele, fără să spele cuţitul înainte. E. coli se poate dezvolta, mai afirmă MEDIAFAX, şi în compartimentul de refrigerare, începând de la o temperatură de cinci grade Celsius. Este cu atât mai periculoasă cu cât o cantitate foarte mică de germeni poate declanşa boala.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu