O nouă încăierare UDMR-PDL. Bătaie pe Legea Arhivelor Naţionale

• publicat la: 19 iunie 2011
O nouă încăierare UDMR-PDL. Bătaie pe Legea Arhivelor Naţionale

După bătălia pe judeţe mai mari sau mai mici, UDMR şi PD-L au găsit un alt motiv de dispută – Legea Arhivelor Naţionale. UDMR a propus de ceva vreme un proiect de modificare a Legii Arhivelor Naţionale, însă PD-L pare să nu susţină iniţiativa colegilor din coaliţie.

În cadrul şedinţei Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor , deputatul UDMR Marton Arpad a acuzat-o pe democrat-liberala Raluca Turcan, preşedinta comisiei, de faptul că ţine la sertar proiectul de lege iniţiat de deputaţii Uniunii Kerekes Karoly şi Mate A. Levente.

Arpad a solicitat pe un ton imperativ ca preşedinta comisiei să repună proiectul pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare, deoarece trebuie realizat un raport înainte de a se împlini termenul de adoptare tacită. În replică, Raluca Turcan a dezminţit acuzaţia şi a precizat că oricum îşi propusese chiar ea ca la şedinţa de săptămâna viitoare să pună pe ordinea de zi acest proiect, întrucât termenul de adoptare tacită este de 9 septembrie.

Menţionăm că proiectul la care se face referire propune retrocedarea către cultele religioase a documentelor preluate de statul român in trecut. La o primă lecturare nu pare nimic rău în asta, dacă invocăm dreptul la respectarea proprietăţii. Cu toate acestea, trebuie cunoscut faptul că printre aceste documente se află şi actele de stare civilă, care după cum ştim erau realizate în trecut de către biserici şi mai puţin de instituţiile statului român.

Constatăm aşadar cu stupoare că statul român în loc să se modernizeze face paşi mari înapoi, astfel încât dacă un cetăţean va dori să obţină un act de stare civilă al vreunui înaintaş de-al său, va trebui să apeleze la vreo parohie oarecare, şi nu la instituţiile statului român.

Trebuie menţionat, deasemenea, că principiul trecerii actelor de stare civilă realizate de reprezentanţii bisericilor către stat a fost promovat începând cu Revoluţia Franceză, tocmai în sensul modernizării statului.

În schimb la noi asistăm la o întoarcere în trecut, şi asta deoarece UDMR forţează adoptarea unor legi de către coaliţia PD-L-UNPR-Minorităţi doar prin simplul şantaj al ieşirii de la guvernare.

sursa pesurse.ro

Lasati un comentariu