Bac-ul nu se va schimba, sistemul de supraveghere va fi extins

• publicat la: 9 April 2012
Bac-ul nu se va schimba, sistemul de supraveghere va fi extins

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, anunta ca si anul acesta examenul de bacalaureat se va desfasura la fel ca anul trecut, sub o supraveghere stricta.

“Nu este nicio modificare in ceea ce priveste structura, materia, forma de prezentare, totul ramane la nivelul la care a fost anul trecut. (…) O responsabilitate pe care mi-o asum este ca Bacalaureatul sa fie la fel de corect ca cel de anul trecut”, a declarat ministrul intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Intrebat daca se va mentine sistemul de supraveghere, Catalin Baba a explicat ca acesta nu doar ca va fi mentinut, dar va fi si extins.

“Dupa cum stiti, anul trecut au existat cateva judete in care, din diverse motive, nu au existat camere de supraveghere. Am stat de vorba cu inspectorii scolari generali si am cerut ca in toate locurile in care se va sustine examenul sa existe supraveghere video”, a anuntat ministrul.

Catalin Baba spune ca desi Opozitia a incercat sa speculeze politic bilantul bacalaureatului din anul anterior, parintii s-au declarat multumiti.

“Am avut o reactie foarte buna din partea parintilor. Multi au spus si recunoscut ca un Bacalaureat serios este mai important pentru copiii lor decat un Bacalaureat pe care il ia toata lumea. Pe de alta parte, trebuie spus ca sa nu iei Bacalaureatul nu este o drama. Bacalaureatul este pentru cei care vor sa urmeze o facultate. Sa recunoastem, nu toata lumea are un motiv sa faca o facultate sau sa-si ia doctoratul”, a declarat ministrul Educatiei, reamintind ca anul acesta sunt puse la dispozitia elevilor 20.000 de locuri pentru invatamantul profesional si tehnic.

Catalin Baba crede ca si elevii si cadrele didactice au inteles cat de important este sa participe la un examen corect, la care sa nu se copieze.

“In Romania, acestea sunt chestiuni culturale care ar trebui sa se schimbe. La urma urmei, aceste examene nu sunt niste ghilotine, ele nu impiedica tinerii sa se dezvolte. Pur si simplu ne arata, ca o imagine in oglinda, cum suntem, daca suntem buni pentru invatamantul superior sau daca putem sa facem alte lucruri, mai importante, cu viata noastra.

Ceea ce dorim este sa introducem competitia si in sistemul preuniversitar, asa cum avem o competitie si in sistemul superior. Vrem ca parintii sa fie implicati in educatia copiilor, sa faca parte din consiliile de administratie, sa ia cele mai bune decizii pentru scoala. In acest mod, speram sa ridicam stacheta pentru toate institutiile de invatamant”, a explicat ministrul Educatiei.

Lasati un comentariu