Peste 5.000 de misiuni ale jandarmilor în 2011

• publicat la: 10 ianuarie 2012
Peste 5.000 de misiuni ale jandarmilor în 2011

Marţi, 10 ianuarie a.c.  cu începere de la ora 11.00 la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare a avut loc activitatea de Evaluare a activităţilor desfăşurate de unitate în anul 2011.

Jandarmeria Romană a fost reprezentată de către generalul de brigadă Vasile Dospinescu, directorul Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

Activitatea de evaluare a fost condusă de inspectorul şef, colonelul Gheorghe Avram.

La activitate au participat: prefectul judeţului Satu Mare Radu  Octavian Giurcă, primarul oraşului Satu Mare, Iuliu  Ilyes, inspectorul şef al I.P.J. Satu Mare, comisar şef Taloş Ioan Constantin, seful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă comisar şef Bogdan Lupu,  directorul Poliţiei Locale Florian Găzdac, Adjunctul Serviciului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Gavrilă Bud Tămăşan, şeful Biroului Judeţean Anticorupţie Satu Mare, comisar şef Stelian Călugăru, comandantul Centrului Militar Judetean Satu Mare Chiminiţ Constantin, comandantul Unitatii Militare 01653, lt. Col. Donceanu Sorin, şeful Direcţiei Judetene de Informaţii Satu  Mare colonel Stefan Coşarcă, şeful O.J.T.S.  lt. col Bancoş Marius, şeful  ISU Satu Mare colonelul Iulian Burz, directorul Penitenciarului  Satu Mare Iuga Ioan. şeful Centrului Medical Judetean Satu Mare, comisar şef. Dr. Adrian Munteanu.

Activitatea a debutat cu prezentarea activităţilor de către Inspectorul şef colonelul Gheorghe Avram, apoi au urmat  câteva alocuţiuni rostite de către invitaţi privind rolul Jandarmeriei Sătmărene în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pentru cetăţeni şi buna colaborare dintre  Jandarmerie şi celelalte instituţii.

În anul 2011, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare s-a circumscris Strategiei privind consolidarea reformei instituţionale, dezvoltarea structurilor şi practicilor Jandarmeriei Române în raport cu evoluţia instituţiilor similare din ţările membre ale Uniunii Europene în perioada 2006-2015.

Din păcate ultima reorganizare a unităţii a însemnat şi pierderea a 58 de posturi din structura unităţii, din care 31 încadrate, însemnând tot atât personal care a trebuit a fi disponibilizat, dar şi structuri operative care nu au mai putut fi înfiinţate.

Ordinea si siguranţa  publică

În anul 2011, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 5123  misiuni specifice .

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:

–   1369 misiuni de asigurare a ordinii publice

–   2722 misiuni de menţinere a ordini publice

–         308 acţiuni de intervenţie;

–         386 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii;

–         338 misiuni de punere in aplicare a mandatelor de aducere;

Din cele 1369 misiuni de asigurare a ordinii publice, 94 au fost executate la manifestări cultural-artistice. Numărul misiunilor la manifestări cultural – artistice a crescut  cu 21 % faţă de anul 2010.

În zona de competenţă, organizaţiile sindicale au organizat 4 manifestări de protest, iar I.J.J. Satu Mare, a asigurat aceste manifestări de protest, iar pe timpul acestor acţiuni nu au fost incidente.

Faţă de perioada similară a anului 2010, au scăzut numărul manifestărilor de protest cu  60%.

Pe timpul campionatului de handbal masculin şi baschet feminin al echipelor clubului C.S.M. Satu Mare, fotbal liga a III-a, a echipei C.S.F.C.Olimpia 2010 Satu Mare, precum şi la meciurile de fotbal din Cupa României – faza judeţeană, efectivele de jandarmi din cadrul unităţii au asigurat măsurile de ordine publică în cooperare cu Poliţia Locală şi cu firme de pază acreditate, la  49 manifestări sportive.

Pe timpul alegerilor locale pentru Comuna Orasul Nou, măsurile de ordine publică au fost asigurate de  jandarmi, în cooperare cu efectivele I.P.J. Satu Mare.

