Cum faci să nu răceşti când toţi in jurul tău strănută

• publicat la: 11 aprilie 2012
Cum faci să nu răceşti când toţi in jurul tău strănută

Vremea este inşelătoare şi intr-o continuă schimbare, iar capriciile ei ne fac victime sigure ale răcelilor de sezon, destul de frecvente in această perioadă, mai ales că nici nu ştii cum să te imbraci când pleci de acasă. Insă, cu dărnicie si bunătate, natura a pus la dispozitia oamenilor fel de fel de plante care să-i ferească de infecţii, să le intărească imunitatea, să-i vindece, la nevoie.

Răcelile de sezon se pot preveni printr-un regim de viata echilibrat, disciplinat, responsabil, dar si printr-un consum regulat de alimente care, prin compozitia lor, iti pot intari imunitatea si te pot feri de infectii.

In aceasta perioada, pentru cresterea imunitatii, de un real folos sunt fructele si legumele pe care le gasesti din belsug pe tarabele din piete. Sunt pline de vitamine, minerale si fibre alimentare, au efect revigorant si iti curata organismul. Alege, cu precadere, citricele si merele si consuma-le ca atare, sub forma de suc ori  salata. Sunt bogate in vitamina C, un adevarat scut impotriva infectiilor.

Ceapa si usturoiul, cele mai puternice antibiotice naturale, sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile lor, iar cercetarile moderne n-au facut decat sa confirme proprietatile lor. Vitaminele, A si E, si mineralele ca potasiu, calciu, fier, sulf, fac din usturoi si ceapa niste legume importante pentru o alimentatie sanatoasa.

Ambele au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile. Marii mancatori de ceapa nu fac niciodata gripa sau fac forme usoare care se vindeca repede, fara complicatii. Nu neglija, insa, nici morcovul, sfecla rosie sau varza.

Un alt antibiotic natural, la indemana tuturor, cu rol de a-ti spori imunitatea, este propolisul, care poate fi consumat mai ales sub forma de tinctura, cate 10 – 30 de picaturi, de doua – trei ori pe zi. Tinctura de propolis poate fi procurata din piata, de la vanzatorii de miere de albine sau poate fi preparata si in casa de persoanele care au granule de propolis. Propolisul, produs apicol, are efecte imunostimulatoare si antibiotice remarcabile.

Chiar daca e frig, ploua sau bate vantul, nu sta numai in casa, nu te izola, iesi intr-o plimbare, macar pana la magazinul din colt. Ai nevoie de miscare, dar si de a obisnui organismul cu noile conditii meteorologice. Daca ai gradina, esti un fericit, acum e timpul sa lucrezi in acesl cort de curta si sa stai cat mai mult afara, in aer liber.

Nu neglija somnul. Ca sa fii rezistent si sa nu cazi prada virusurilor trebuie sa dormi macar sapte – opt ore pe noapte. Un somn odihnitor iti incarca bateriile si ajuta celulele sa se regenereze.

Nu astepta sa te imbolnavesti ca sa bei  ceai. Dupa o zi epuizanta, afara sau intr-un birou, o cana de ceai de fructe, cald si indulcit cu putina miere de albine, este un energizant excelent. La fel de bun este si un ceai de busuioc sau de cimbrisor, iar inainte de culcare un ceai de sunatoare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu