Caritas-ul unguresc a înviat în Ardeal

• publicat la: 12 ianuarie 2012
Caritas-ul unguresc a înviat în Ardeal

Mii de oameni disperaţi după un împrumut au fost ţepuiţi la Cluj de trei firme conduse de cetăţeni unguri, care au dispărut cu tot cu bani. Mii de amărâţi au rămas cu buzele umflate după ce au cotizat la nişte case de împrumut fantomă, promovate agresiv în media locală. Înşelătoria, prezentată de EVENIMENTUL ZILEI, funcţiona astfel: taxa de intrare în joc  era de 1.360 de lei şi apoi participanţii plăteau lunar câte 156 de lei, sperând ca în scurt timp, 4-5 luni, să obţină un împrumut de peste 20.000 de lei. Până să primească însă împrumutul, firmele dispăreau.

Poliţia sau DIICOT n-au avut nicio reacţie, deşi firmele care promiteau împrumuturi au stat în Cluj mai mult de un an. Acum, ministrul de Interne, Traian Igaş a declarat că nu ştia despre această înşelătorie şi că va declanşa o anchetă.

Nu este de mirare că firmele din Ungaria au găsit un teren propice pentru astfel de activităţi în România dacă ţinem cont că nouă milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Potrivit unui top realizat de Econtext şi citat de ZIUA VECHE, România se plasează pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de procentajul persoanelor care traiesc la limita sărăciei. Pe primul loc, cu cel mai ridicat procentaj de săraci, se află vecinii noştri bulgari. Astfel, 41,6% din populaţia Bulgariei trăieşte la limita sărăciei, ţara noastră clasându-se pe poziţia secundă, 41,4% din români zbătându-se să supravieţuiască.

Aceasta în condiţiile în care românii sunt cei mai munciţi lucrători cu normă întreagă din Uniunea Europeană, după cum afirmă JURNALUL NAŢIONAL. Astfel, angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat în medie, în 2010, 2.095 de ore, fiind urmaţi de unguri (2.021 ore) şi maltezi (sub 1.983 ore).

Deci, teoretic, românii ar trebui să o ducă bine. Asta cu atât mai mult cu cât după cinci ani de luptă cu creşterea preţurilor, BNR a reuşit anul trecut să se încadreze în ţinta de inflaţie, indicatorul ajungând la 3,14%. După patru ani de rateuri, inflaţia anuală s-a încadrat în ţinta fixată de banca  central, anunţă ADEVĂRUL. Creşterea preţurilor s-a situat chiar sub ultima prognoză a Băncii Naţionale, de 3,3%, revizuită în scădere de la 4,6%.

Tot anul trecut, zeci de mii de pensionari au primit, ilegal, mai mulţi bani, profitând de faptul că nu s-au făcut verificări sau că sistemul  informatic a dat erori. Au primit bani şi 3.700 de decedaţi, susţine ROMÂNIA LIBERĂ. Acum, statul vrea să recupereze banii.

Iar pentru pensionari viitorul nu se anunţă roz. Analiştii occidentali avertizează că actuala criză economică este nimic, pe lângă criza pensiilor care urmează în anii care vin. Obligaţiile sistemelor publice de pensii din numai 19 din cele 27 de state membre UE faţă de asiguraţi se ridică la astronomica valoare de 30.000 de miliarde de euro. Suma, afirmă NAŢIONAL, reprezintă pensiile pe care statele ar trebui să le platească tuturor persoanelor asigurate în sistemele publice de pensii. Potrivit Băncii Centrale Europene, valoarea este de cinci ori mai mare decât întreaga datorie publică a UE.

În aceste condiţii, Mafia ar putea fi de ajutor Europei. Aceasta pentru că Mafia a devenit cea mai mare „bancă“ din Italia, înregistrând profit de peste 100 de miliarde de euro. O bancă  ce pune presiune şi stoarce de bani mii de mici companii, informează un raport al grupului SOS Impresa, citat de COTIDIANUL. Conform anchetei, Mafia rulează anual peste 140 de miliarde de euro.

Lasati un comentariu