România, ţara cirozei. Suntem pe primul loc in UE la decesele provocate de bolile de ficat

• publicat la: 22 noiembrie 2011
România, ţara cirozei. Suntem pe primul loc in UE la decesele provocate de bolile de ficat

România este ţara bolilor de ficat, după cum arată o statistică realizată de Econtext.

Din nefericire, suntem pe primele locuri in blocul comunitar la numeroase boli care se dovedesc a fi fatale.

Insă, din toate bolile pământului, la români ies in evidenţă bolile de ficat. România este lider absolut in UE la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat.

Calitatea actului medical

Econtext incearcă să tragă un semnal de alarmă asupra sistemului medical din România. In acest sens, vom publica mai multe articole referitoare la diferite boli, unde românii ocupa primele locuri.

Obiectivul acestor articole este de a sensibiliza opinia publică asupra necesitatii de a reforma sistemul medical, de a pune accent pe calitatea actului medical. Este imperios necesar să avem spitale bine dotate, cu doctori eficienti, nu să avem sute de unităţi sanitare in care efectiv se moare. Pentru că aceasta este realitatea: in spitalele româneşti se moare cu zile!

Medicina românească

De altfel, Econtext a mai publicat analize referitoare la sistemul medical din România. La mijlocul lunii trecute, am arătat cum moare sistemul medical românesc, cum au pierdut spitalele româneşti peste 70.000 de paturi in ultimii ani.

Dar nu este singurul tip de subiect pe care l-am abordat in privinta medicinei romanesti. In august am publicat un top al salariilor incasate de managerii din Romania.

In timp ce spitalele se zbat să faca rost de bani pentru activitatile zilnice, managerii lor incasează salarii de mii de lei.

Bolile de ficat

Incepând cu această analiza, mergem către o altă zonă a medicinei româneşti, cea mai importanta dintre toate: mergem către boli!

Iar in aceasta analiza ne ocupăm, după cum am precizat, de bolile de ficat. Hepatita cronica si ciroza hepatică sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. De altfel, in România sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei de tip C.

Si, dupa cum precizam, suntem lideri in toata Uniunea Europeana la numarul de decese cauzate de bolile hepatice. De altfel, acesta este si obiectivul primar al acestei analize: sa va prezentam clasamentul european al deceselor cauzate de bolile de ficat. Clasament in care conducem detasat!

Mortalitate

Astfel, rata mortalităţii din cauza bolilor de ficat este in România de 53 de persoane la suta de mii de locuitori. Ceea ce inseamnă că circa 11.000 de români au murit anul trecut in urma bolilor hepatice.

Aceasta rată a mortalităţii plasează ţara noastră in fruntea blocului comunitar. Da, avem cea mai mare rată de decese cauzate de afectiunile ficatului. După noi vin ungurii, cu 48 decese la suta de mii de locuitori. Practic, la 100.000 de locuitori din Ungaria, s-au raportat anul trecut 48 de decese provocate de bolile hepatice.

sursa  econtext

Lasati un comentariu