Se intâmplă in România,în Carei:13 chiriaşi pe adresa unei familii fără acordul acesteia

• publicat la: 10 mai 2012
Se intâmplă in România,în Carei:13 chiriaşi pe adresa unei familii fără acordul acesteia

Nu ştiu in ce măsura mai este adevărată sintagma presa, câinele de pază al democraţiei” dar văd cum instituţiile care ar trebui să fie garanţii respectării legilor in România şi  sancţionării celor ce o incalcă sunt atinse tot mai mult de microbul moleşelii  sau al nepăsării mai mult sau mai puţin motivate.

Semnalate constant,pe măsura  depistării lor,problemele cu care se confruntă administraţia locală careieană par să nu se mai termine. Continuitatea acestora se datorează, spunem noi, şi neimplicarii instituţiilor abilitate să ia măsuri in momentul in care acestea sunt semnalate.

Una din aceste probleme ne-a fost semnalată în urmă cu câteva zile  de câţiva dintre cititorii noştri fideli,depăşiţi se pare de absurdul situaţiei.

Povestea familiei Ambruş Gheorghe,care domiciliază in Carei,pe strada Dr.Marinescu la nr.8 pare desprinsă din filmele SF.

Aceasta incepe undeva in anul 2006, când pe această adresă a lor au  început să sosească facturi de electricitate, cablu şi alte utilităţi adresate unor  persoane pe care nu le cunoşteau.

Punctul culminant a fost atins anul trecut când în duminica Paştelui, seara pe la 9, au fost căutaţi de Poliţie şi Salvare ca să preia bolnavul care teoretic locuia la acea adresă, nu insă şi  faptic.

Au înţeles atunci că ceva nu este în regulă dacă până şi Poliţia greşeşte adresa datorită unor informaţii spun ei ,neconforme cu realitatea. De fapt era în regulă dintr-un punct de vedere.

Familia Ambruş a făcut o sesizare la Primăria Municipiului Carei,incercând  să afle de unde provine aceasta încurcătura. Răspunsul primit în termenul legal i-a încurcat şi mai mult. La adresa  respectivă nu figurau decât componenţii familiei Ambruş.

De aici, au fost îndrumaţi către  Poliţie, unde au depus de asemenea o sesizare. De aceasta data,răspunsul primit de aici a fost înspăimântător. La adresa casei pe care cei doi soti au cumpărat-o împreună acum 20 de ani, şi unde credeau că locuiesc împreună cu fiica lor, mai figurează ca locatari încă 13 persoane, potrivit proprietarilor,posibil  de etnie rromă,având in vedere vecinătatea cu cartierul acestora.

Adică  cineva a purces la intocmirea de acte false pentru ca cele 13 persoane să fie luate in spaţiul locativ al familiei Ambruş,pe documente figurând chiar semnătura lor.

Si astfel incepe calvarul acestei familii.

De la Poliţie au fost informaţi că nu pot radia  de la acea adresă persoanele care locuiesc doar scriptic acolo pentru că doar  Primăria,prin Serviciul de Evidenţa Persoanelor poate realiza acest lucru. Poliţia îi trimite deci la Primărie, Primăria îi trimite inapoi  la Poliţie si astfel  sunt plimbaţi de colo colo fără să-şi rezolve această situaţie  de-a dreptul inimaginabilă intr-o societate europeană normală cum ne pretindem a fi.

La Poliţie li s-a spus că în urma cercetărilor a fost înaintat dosarul la departamentul Judiciar, pentru ca persoana care a răspuns în acea perioadă de Spaţiul Locativ  din Primarie să  dea socoteala pentru aceste fapte. Au aflat cu stupoare ca , între timp, fapta s-a prescris.

Au mers apoi la firma furnizoare de electricitate ca să  verifice şi să sesizeze şi acolo situaţia neplăcută in care se afla. Aici au avut parte de o altă surpriză: O familie figura ca locuia la numărul 8/A, ceea ce însemna că şi-au construit casă în curtea sau grădina proprietarilor care sunt familia Ambruş. Menţionîm că în curtea casei acestei familii nu mai există nicio constructie şi nici in vecinătatea lor nu există una recent construită.

Se pun două întrebări extrem de importante:

  1. Cum au putut să obţină domiciliu pe strada Dr. Marinescu, nr. 8 cele 13 persoane, fără să aibă o declaraţie pe proprie răspundere a proprietarului că-i primeste în spaţiul locativ?
  2. Cum a fost posibila încheierea  unui  contract de furnizare a energiei electrice de catre o persoană care nu a avut contract de vânzare-cumpărare asupra imobilului sau extras de carte funciară, condiţie obligatorie pentru încheierea unui asemenea contract?

Nu sunt singurele intrebări care se impun  dar situaţia este de-a dreptul desprinsă dintr-un scenariu de film horror.

Cert este că la această oră  soţii Ambruş trăiesc cu frica în sân, putând fi oricând scoşi din casă de cei care au acelaşi domiciliu cu al dumnealor, sau mai grav, „colocatarii”de pe hârtie, pot comite infracţiuni grave, iar familia Ambruş să fie martora unei descinderi a Jandarmeriei sau trupelor speciale .

In timpul deplasării la faţa locului,am mai fost contactaţi şi de alte persoane care au descoperit că „deţin” colocatari  fără acordul lor insă.

Din păcate,situaţia nu este se pare una singulară,acelaşi scenariu fiind  aplicat şi unor locuitori de pe str.Bălţilor şi chiar unora din satele din jur,potrivit unor surse.

Aşteptăm să vedem care va fi reacţia autorităţilor indreptăţite să ia măsuri şi care vor fi acestea.

Daniela Ciută

comentarii

de Deborah la 10 mai 2012 - 10:04

Atunci nu ne mai miram
http://www.buletindecarei.ro/2012/04/la-carei-numarul-alegatorilor-de-pe-listele-electorale-este-mai-mare-decat-al-locuitorilor.html

asa se explica fenomenul din articol ;asteptam reactia procurorului PONTA

de Horia Mărieș la 10 mai 2012 - 10:22

Raspunsul la problema descrisă este extrem de simplu și nu trebuie căutat în altă parte decât la Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Carei, aflat în subordonarea Primăriei Mun. Carei, și cu sediul în municipiul Carei, pe strada Independenţei nr. 1.

Este bine cunoscut faptul că pentru obținerea statutului de flotant, sau în cazul schimbării domiciliului este nevoie de: Cererea pentru stabilirea reşedinţei, Actul de identitate al solicitantului, Documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă – original şi copie, Declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului (se dă în faţa lucrătorului de la ghişeu), Timbru sau chitanţă fiscală de 4 lei. La predarea actelor este obligatorie prezenţa solicitantului şi găzduitorului.

Pe scurt, vizele de flotant ale celor 13 persoane ce figurează cu domiciliul la adresa de pe Str. strada Dr. Marinescu, nr. 8, au fost obținute cu acte false sau/și cu complicitatea unor lucrători ai Serviciului. Cine este cel responsabil, cel vinovat, trebuie stabilit doare de organele abilitate.

Pe de altă parte, în preajma alegerilor locale, astfel de practici (apariția în circumscripțiile electorale a unor alegatori fantomă, îndeosebi rromi) este o practica des întâlnită și în alte localități din țară, municipiul Carei nefiind singura excepție. Și în acest caz, dacă s-au făcut cumva mișmașuri în scopuri electorale (mărirea falsă, numai pe hârtie, a numărului de votanți pentru un partid oarecare), responsabilitatea faptelor și eventuala vinovăție trebuie stabilită doar de organele abilitate.

de emil la 10 mai 2012 - 10:57

Franz Kafka ar mai avea multe de invatat de la Carei!

de emil la 10 mai 2012 - 11:02

domnul Maries are dreptate, modul in care s-au emis documentele creeaza suspiciuni chiar asupra serviciului de evidenta a persoanelor, al(i) carui lucrator(i) au participat la comiterea faptei prin nerespectarea procedurilor. daca interesat sau nu, sa stabileasca abilitatii sai sa comunice public si masurile (ei, asta-iacum, nu vrem prea multe oare?)

de vasile la 10 mai 2012 - 13:27

Ei… doar nu credeti ca AF UDMR Carei ar urmari sa fraudeze alegerile locale? Ar fi culmea sa n-o faca, la cate mizerii au sub carpeta. Daca ies la iveala dupa alegeri esuate lor, sunt compromis cu totul.

Logic sa fie cate 13 la o adresa.

Intrebarea de 1 milion de dolari este: cate astfel de adrese mai au 13 ilegali trecuti in evidentele Primariei?

de 1+1=3 la 10 mai 2012 - 19:40

bravo Deborah

de Eba la 11 mai 2012 - 17:43

mafia din carei … de la prima… pana la poli… si judecat…. Ponta are ce lucra pe ei

de Tepes. la 11 mai 2012 - 18:09

Cine credeti ca va lua masuri??
Seful Politiei,la care Jeno ia angajat nevasta la Primarie?
Seful Formatiunii Ordine Publica,care recent a distrus o casnicie?
Seful Judiciaristilor care este Co-Actionar la o Firma de paza care firma a trimis multi cetateni nevinovati in spital?
Sau loctiitorul Sefului Pol. care a facut bataturi de la fotoliu?
Hai sa fim seriosi.

Lasati un comentariu