La Carei,banii de asfaltări merg la Castel

• publicat la: 1 aprilie 2012
La Carei,banii de asfaltări merg la Castel

Consiliul Local Municipal s-a întrunit vineri,30 martie 2012 de la ora 10,00, într-o şedinţă ordinară.Pe ordinea de zi au figurat 24 de proiecte de hotărâri la care s-au mai adăugat înainte de începerea şedinţei încă două.

Probabil unul din raţionamentele care au stat la baza convocării şedinţei în sala mare a primăriei a fost şi  multitudinea şi complexitatea subiectelor  supuse dezbaterii şi de aici  necesitatea  existenţei unei atmosfere aerisite pe parcursul celor aproape trei ore de dezbateri.

Ca de obicei,proiectele de natură economică sunt  generatoare de  discuţii aprinse, în contradictoriu între executiv şi legislativ pe de o parte sau între consilierii aparţinând diverselor fracţiuni politice.

Proiectul de hotărâre privind modificarea anexei la H.C.I. nr. 102/2011, pentru aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 7.300.000 lei  a fost  primul proiect de natură economică abordat în cadrul şedinţei de vineri, 30 martie.

Proiectul a primit patru voturi pentru în şedinţa economică din ziua precedentă şi unul împotrivă.

Adrian Bucureştean a fost cel care a  dat tonul dicuţiilor, acesta solicitând câteva explicaţii din partea executivului reprezentat de primarul Kovacs.

CL a aprobat creditul în valoare de 7,3 milioane lei pentru reabilitarea şi ramforsarea a 28 de străzi şi pentru reabilitarea trotuarelor din municipiu. Observ că nu mai asfaltăm anul acesta nimic şi toată suma aprobată pentru acest an, în valore de 3,3 mil se transferă la Castel. Stau şi mai întreb, dacă nu se aproba acest credit(n.r.-de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale) de unde puneam bani pentru Castel?”

Răspunsul a fost oferit de Eugen Kovacs, acesta încercând să sensibilizeze auditoriul prin prezentarea  în mod populist a faptelor.

Ne trebuiesc aceşti bani pentru a termina lucrările de la Castel şi oricum vom primi înapoi fondurile. Mai avem 4 milioane de lei de plătit la constructor. Nu se pune problema neasfaltării străzilor, ci doar amânarea lor cu 1 an jumate sau doi.”

Tot el  menţionează că acest credit a fost contractat pe o perioadă de 15 ani,”cu o dobândă foarte bună’.

Având în vedere explicaţiile oferite de către edilul şef,consilierul liberal Ilie Ciută a dorit să facă unele precizări.

Rugămintea mea către domnul primar este să nu ne insulte inteligenţa.Vă rog să explicaţi sincer, pe înţelesul tututor ,cum utilizaţi acest credit de fapt. Deşi el a fost aprobat de consiliu pentru reabilitare drumuri în oraş acum se deturnează aceste sume către alte obiective. Creditul s-a aprobat de fapt în două tranşe: 3,292 milioane pentru 2012 şi 4,70 milioane pentru 2013.

Se motivează în raport că nu asfaltăm în 2012  străzile propuse deoarece  acestea sunt cuprinse în Masterplanul Apaserv SA Satu Mare. De ce nu asfaltăm atunci celelalte străzi care nu sunt cuprinse în Masterplan ?Realitatea e una singură domnule primar,sunt probleme cu fluxul de plăţi la Castel iar aceşti bani sunt gura de oxigen de care aveam nevoie. Asa ar fi fost corect să ne prezentaţi  situaţia. Realitatea trebuie prezentată. Va fi greu de asfaltat şi anul viitor deoarece nu vom avea bani pentru implementarea celor 6 proiecte ce vor urma”.

Deoarece nimeni nu a mai dorit să se înscrie la cuvânt, proiectul a fost supus la vot şi aprobat cu majoritate de voturi, consilierii PNL fiind cei care nu au fost  de acord cu acesta.

Pe ordinea de zi  a mai fost înscris şi Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării sumei de 266.707 lei din fondul de rezervă bugetară, pentru cheltuieli de capital.

Suma de 266.707 lei ,din fondul de rezervă, este propusă a se utiliza pentru Ordine publică ( 7.500 lei,repartizat Cisco 892 Gigabit Ethernet Security Router), învăţământ, Reamenajare spaţii verzi pe 25 octombrie( 244.000), locuinţe , servicii şi dezvoltare publică (13.200 lei,pentru achiziţionarea unei Autoutilitare).

Cel care a solicitat explicaţii pentru alocarea sumei de peste 2 miliarde pentru spaţiile verzi  situate pe bdul 25 octombrie a fost consilierul Bucureştean.

« Vreau să subliniez faptul că nu mi se pare normal ca să modificăm acum faţa oraşului. Nu e un moment bine ales. Alocăm 244.000 lei pentru o reabilitare de spaţiu verde care din punctul meu de vedere putea să mai rămână in acest stadiu.Dacă tot doriţi să faceţi asemenea modificări care schimbă total  ambientul careienilor de ce nu aţi făcut o dezbatere publică?”

Nici de aceasta dată explicaţiile oferite de primarul Kovacs nu au fost detaliate,acesta menţionând doar că “Avem un proiect aprobat de consiliu pentru această reamanajare.Trandafirii au imbătrânit şi au trebuit scoşi ».

“Aveţi dreptate,au ruginit toţi trandafirii şi i-aţi scos.Realitatea e că scoatem aceşti trandafirii şi tăiem toţi tuia pentru a planta aţti trandafiri şi alţi arbuşti ormnamentali.Ne imprumutăm de bani  iar pentru această lucrare alocăm 244.000 lei,am mai plătit anul trecut 37.000 lei plus sistemul de irigat in valoare de 80.000 lei.Dacă ăştia sunt bani cheltuiţi eficient,nu mai am nimic de adăugat” a dorit să adauge la final consilierul Ciută.

Spaţiul pentru care este prevăzut a se aloca suma respectivă este un spaţiu verde pe care existau deja arbuşti ornamentali,ajunşi la maturitate,precum şi tufe de trandafiri in diverse stadii de dezvoltare.Lucrarea constă de fapt in scoaterea  plantelor existente şi inlocuirea lor cu altele,ce vor fi achizitionate de una din firmele agreate,la aceasta adaugându-se şi cheltuielile legate de tăierea arbuştilor şi apoi degajarea terenului şi pregătirea lui pentru resădire.

La ora la care se desfăşura şedinţa,spaţiul verde din faţa Ambulatoriului de specialitate (policlinica) era deja degajat în totalitate de tăierile efectuate cu 2 zile în urmă.

Cu cele 5 voturi impotrivă ale consilierilor PNL,proiectul a intrunit totuşi majoritate şi a fost aprobat in forma iniţială.

În ce priveşte Proiectul  de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie a bugetelor la data de 31 decembrie 2011,materialele furnizate spre studiu aleşilor locali au oferit  posibilitatea consilierului Ciută de a trage  concluziile de rigoare în ce priveşte activitatea sa în cadrul legislativului careiean

Tot ceea ce am afirmat in 2011 rămâna valabil,cifrele dovedind acest lucru.Banul public nu este cheltuit eficient şi in folosul comunităţii.Ne obligaţi să votăm toate executiile bugetare de la compartimentele din Primărie,in bloc.Chiar dacă sunt de acord cu execuţia bugetară de la Piaţă şi Casa de Cultură nu pot vota pentru  la acest punct deoarece ni le serviţi pe toate la pachet şi nu este corect”.

Proiectele cu nr.8,10,12,13,14,15,18,19,20,21,22 de pe ordinea de zi au întrunit unanimitate de voturi, celelalte urmând să fie prezentate în cadrul unui alt articol.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș - adevăratul la 6 aprilie 2012 - 01:43

@Horia Mărieș – cel fals

N-am spus că mi-ai făcut ceva rău, fiindcă nici nu ești în stare. Mai trebuie să sugi mult lăptic de la măta până când vei putea să-mi faci mie ceva rău.

Doar că ești un laș josnic, inclusiv pentru faptul că tastezi numele meu în loc să-l tastezi pe al tău.

Argumentele de genul „atâta timp cât la câmpul cu nume scrie ‘Nume (required)’ eu pot pune orice. Numele cui? Scrie undeva al cui?” exprimate la postarea ta mascată sub alias-ul @heiheiheihei la 5 April 2012 – 21:20, denotă totala ta lipsă de caracter precum și de principii morale. Ăia 7 ani îți lipsesc.

Nu mă deranjează faptul că te legi de mine, fiindcă eu oricum o să am întotdeauna o replică și mult mai multe argumente decât tine și cu care să te pun la punct și să mai și mătur pe jos cu tine.

Iar filozofia ta, aia cu criticatul global, are numai lacune de logică, e desuetă și nihilistă. Constat că ești un anti-contra perpetuu, un antic-contra global, dar nu ești în stare să dezvolți nici măcar o singură idee inteligibilă până la capăt și care să merită a fi băgată în seamă.

În plus, am impresia ca ești doar un puști necopt la minte, fără școala terminată sau cu una făcută la f.f., dar care ce-i drept, are destul timp liber ca să stea pe net și scrie snoave generate de o minte foarte încâlcită, exprimate într-o românească îndoielnică, doar-doar se va găsi cineva care să-l bage în seamă.

Poți matale puțică darghe să scrii exact ce-ți trece prin căpățână, pe mine nu mă deranjează, doar că te cam faci de râs. Bref, pa mă lași, și spune-mi bye.

de gyuszi la 6 aprilie 2012 - 04:35

bravo Maries,ai ajuns cosmarul primarului si al vicelui asa ca nu te mai mira daca au sarit slujitorii in ajutor ca ei si asa nu stiu sa umble la calculator.numai numele le provoaca deja insomnii si motiv de cearta.adevarul doare si ei credeau ca se poate ca pe vremea grofului ca nimeni sa nu stie ce fac ei si cum fura.o musca ei acum si cu partidul lu popa care le pregateste o surpriza de zile mari.s-au tot lipid de partidele de unde puteau ajunge lejer in functii da acum miroase a pute.adevarul iese e la lumina si daca la unii nu le convine.

de ildiko la 7 aprilie 2012 - 09:57

NU STIU PREA MULTE DESPRE CE SE INTAMPLA IN ACEST ORAS ,IMI PARE RAU , DAR…DACA SE INTAMPLA TOATE ASTEA IN CAREI …DE CE NU SE ,,AUTOSESIZEAZA ,,NICI-UN ,,ORGAN,, AL PUTERII DE STAT ?
SI DACA ARE ATATEA DATORII PRIMARELE ,DE UNDE ARE BANI PTR. MERCEDESZ? DE DNA ,DIICOT , ANAF ,SAU DRACU STIE CINE TREBUIE SA ,,STIE,, DE ASTEA S-A AUZIT LA CAREI? UNII CARE SA SE SESIZEZE DIN OFICIU EXISTA IN MAREA URBE CAREII MARI ?

de Justitiarul la 7 aprilie 2012 - 19:17

Cine draga Ildiko?la carei toate autoritatile statului sant mana in mana.
Cei enumerati mai sus de tine spun ca nu sant obligati sa se autisesizeze.
Este nevoie sa vina Horea de la Bucuresti ca sa suresciteze localnicii din Carei.Pacat mare ca este singurul.

de Justitiarul la 7 aprilie 2012 - 19:21

Sunt curios daca aceasta frumoasa barca multicolora din Carei,o sa pluteasca si dupa alegeri.
Daca da,Careienii din pacate o sa-si merite soarta.

de Justitiarul la 7 aprilie 2012 - 19:22

ps : in ape tulburi.

de florin la 8 aprilie 2012 - 09:43

am venit acasa de sarbatori…
orasul este superb…in parc numai este ca pe vremuri,o gramada de copaci,mai erau si tot felul de table cu denumirea lor…si alte prostii…
asa cum e e f frumos,aerisit..spatiu mult,chiar frumos…
pe bulevard la fel..tot felul de radacini vechi de trandafir,imi aduceau aminte de Iliescu..
acum chiar arata bine,cateva gramezi de pamant,care cu siguranta vor fi rezolvate,
poate de o firma renumita,cum ar fi Dominium,de exemplu.

dar mai sunt cativa copaci vechi si urati langa fantana arteziana si in fata monumentului,sper sa i scoata si pe aia
sa fie totl frmos,liber si aerisit

si sa nu uit,azi e duminica..abia astept sa inceapa frumoasa emisiune
Pranzul de Duminica ,sa aud ce frumos si ce roz este totul
de la echidistanta si deontoloaga doamna Doina

de pentru "Florin" la 8 aprilie 2012 - 14:09

Aceasta zi este dedicata celui mai frumos lucru din lume – florile.
Fiind o zi de sarbatoare crestineasca nu-mi vine sa cred ca te-ai gandit sa-ti strici ziua sa mai arunci cate o sageata.Stim ca adevarata frumusete a omului vine din suflet,care macar azi ar trebui sa incalzeasca lumea cu bunatate si onestitate.Am descoperit ca esti o persoana cu adevarat frumoasa la suflet si iti urez sa ai parte de o zi cu multe bucurii de ziua numelui ” Florin „.La multi ani !,sa inveti de la fiecare floare sa stii sa respecti.

de Cristi la 8 aprilie 2012 - 18:42

Daca nu ar fi atata ipocrizie in mesaj am putea sa si plangem de emotie.Treaba cu bunatatea si onestitatea ar fi bine sa o impartasesti si cu fostul coleg de democratie jeno si poate ca in ceasul al doispelea isi va plati toate datoriile pe care le are.Nu de alta dar acum ar avea posibilitatea dupa ca a dat la toti pretenii lucrarile cu distrugerea spatiilor verzi pentru a avea motiv cineva sa le refaca.Daca nu ar fi seful tulipanilor am fi putut spune ca e neam cu blondaudrea.

de Horia Mărieș la 19 aprilie 2012 - 18:24

Am cam pierdut firul povestirii de mai mult de o săptămână.

Totusi, constat că pe hârtia igienica numitî „Nagykaroly es Videke”, nr. 910 din 19 aprilie 2012, mâncatorul cel mai asiduu și cel mai calificat de rahat și încă salariat al primăriei nu se lasă, și deși tratează problema finanțării renovării Castelului, cu date + sume destul de veridice, obținute de la sursă, adică de la primaș, tot nu se poate abține dumnealui să nu pomenească de cel doare mai tare adică de Trianon, precum și de foarte relele intenții ale autorităților române de după primul război mondial în ce priveste restaurarea Castelului, asta doar până când dumnealui nu-i va rupe cineva foarte răuvoitor pixulețul cu care scrie sau chiar și piciorușele cu care umblă.

N-am eu de fel timpul necesar acum, dar poate că se va găsi totuși și vre-un cititor ceva mai destoinic decât mine, care cunoaște bine limba naționalității conlocuitoare, care are răbdare să citeasca lăturile Ăluia Cu Vin (am tradus si eu așa cum traduc și alții, adică Verne Gyula) și să ne povestească și nouă într-un scurt comentariu, doar esența, adică de ce mai este nevoie băgat și alți bani in Castel. Toarte astea, pentru a afla opinia primașului, intervievat de Ăla Care Are Vin, adică de slujitorul lui supus.
Mai precis, vreau să știu când, cum și pe cine s-au cheltuit peste 4 milioane de euro din fonduri europene.

Sunt curios să aflu și eu (doar o singură dată) tot adevărul.

Lasati un comentariu