Poliţia avertizează

• publicat la: 28 decembrie 2011
Poliţia avertizează

Pentru a nu deveni victime ale răufăcătorilor şi a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, în perioada Sărbătorilor de iarnă, poliţiştii sătmăreni vă adresează următoarele recomandări : În locurile publice:

Aveţi grijă de bunurile Dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc. !

Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere !  Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela !

Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit !

Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool !

În traficul rutier:  Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic !

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni ! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură corespunzător la traversare;

Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant !

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire !

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător !

Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina Dumneavoastră şi cea din faţă;

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor ! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp;

Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru că puteţi derapa foarte uşor !

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi !

La cumpărături:Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor;

Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei;

Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi !

Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112 !

În mijloacele de transport în comun: Daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă Dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun !

Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră ! • Supravegheaţi atent buzunarele şi geanta în care aveţi bani şi documente, pentru a preveni furtul acestora !

În tren:  Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp ! • Nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute !

Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute !

La urcarea şi coborârea din tren, supravegheaţi atent bagajele şi buzunarele! • La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră !

Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare !

Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte !

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători ! În perioada Sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate.

Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa Dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă !

Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă !

Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori !

La plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să dezvăluie acest lucru !

Împreună cu vecinii, stabiliţi un sistem de supraveghere atunci când lipsiţi de acasă, în mod special în noaptea de Revelion !

Asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante ! De asemenea, în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze copiii cu atenţie sporită deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Singurele obiecte pirotehnice care pot fi achiziţionate şi folosite de către cetăţeni sunt: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle şi minisori. Atenţie la ofertele de vacanţă postate pe internet ! Poliţia Română recomandă cetăţenilor care optează pentru alegerea unui pachet de servicii turistice de pe internet verificarea temeinică a ofertei respective (existenţa unităţii de cazare în zona respectivă  hotel, pensiune etc., autenticitatea agenţiei de turism care oferă respectivele destinaţii turistice), întrucât ofertele tentante nu sunt întotdeauna şi reale.

Lasati un comentariu