Guvernul lasă o singură administraţie financiară pe judeţ şi uneşte direcţii de finanţe, vamă şi gardă

• publicat la: 20 aprilie 2012
Guvernul lasă o singură administraţie financiară pe judeţ şi uneşte direcţii de finanţe, vamă şi gardă

ANAF va fi reorganizata anul viitor cu opt directii regionale, iar in 2015 numarul de administratii financiare va fi drastic redus, la 20% din unitatile actuale, doar una in fiecare judet, urmand ca directiile regionale de finante publice, vama si garda financiara sa fuzioneze intr-o unica structura.

In prezent, in structura Agentiei nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.

Masurile de reorganizare ANAF vor fi derulate in baza programului convenit cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si au fost introduse in noul Program de convergenta, aprobat, miercuri, de Guvern.

Potrivit documentului obtinut de Mediafax, principalele imbunatatiri procedurale pe care ANAF le va implementa in perioada 2012-2016 sunt cresterea gradului de declarare electronica la distanta pana la 98% din totalul declaratiilor primite pentru persoanele juridice, stimularea cresterii ponderii platilor prin sistemul bancar, crearea pentru contribuabili (persoane fizice si juridice) a posibilitatii de a-si vizualiza situatia fiscala, de a solicita si de a primi documente prin portalul ANAF.

„La jumatatea anului 2013 se vor crea 8 directii generale regionale, avand
competenta teritoriala similara celor 8 regiuni de dezvoltare. In anul 2015 numarul de administratii financiare va fi redus pana la 47 de unitati (cate una in fiecare judet si in sectoarele Municipiului Bucuresti), iar directiile regionale de finante publice, cele de vama si cele de garda financiara vor fuziona intr-o singura structura”, se arata in document.

In urma procesului de restructurare, angajatii vor fi recalificati si redistribuiti catre domeniile deficitare (inspectie fiscala, control vamal ulterior, asistenta contribuabili, structuri dedicate contribuabililor mari si mijlocii sau unitatilor cu un mare numar de contribuabili), concomitent cu recrutarea de specialisti pentru functii cu valoare adaugata mare (tehnologia informatiei si comunicatiilor, juridic, anumite functii de management), cu incadrarea in numarul actual de posturi.

Prin aceste proces de restructurare, Guvernul urmareste cresterea ponderii in PIB a veniturilor colectate de catre ANAF de la 28,75%, in anul 2011, la peste 30,5%, in 2016 si scaderea costului colectarii de la 9.800 lei pentru 1 milion de lei colectati in anul 2011 la sub 9.000 de lei pentru 1 milion de lei colectati in anul 2016.

Lasati un comentariu