Legea Asistenţei Sociale a trecut de Senat prin adoptare tacită

• publicat la: 8 noiembrie 2011
Legea Asistenţei Sociale a trecut de Senat prin adoptare tacită

Proiectul legii asistenţei sociale a trecut luni de Senat prin adoptare tacită, termenul până la care Camera Superioară a Parlamentului putea să se exprime prin vot pe marginea acestui proiect fiind depăşit cu patru zile.

Neînţelegerile dintre senatorii Puterii şi cei ai Opoziţiei privind amendamentele şi forma în care legea ar trebui transmisă Camerei Deputaţilor au reuşit să blocheze lucrările plenului Senatului mai mult de o lună, timp în care proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de nu mai puţin de 12 ori.

Proiectul de lege precede înfiinţarea, pe lângă Ministerul Muncii, a Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, Inspecţiei Socială şi Observatorului Social, dar şi a Institutului Naţional de Evaluare a Dizabilităţii.

De asemenea, este instituită o nouă modalitate de stabilire a cuantumurilor şi nivelurilor beneficiilor sociale, respectiv prin aplicarea unui coeficient de echivalenţă asupra indicatorului social de referinţă utilizat pentru stabilirea unor drepturi de asigurări de şomaj. Beneficiile sociale vor putea fi solicitate de cei care corespund criteriilor printr-un “formular unic de cerere”.

Beneficiile de asistenţă socială şi serviciile sociale vor fi, însă, acordate pe baza unor legi speciale, legea-cadru urmând să modifice alte 15 legi care reglementează domeniul.

În ceea ce priveşte numărul asistenţilor sociali, legea propune ca acesta să fie stabilit în raport cu numărul beneficiarilor măsurilor de asistenţă socială, respectiv un asistent social la 300 de asistaţi. Pe lângă personalul de specialitate din domeniu, vor putea activa şi voluntari.

În categoria persoanelor ce pot beneficia de asistenţă socială vor putea fi încadrate, în premieră, şi persoanele fără adăpost. De asemenea, legea propune încurajarea persoanelor care beneficiază de asistenţă socială să intre în câmpul muncii în termen cât mai scurt, refuzul unui loc de muncă, al participării de cursuri de formare şi calificare putând avea drept rezultat diminuarea cuantumului beneficiului de asistenţă socială sau chiar încetarea acestuia.

Legea asistenţei sociale urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu