De azi,încă o zi LIBERĂ, legală

• publicat la: 26 June 2012
De azi,încă o zi LIBERĂ, legală

Deputatii au votat astăzi “pentru” initiativa legislativa care prevede ca incă o zi să fie declarată zi de sărbătoare legală, in care nu se lucrează.

Este vorba despre 30 noiembrie, Sf. Andrei, care va fi de azi inainte zi liberă, nelucratoare.

La sfârsitul anului trecut, Senatul a adoptat tacit propunerea ca Sf. Andrei să fie sarbatoare legala. Propunerea legislativa pentru completarea Legii 53/2003 – Codul muncii a fost initiata de deputatul Mircia Giurgiu si senatorii Emilian Francu si Liviu Titus Paşca.

Semnatarii proiectului arată, in expunerea de motive, că declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala ar fi un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol, “a innobilat fiinta nationala a românilor”, acesta formand in Dobrogea primele comunitati crestine si fiind considerat de Biserica Ortodoxa Română patronul spiritual al românilor.

Cei trei parlamentari precizeaza ca in România exista in acest moment unsprezece zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica – 1-2 ianuarie, 25-26 decembrie, 1 mai, Adormirea Maicii Domnului, prima si a doua zi de Pasti, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Rusalii.

Acestia subliniaza ca România se numara printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare.

Comisia sesizata in fond cu aceasta propunere legislativa, Comisia pentru munca, a intocmit un raport de respingere a initiativei, majoritatea membrilor comisiei apreciind ca diminuarea zilelor lucratoare dintr-un an calendaristic ar determina presiuni asupra bugetului de stat. Termenul de adoptare tacita a acestui proiect a fost miercuri, 23 noiembrie 2011.

Camera decizionala pentru acesta initiativa legislativa a fost  Camera Deputatilor.

La Parlament se află in circuitul legislativ mai multe initiative privind declararea zilei de 30 noiembrie, in care este sărbătorit Sfantul Apostol Andrei, ca zi de sărbătoare legala, nelucrătoare.

sursa stirileprotv

Lasati un comentariu