Mafia napolitană sufocă România cu gunoaiele italienilor

• publicat la: 3 mai 2011
Mafia napolitană sufocă România cu gunoaiele italienilor

În 3 decembrie 2010, cotidianul.ro prelua un articol publicat cu o zi înainte în săptămânalul italian „L’Espresso”, despre o amplă anchetă privind cea mai recentă şi profitabilă afacere a Camorrei. Cu binecuvântarea autorităţilor române, La Camorra aduce ilegal, în România, sutele de tone de gunoaie care sufocă oraşul Napoli. La Bucureşti guvernanţii au tăcut adânc în privinţa acestui subiect. Nimeni nu ştia nimic, nimeni nu a văzut nimic, iar restul presei a luat în seamă acest subiect abia acum, la aproape şase luni de la izbucnirea acestui scandal, când şi procurorii anti-mafia de la Roma – aflaţi în căutarea a 400 de milioane de euro „spălaţi” în gropile de gunoi din ţara noastră, în special în „afacerea Glina” – au tras de urechi autorităţile române.

Deşeurile italienilor sunt aduse în România, de la Napoli, prin strâmtoarea Dardanele, până în Portul Constanţa. De aici, din momentul în care au fost descărcate, dispar ca prin farmec şi, după cum spun jurnaliştii italieni, nici cel mai iscusit comisar al Gărzii de Mediu nu mai dă de urma sutelor de camioane care transportă periculoasele gunoaie.

Din Portul Constanţa, deşeurile italienilor ajung la Glina, la groapa Ochiul Boului, cea mai mare parte dintre ele, sau în alte sute de astfel de gropi de gunoi din România, în timp ce gunoaiele noastre sunt depozitate şi incinerate în gropi ilegale de gunoi, răspândite prin toată ţara.(…)În acest punct, nu putem să nu întrebăm, de ce în România nu se ştie nimic despre acest imens scandal? Cine este interesat în a acoperi afacerile cu gunoi ale Camorrei napolitane? Cetăţenii României, plătitori de taxe şi impozite, habar nu au avut de pildă că, în urmă cu exact doi ani, Procuratura din Palermo a deschis o mare anchetă pe teritoriul românesc pentru a investiga afacerile necurate ale camorristului don Massimo Ciancimino – fiul lui Vito Ciancimino, fosta eminenţă cenuşie a organizaţiei mafiote Cosa Nostra, cel care îşi adjudecase groapa de la Glina, incineratorul de la Ploieşti şi multe alte gropi de gunoi în judeţele Mureş şi Prahova. Procuratura din Palermo a încercat în acea perioadă să oprească operaţiunile din România ale boss-ului italian – deja condamnat în Italia la 13 ani de închisoare. Însă Ciancimino şi asociaţii săi, spun ziariştii italieni, au scăpat „prin strecurătoarea dreptului penal românesc”.

După acele evenimente de la începutul anului 2009, groapa de la Glina a fost gestionată de Ecorec, o societate care aparţinea fostului deputat PSD, acum membru important al UNPR, Viorel Gheorghiu (ginerele lui Bebe Ivanovici). Gheorghiu este asociat în mai multe firme cu senatorul PDL Mircea Andrei, preşedintele PDL Argeş.

„Autorităţile române cunosc toate amănuntele necurate ale acestui uriaş business al deşeurilor şi modul în care diferitele mafii controlează ofertanta piaţă a gunoiului. Astfel, de jos de la Marea Neagră şi până sus, în toată partea de vest şi de nord-vest a ţării, boşii gunoaielor sunt camoriştii italieni, în timp ce partea de est a României, legea o fac mafioţii ruşii şi cei chinezi care se ocupă de gestiunea şi traficul deşeurilor toxice care vin din fostele republici sovietice”, a explicat pentru „L’Espresso” oficialul Interpol. Pentru ei, continuă investigatorul de la Interpol, „gunoiul nu murdăreşte, ci spală. Spală bani negri şi suge uriaşe fonduri publice. Cu alte cuvinte, UE crede că finanţează modernizarea sistemului de depozitare şi incinerare a deşeurilor, dar în realitate, banii ajung în România doar pentru a umple conturile mafiei italo-române. Şi uite aşa, gunoiul de la Napoli a devenit o găină cu ouă de aur. Plăteşte guvernul român, plăteşte, Bruxelles-ul, în fine, plătim noi toţi, cetăţenii europeni, pentru a umfla şi mai tare conturile Camorrei, ale eco-mafiei, cum i se spune, mai nou. Şi, de fapt, ştiţi unde e adevărată tragedie? În faptul că arderea acestor gunoaie venite de la Napoli se face foarte uşor aici în România, pentru că aici statul nu face nimic pentru a pedepsi distrugerea amestecată a deşeurilor, chestiune totalmente interzisă în Italia. Nu, nu sunt poveşti SF ceea ce vă spun! Noi, echipa de la Interpol, investigăm această îngrozitoare afacere din România, aproape industrie, de mai bine de doi ani. Acest business italo-românesc e mai profitabil de o mie de ori decât traficul de droguri. Lucru ajuns la cote alarmante, după intrarea României în UE, atunci când criminalitatea organizată a făcut un salt calitativ, dacă putem să îi spunem aşa, orientându-se către aşa-zisele întreprinderi ecologice. Cu dublul avantaj că investiţiile se fac la cost zero sau pe bani europeni, şi în schimb se pot recicla fluvii de bani negri ai crimei organizate, într-o perfectă legalitate, într-o ţară membră UE”.

