FMI are un nou șef

• publicat la: 16 mai 2011
FMI are un nou șef

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că al doilea oficial ca importanţă al instituţiei, John Lipsky, va prelua postul de director general, în lipsa şefului FMI, Dominique Strauss-Khan, arestat şi inculpat pentru agresiune sexuală, informează Reuters.

Un purtător de cuvânt al FMI, William Murray, a precizat că Lipsky se va întâlni cu membri ai consiliului director al FMI pentru a-i informa despre această situaţie. Boardul director este principalul gestionar al operaţiunilor de zi cu zi ale Fondului.

‘În conformitate cu procedurile FMI, John Lipsky, primul adjunct al directorului general, va prelua postul de director general în exerciţiu pe tot parcursul perioadei în care directorul general nu se află în DC (District of Colombia). Dl Lipksy va prezida reuniunea informală de astăzi (duminică) a consiliului director’, a declarat Murray.

Indiferent de modul în care se va soluţiona scandalul sexual în care este implicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, instituţia financiară ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa, scrie duminică Reuters într-un comentariu.(…)Însă următorul şef al FMI s-ar putea să nici nu fie european, dată fiind presiunea intensă din partea unor ţări emergente precum China, India şi Brazilia care doresc ca ponderea lor economică tot mai mare şi priorităţile lor să se reflecte în linia politică a FMI.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, adjunctul lui Strauss-Khan, americanul John Lipsky, a anunţat recent că va demisiona în august, când i se încheie mandatul, astfel că instituţia se confruntă cu un potenţial vid de conducere într-un moment crucial.

sursa Cotidianul

Lasati un comentariu