5 sfaturi pentru un ficat sănătos
Dacă vrei să ai un ficat sănătos nu uita de analizele anuale care iţi monitorizează starea de sănătate. Pe lângă acestea, află care sunt recomandările medicului gastroenterolog pentru a preveni apariţia bolilor de ficat.
Bolile de ficat pot să apară din cauza virusurilor hepatice, insă există şi numeroşi factori care ţin de stilul nostru de viaţă care pot să creeze adevărate ravagii la nivelul ficatului. Gastroenterologii atrag atenţia asupra unor alimente pe care dacă le consumăm in exces pot să dăuneze sănătăţii ficatului. Dintre acestea, specialiştii enumera: băuturile alcoolice şi carbogazoase, prăjelile, afumăturile, alimentele grase (brânzeturi, carne) şi excesul de ouă. Pe lângă aceşti factori de risc, se pot adăuga şi alţii care predispun o persoană la bolile de ficat. Astfel cei care iau zilnic medicamente, care au dezvoltat in trecut o hepatită sau un icter, care se confruntă cu diabetul zaharat şi colesterolul ridicat sau lucrează intr-un mediu toxic prezintă un risc mult mai ridicat de a face o boală de ficat. De asemenea, nici obezitatea nu face bine la ficat.
Analizele pentru ficat trebuie făcute in fiecare an
Nu ignora importanţa analizelor medicale efectuate cu regularitate! De multe ori o boală a ficatului este descoperită intâmplător in urma unor analize care se fac pentru alte afecţiuni. Este recomandată efectuarea periodică a unor analize medicale de laborator specifice afecţiunilor hepatice pentru a le depista in faza incipientă.
5 sfaturi utile
Potrivit dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterolog, pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea bolilor de ficat, trebuie respectate anumite recomandări care asigura un mod mai sănătos de viaţă:
1. Nu consuma alcool in cantităţi mari
Ficatul răspunde de filtrarea toxinelor din organism, funcţie care este compromisă de ingerarea unor cantităţi mari de alcool. Cantitatea admisă de alcool pentru o persoană sănătoasă este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreună cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool şi paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.
2. Limitează consumul alimentelor bogate in grăsimi
Consumarea in exces a alimentelor bogate in proteine şi carbohidraţi poate diminua funcţia ficatului prin acumularea de toxine şi grăsimi in organism. Evită mâncărurile semi-preparate şi de tip fast-food pentru a-ţi menţine ficatul intr-o stare bună. Controlează-ţi greutatea, intrucât obezitatea, la fel ca diabetul zaharat, poate cauza o afecţiune răspândită a ficatului – steatoza hepatică sau ficatul gras, care reprezintă o acumulare de grăsimi in celulele sale.
3. Limitează expunerea la medii toxice
Ficatul filtrează substanţele dăunătoare pentru organism, insă dacă acesta este supraincărcat cu toxine, nu mai poate funcţiona la capacitate maximă. Evită să te expui la poluanţii comuni precum fumul de ţigară sau vaporii de vopsea.
4. Respectă regulile de igienă
Spală-te des pe mâini, in special inainte de mâncare şi inainte/după toaleta personală. Nu consuma apă de la robinet şi evită să bei/mănânci din tacâmurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.
5. Protejează-te impotriva virusurilor hepatice
Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite măsuri de protecţie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor şi piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Există vaccinuri contra hepatitelor care trebuie făcute din timp.
sursa Topsanatate.ro