Efectivele I.J.J.Satu Mare  au  fost angrenate la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe timpul  efectuarii a 3 vizite oficiale.

Putem cloncuziona ca în anul 2011, I.J.J. Satu Mare a asigurat ordinea şi liniştea publică la 153 misiuni de protest, culturale, sportive, vizite oficiale, faţă de 130  misiuni executate în anul 2010, ceea ce înseamnă o creştere  de 18 %.

În cadrul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, au fost executate 1052 misiuni de menţinere a ordinii publice în sprijinul Poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, constând în executarea de patrule mixte, în mediul urban, în Municipiul Satu Mare, oraşul Negreşti Oaş, Carei şi Tăşnad.

Au fost organizate şi executate 840  misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule independente, cu efective din cadrul rezervei de intervenţie al Detaşamentului Mobil în Municipiul Satu Mare, cu efectivele Grupei Jandarmi Supraveghere şi Ordine Publica  Negreşti Oaş, Grupei Jandarmi Supraveghere şi Ordine Publica  Carei Posturile balneare Tăşnad şi Beltiug.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, numărul misiunilor de menţinere prin patrule mixte şi independente a crescut de la 1646  la 1892, ceea ce înseamnă o creştere de 15 %.

De asemenea în oraşul Tăşnad şi localitatea Beltiug ( operationalizat postul incepand cu data de 07.07.2011), efectivele celor 2 Posturi  Balneare  au executat 471 misiuni de menţinere prin patrule independente pe timpul sezonului estival şi în zona de responsabilitate a posturilor. Faţă de anul 2010, numărul misiunilor a crescut cu 60 %.

Au fost organizate şi executate 105 misiuni de patrulări independente şi 212 mixte în mediul rural,  pentru prevenirea furturilor de produse agricole şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice la târgurile de ţară din zona de competenţă. Faţă de anul precedent, când au fost executate numai patrule independente, în acest an s-au organizat şi patrule mixte cu Poliţia ( intercomunale), iar numărul misiunilor executate au crescut  cu 400%.

În zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost executate 23 misiuni pe timpul desfăşurării examenelor de bacalaureat, sesiunea I şi II, comparativ cu 5  misiuni executate în anul 2010, însemnând o creştere de 200%, aceste misiuni executându-se cu preponderenţă în sistem integrat cu efectivele de Poliţie.

În perioada analizată, au fost organizate şi executate 14 acţiuni punctuale în zona de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţionale şi infracţionale.

Se poate observa clar  aportul substanţial adus de elementele de dispozitiv mixte jandarmi-poliţie atât în combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional, dar mai ales la prevenirea unor astfel de fapte prin prezenţa mai activă a acestora ca număr, dar şi prin acoperirea mai bună a tuturor zonelor de siguranţă publică.

În urma efectuarii acestor misiuni au rezultat fapte de natură contraveţională şi penală.

Din totalul de 218 fapte de natură penală, 77 au fost constatate în mod independent şi 141 în comun cu Poliţia faţă de anul 2010, când s-au înregistrat 206 infracţiuni, din care 88 constatate în mod independent şi 118 în comun cu Poliţia, se constată o scădere cu 12,5% a infracţiunilor constatate independent şi o creştere cu 19% a infracţiunilor constatate în comun cu efectivele Poliţiei. Din analiza de mai sus se constată o creştere a numărului de infracţiuni constatate în comun cu Poliţia datorită şi faptului că numărul elementelor de dispozitiv mixte au acoperit mai bine zonele de siguranţă publică, iar binomul jandarm poliţist a fost o prezenţă activă în sprijinul cetăţenilor. În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul I.J.J. Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 4526 sancţiuni contravenţionale, înregistrându-se o scădere a acestui indicator cu 1108 sancţiuni contravenţionale din care 3126 sunt amenzi aplicate, reprezentând 69%, iar 1400 sunt avertismente scrise.

Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor din responsabilitatea inspectoratului judeţean de jandarmi Satu Mare, şi executarea transporturilor speciale, de bunuri şi valori şi corespondenţă clasificată a constituit de asemenea o misiune importantă, care în contextul situaţiei operative existente şi al modificărilor legislative adoptate, a crescut în complexitate fiind circumscrisă direcţiilor de acţiune stabilite prin Planurile de acţiune, ordinile şi dispoziţiile M.A.I. şi ale I.G.J.R..

În anul 2011 Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare a asigurat paza şi protectia unui număr de 19 obiective, până la data de 02.07.2011, când numărul acestora s-a redus cu unu, prin ridicarea pazei de la obiectivul Trezoreria Valea Vinului, datorită desfiinţării acestei instituţii, dată de la care numărul obiectivelor asigurate cu pază s-a redus la 18, după cum urmează :

14 obiective de importanţă deosebită pentru activitatea statului;

–  2 obiective aparţinând M.A.I.;

–  2 obiective apartinand I.G.J.R..

Concomitent cu paza şi protecţia obiectivelor menţionate,  I.J.J Satu Mare a asigurat paza şi protecţia transporturilor speciale, de bunuri şi valori precum şi a transportului corespondenţei clasificate, astfel:

40 transporturi de produse cu caracter special, în beneficiul I.J.J. Satu Mare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din anul 2010, când s-au executat un număr de 14 transporturi speciale ,

2 transporturi de produse cu caracter special,  în beneficiul S.C. Sport Hunting S.R.L.;     – 146 transporturi de bunuri şi valori, din care: 44 transporturi de valori şi 102 transporturi de valori judeţene,

502 transporturi de corespondenţă clasificată,  unde se constată o uşoară scădere faţă de anul 2010, când au fost executate un număr de 514 transporturi.

În concluzie, activităţile derulate în anul 2011 pe linia asigurării pazei şi protecţiei obiectivelor din responsabilitate şi a transporturilor speciale, de bunuri şi valori şi corespondenţă clasificată, au condus la obţinerea de rezultate pozitive şi s-a reuşit prevenirea producerii de evenimente grave la obiectivele asigurate cu pază, fapt care ne obligă ca şi în anul 2012, să acţionăm ferm şi continuu în acest domeniu special de activitate.

Coperarea interinstituţională a vizat două aspecte: perfecţionarea cooperării/colaborării cu celelalte instituţii din Sistemul Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică, Sistemul Apărării Naţionale sau cu cele aparţinând societăţii civile precum şi perfecţionarea pregătirii structurilor proprii în vederea creşterii capacităţii de intervenţie şi acţiune.

La nivelul unităţii sunt încheiate Planuri/Protocoale de colaborare, fiind executate misiuni în cooperare, acestea desfăşurându-se în baza solicitărilor transmise către unitate.

În baza acestora efectivele structurilor de ordine publică au executat 386 acţiuni comune (cooperare), din care 196 cu Poliţia şi 190  acţiuni cu alte instituţii alte statului cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, cu care I.J.J. Satu Mare are încheiate planuri de cooperare sau protocoale.

În anul 2011, s-a continuat punerea în aplicare a Planului Comun de Acţiune „Siguranţa”, în cooperare cu I.P.J. Satu Mare, pentru prevenirea faptelor antisociale, misiune la care I.J.J. Satu Mare a participat la 196 acţiuni.

În misiunile de cooperare cu alte instituţii efectivele de jandarmi au aplicat 117 sancţiuni contravenţionale în valoare de 26.800 lei, au fost constatate independent 28 fapte de natură penală cu 14 făptuitori, 3 fapte de natură penală în cooperare cu organele de poliţie cu 6 făptuitori, au fost conduse la sediul poliţiei un număr de 124 persoane şi au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de 1397 lei..

S-au executat 338 acţiuni pentru punere în aplicare a 338 mandate de aducere, cu 52 % mai putine  decât în 2010. Efectivele angrenate în acest gen de misiuni au scazut cu 29 %.

Dotarea cu mijloace auto a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare este de 31 autovehicule, care reprezintă un grad de asigurare de 38,75 %, din necesarul de 80 autovehicule conform tabelei de înzestrare.

Lasati un comentariu