Şi la Carei este sărbătorit regele Mihai

• publicat la: 26 octombrie 2011
Şi la Carei este sărbătorit regele Mihai

Joi, 27 octombrie 2011, Inițiativa Civică PRO CAREI organizează un eveniment cultural dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea Regelui Mihai.

Astfel, de la ora 19,00, la Casa Comunitară Sf. Ladislau (fostul Club 9 Mai), va avea loc proiecția unui film documentar despre viața Majestății Sale Mihai I de România, realizat de Marilena Rotaru (TVR Romania).

Intrarea este liberă. Filmul are o durată de 45 de minute.

Documentarul a fost realizat acum 5 ani, cu ocazia a 85 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I al României și a fost pus la dispoziția noastră de către realizator.

Filmul abordează o latură personală a Majestăţii Sale, spre deosebire de celelalte interviuri ale realizatoarei cu Regele Mihai: „Am vrut să fie ceva mai omenesc, mai cald, altfel decât precedentele intâlniri, in care abordasem in special teme istorice”. De asemenea, include declaraţii ale colegilor de scoală ai Regelui Mihai, ale celor două fiice ale sale, principesele Elena si Margareta, ale soţiei sale, Regina Ana, precum şi ale Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen. Totodată Printul Charles a răspuns bucuros invitaţiei de a-i transmite un mesaj Regelui Mihai cu ocazia zilei sale de naştere si de a vorbi despre relaţia specială care există intre Alteţa Sa si Regele României. Moştenitorul coroanei Britanice si-a mărturisit admiratia pentru Regele Mihai, dar si pentru România, o ţară pe care el insusi a vizitat-o de câteva ori.

In plus, in acest film, Mihai I vorbeşte despre copilăria sa, despre pasiunea sa pentru maşini in defavoarea poeziei, precum şi despre modul in care a fost nevoit să ia decizii de o maximă importantă pentru România la o vârsta foarte fragedă.

Cuvânt de deschidere: Bogdan Georgescu.

Marilena Rotaru, realizator TV este absolventă a Universităţii Bucureşti – Facultatea de Limba şi Literatura Română (1970). Redactor (1970-1990), iar apoi realizator (1990-2006) la Televiziunea Română. Autoarea spectacolului „Centenarul Cella Delavrancea” din 9.12.1987 şi a primului interviu TV cu Sergiu Celibidache (1979). Din 1990 realizează serialul TV Memoria exilului românesc: 180 de documentare consacrate personalităţilor din exil: Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, Radu Aldulescu, Camilian Demetrescu, Vladimir Cosma, Alexandru Ciorănescu ş.a.

Acum 20 de ani face primul interviu filmat cu M.S.Regele Mihai, la Versoix, difuzat pe postul de televiziune SOTI în seara de Crăciun 1991. Intre 1991 şi 2011 realizează 22 interviuri, reportaje şi documentare cu Regele Mihai şi Familia Regală Română. Cele realizate până în 1997 (perioadă în care subiectul era sub embargo la televiziunea publică), au fost proiectate în piețele Bucureștiului la mitingurile de 25 octombrie și de 8 noiembrie, precum  și la spectacolele realizate la Ateneu.

Premiul ACIN (1979) pentru documentarul „Eternă bucurie-i frumuseţea”: Margareta Sterian, 2 premii APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România), în 2000 şi 2003 pentru documentar (Întoarcerea lui Vintilă Horia şi Sergiu Celibidache).

Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate audiovizuală (2003) acordată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Medalia Regele Mihai pentru loialitate (10 Mai 2008).

Membră a UCIN. Autoarea volumelor „La Est de Firenze” (roman, cenzurat în 1985, apărut în 1995 la Editura Cartea Românească), „Întoarcerea lui Vintilă Horia” (Editura Ideea, 2002), Ion Sigismund Ipser (Editura Fundației Culturale Memoria, 2010)

În curs de apariție, volumul Treptele Coroanei dedicat M.S.Regelui Mihai.

redacţia

comentarii

de marius la 26 octombrie 2011 - 12:40

Trăiască Regele/În pace şi onor/De ţară iubitor/Şi-apărător de ţară.
Fie Domn glorios/Fie peste noi,/Fie-n veci norocos/În război, război.
O! Doamne Sfinte,/Ceresc părinte,/Susţine cu a Ta mână/Coroana Română!

Trăiască Patria/Cât soarele ceresc,/Rai vesel pământesc/Cu mare, falnic nume./Fie-n veci el ferit/De nevoi,/Fie-n veci locuit/De eroi, eroi.

O! Doamne Sfinte,/Ceresc Părinte,/Întinde a Ta mână/Pe Ţara Română!

de adi la 27 octombrie 2011 - 13:45

sa-l i-a dracu unde o fost pana acuma a venit dupa AVERE…?

Lasati un comentariu