Jurnaliştii de la „L’Espresso” spun că, în baza datelor pe care le au, în România mai există şi alţi importanţi exponenţi ai Camorrei care au făcut averi fabuloase din aducerea şi incinerarea gunoaielor în România. Este vorba despre fraţii Giosue (cunoscut sub numele de Joshua) şi Ciro Castellano, nepoţii Pupettei Maresca, prima femeie şefă din Camorra. De ani buni de când s-au stabilit în România, fraţii Castellano desfăşoară afacerea de zeci de milioane cu gunoi adus de la Napoli sub paravanul restaurantelor şi cluburilor de lux pe care le deţin în toată ţara.

Cei de la „L’Espresso” au stat de vorbă şi cu un inginer italian din Lombardia, care a încercat o perioadă, pe căi legale, obişnuite, să înceapă o mică afacere de reciclare a gunoaielor, aici, în România. Inginerul s-a lovit de nişte piedici imense, convingându-se în scurt timp că această piaţă a gunoaielor din România este doar pentru rechinii cei mari: „Aici, lucrurile funcţionează aşa: firmele româneşti, în spatele cărora se află marea criminalitate organizată italiană, obţin de la primării autorizaţiile necesare pentru a înfiinţa gropi de gunoi. Chiar acum câteva zile de exemplu s-au obţinut autorizaţii pentru o groapă de gunoi la Cumpăna, lângă Dunăre, şi pentru încă una la Valul lui Traian. Pe hârtie, adică pe autorizaţie, scrie că aceste gropi de gunoi vor fi folosite pentru gunoaiele urbane şi industriale ale românilor din zonele respective. În realitate însă nu se întâmplă aşa, întrucât sistemul de ardere a deşeurilor este rudimentar, în mare parte din cazuri neexistând nici măcar contenitoarele cerute de normele de mediu ale UE. Astfel, primăria respectivă plăteşte bani mulţi pentru gropile legale de gunoi, dar mare parte din gunoiul urban şi industrial al românilor sfârşeşte în sutele de gropi ilegale de gunoi, care apar ca ciupercile după ploaie, peste tot. În acest fel, gropile de gunoi legale rămân goale şi milioane de metri cubi din aceste gropi sunt libere de a fi umplute cu gunoiul adus ilegal din Italia”.
Ziariştii de la „L’Espresso” încheie articolul ironizându-l pe preşedintele României: „Astfel, gunoiul de la Napoli a devenit un coşmar pentru şi pentru români, poporul condus de Traian Băsescu, acelaşi Traian Băsescu care, în 2007, refuza cu toată tăria afacerea gunoiului, oficial şi legal propusă de statul italian. Acum, la distanţă de numai trei ani, gunoiul de la Napoli intră ilegal în România, prin Portul Constanţa, de unde se revarsă către miile de gropi de gunoi care au invadat ţara. Aceste lucruri sunt ştiute şi ne-au fost confirmate chiar de către Poliţia Română. Însă toţi aceşti oficiali ne-au sfătuit să ocolim şi chiar să abandonăm subiectul eco-mafiei din Balcani. Pentru că nu există, de fapt. Aşa cum nu există nici sutele de nave cu deşeuri care acostează zi de zi în Portul Constanţa. şi aşa cum nu sunt reale nici camioanele care se aud noaptea la marginile oraşelor sau comunelor, descărcând gunoaie în putrefacţie”.
După cum se poate vedea, scandalul gunoaielor este imens, iar guvernanţii români se pot face vinovaţi nu doar pentru că protejează, cu bună ştiinţă au ba, interesele „eco-mafiei din Balcani” – aşa cum o numesc italienii, ci mai ales pentru ocultarea acestui subiect.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu