Oaspeţi africani la Zilele Liceului Teoretic

• publicat la: 19 mai 2012
Oaspeţi africani la Zilele Liceului Teoretic

Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Liceul Teoretic Carei, Consiliul Şcolar al Elevilor a desfăşurat  diferite sesiuni de informare referitor la activităţile acestei organizaţii, succesul săptămânii „Şcoala altfel” la nivelul unităţii de învăţământ, respectiv perspective şi voluntariat.

Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din partea elevilor . Désiré A. THIOMBIANO, invitatul special al acestei zile,un voluntar internaţional francez de origine africana,a prezentat o scurta incursiune in viaţa de zi cu zi a ţării sale natale- Burkina Faso.

Elevii prezenţi au avut ocazia sa afle lucruri interesante şi inedite.Traducerea a fost asigurată de prof.Viorel Indrea,in sală fiind prezente şi  prof.Gabriela Menţiu,prof.Nicoleta Dobran,pr.Cristian Bălan dar şi comitetul Consiliului Elevilor de la  LTC (Ionuţ Sava,Alexandra Dragoş,Claudian Siman,Valentina Marchiş,Denisa Românescu,Csokasi Timea).

Dorinţa de voluntariat a apărut încă din anii de şcoală primară datorită situaţiilor cu care m-am confruntat şi se confruntă marea majoritate a copiilor şi femeilor din ţara mea. Am luat legătura cu diverse organizaţii între care şi UNESCO şi de aici până la a organiza şi a înfiinţa această asociaţie de voluntariat nu a mai fost decât un pas. În cadrul acestei asociaţii i-am învăţat pe tineri ce drepturi au şi cum să le revendice.

În decurs de 10 ani această asociaţie francofonă a dat posibilitatea tinerilor să iasă şi să ia contact cu străinătatea. Şi eu am făcut o cerere la fel ca alţi 3000 de candidaţi şi am fost admis pentru a presta voluntariat în Europa.Aici am ales să fiu prezent în ţările Europei de Est unde am luat legătura cu organizaţii care se ocupă de copiii străzii.

Sunt 7 luni de când sunt în România şi activez in cadrul organizatiei STEA, alături de domnul Bogdan, responsabil cu activităţile de formare şi educare a tinerilor defavorizaţi, de identificare de locuri de muncă pentru aceştia dar şi activităţi cultural sportive. Mai am 5 luni de stat in România şi deja sunt trist pentru că misiunea mea aici se termină. Probleme de sărăcie întâlnim peste tot, diferă doar procentul acesteia. Provin dintr-o ţară,Burkina Faso, şi dintr-un continent, Africa, total diferit de cel european. La noi în ţară sunt puţini copii ai străzii deoarece toată comunitatea se implică în creşterea lor. Noţiunea de mariaj e total diferită de cea din Europa. În Africa sunt frecventa cazuri de căsătorii forţate, violenţa domestică fiind prezentă în multe cazuri.Drepturile omului sunt considerate import dintr-o societate străină şi nu sunt luate în considerare de toţi.”

S-a trecut apoi la o prezentare in Power Point a continentului african, insistându-se pe tradiţii,proces educaţional şi viaţa cotidiană.

Am aflat că Burkina Faso înseamnă ţara oamenilor integri. Este un stat în care sunt prezente trei religii: catolică, musulmană şi tradiţională. Dacă în marile oraşe există apă curentă în majoritatea locuinţelor,în mediul rural sursa de apă este râul sau fluviul.

La noi, o femeie când se trezeşte dimineaţa trebuie să caute în primul rând apă, apoi lemn pentru foc, să macine meiul  sau alte seminte cu piua şi să pregătească mâncarea pentru soţ şi copii. De mult ori pentru a le găsi pe toate acestea este nevoită să traverseze un râu cu un copil în spate. Momentan se lucrează intens la alfabetizarea întregii populaţii, în pofida condiţiilor care nu sunt dintre cele mai prielnice. Independenţa ţării a fost câştigată în urmă cu 50 de ani, deci putem spune că suntem la început de drum.”

O prezentare care a suscitat interesul auditoriului şi care a adus noi informaţii pentru elevii Liceului Teoretic care in viitor se vor implica poate in activităţi de voluntariat asemeni lui Désiré A. THIOMBIANO.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu