Boli care pot apărea la vârste incredibil de fragede

• publicat la: 5 mai 2012
Boli care pot apărea la vârste incredibil de fragede

Atunci când esti tânăr crezi că esti invincibil, asa că nicio boală nu se poate atinge de tine. Adevărul este, insa, că din ce in ce mai multe afectiuni lovesc la vârste fragede. Boli care până acum apăreau la 60 sau 70 de ani acum se instalează si cu câteva zeci de ani mai devreme.

Iată câteva exemple de acest gen, oferite de FoxNews

Melanomul

Vârsta tipică de diagnosticare: 50 de ani si mai mult.

Poate să apară, din păcate, si mult mai devreme de atât, in adolescenţă sau la 20 de ani. Pentru a evita acest lucru, stai departe de saloanele de bronzare si evită plaja, in general, dacă este posibil.

Foloseste in fiecare zi o cremă hidratantă si una cu factor de protectie minim 15 si evită să stai afară intre 10 dimineata si 2 după-amiaza, când razele sunt cele mai intense. Sunt dovezi conform cărora un supliment zilnic de vitamina D te ajută să eviti melanomul.

Osteoporoza

Vârsta tipică de diagnosticare: peste 65 de ani.

Poate să apară si la 50 de ani, asa că ai grijă să-ti intaresti oasele cu vitamina D si calciu, dupa cum sfatuieste dr. Katryn Diemer, de la Washington University School. Fa exercitii in mod regulat, evita alcoolul in exces, fumatul si chiar Cola, caci continutul sau acid poate duce la distrugerea calciului din oase.

Atacul cerebral

Vârsta tipica a aparitiei sale: peste 65 de ani.

Poate sa apara si la 20 sau 30 de ani. Este bine sa nu fumezi, caci tutunul dubleaza riscul de atac cerebral. Si presiunea sanguina ridicata, diabetul, obezitatea si colesterolul mare sunt factori de risc.

Doctorii recomanda reducerea cantitatii de sare si a grasimilor de tip trans. Este bine sa consumi peste de 2 ori pe saptamana si sa faci exerciti fizice. Chiar si o plimbare zilnica de 30 de minute va face diferenta in starea ta de sanatate.

Cancerul de san

Varsta tipica pentru diagnosticare: 45 de ani si peste.

Cancerul de san poate sa apara chiar si in adolescenta. Pentru femei este important sa faca exercitii fizice in mod regulat, sa ramana cu un indice al masei corporale in limite normale, sa nu consume prea mult alcool si, atunci cand poftesc la asa ceva, sa aleaga un pahar de vin rosu.

Daca exista o predispozitie genetica, exista si variante drastice, la care unii oameni apeleaza de frica si chiar disperare, cum ar fi masectomia dubla, urmata de implanturi pentru a reconstrui sanii.

Alzheimer

Varsta tipica de diagnosticare: peste 65 de ani

In cazuri extreme, ea se poate declansa chiar incepand cu varsta de 40 de ani. Lucreaza-ti muschii mintii, facand exercitii de logica, citind, dar avand grija si de corpul tau. Ce face bine inimii e benefic si creierului, asa ca ai grija la presiunea sanguina si colesterol.

Diabet de tip 2

Varsta tipica de diagnosticare: 40-50 de ani.

Diabetul poate sa apara chiar in copilarie. Ca sa il previi ai grija la alimentatie si stilul de viata. Cei mai multi dintre oamenii diagnosticati sunt supraponderali, asa ca este indicat sa mentii un indice glicemic in limite normale si sa ai destule fibre in alimentatie. Evita expunerea la nitrati si nitrozamina si ai grija la produsele cu multi conservanti.

Guta

Vârsta tipică de diagnosticare: 50-60 de ani.

Guta este cel mai des intalnita la persoanele inaintate in varsta, dar poate sa apara si la cele de 30 de ani. Poate fi prevenita prin grija fata de numarul kilogramelor si evitand, pe cat posibil, alcoolul. Ai grija, insa, caci si o scadere brusca in greutate poate sa creasca nivelul de acid uric din organism, ceea ce poate declansa crize de gută.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu