Criza de vanilie scumpeşte îngheţata cu 10% in această vară

• publicat la: 9 aprilie 2012
Criza de vanilie scumpeşte îngheţata cu 10% in această vară

Ingheţata s-ar putea scumpi cu 10% in această vară, din cauza crizei inregistrate la nivel global la culturile de vanilie, atenţionează specialistii.

Totodată, scumpiri sunt preconizate si la alte categorii de produse de patiserie si cofetărie, băuturi răcoritoare, dar si in parfumerie si in industria farmaceutica, noteaza The Telegraph.

Expertii avertizează că pretul vaniliei este pe cale să explodeze, in contextul in care se asteapta un deficit al acestui produs pe piaţă.

Recoltele extrem de slabe in doua in cele trei ţări cu traditie in producerea acestui condiment, accentuată de golirea stocurilor existente de către speculanţii in căutarea profiturilor, au dus la un val de majorări pe piaţa de vanilie.

In doar două luni, preturile au crescut cu aproximativ 20%, majorare care va afecta mii de producători de alimente si băuturi, inclusiv producătorii de inghetata.

In plus, specialistii estimează că pretul va continua să creasca, lucru care ar duce si la scumpirea produselor care contin vanilie. In acest fel, inghetata ar putea fi cu 10% mai scumpă in aceasta vară.

Vanilia neagră este cultivata in doar câteva ţări din lume, astfel că preţul variază in functie de recolte. Vanilia este a doua cea mai scumpă mirodenie, după şofran.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu