Peşteră cu cristale, unică în ţară, amenajată pentru vizitare în mina Farcu din Bihor

• publicat la: 20 June 2012
Peşteră cu cristale, unică în ţară, amenajată pentru vizitare în mina Farcu din Bihor

Peştera cu cristale din mina Farcu, unică în ţară, a fost amenajată pentru vizitare şi va fi inaugurată vineri, 22 iunie, de către reprezentanţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi ai Primăriei comunei Roşia, informează Agerpres.

Descoperită în anul 1987 de către un miner, în timpul lucrărilor la o galerie, peştera cu cristale de calcit, albe, strălucitoare, a fost vandalizată de-a lungul timpului, în perioada de exploatare masivă a bauxitei. Astăzi face parte din situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.

După amenajarea peşterii, turiştii vor putea admira minunatele cristale, chiar şi de un metru lungime, vor putea vizita un muzeu minier, o sală de concert şi o rezervaţie naturală. Traseul în peşteră se va face cu un trenuleţ electric, iar ieşirea, cu liftul pe o dolină.

Potrivit lui Paul Iacobaş, de la CAPDD Bihor, valoarea totală a lucrărilor de amenajare efectuate sunt de aproximativ 60.000 de euro .

Evenimentul de lansare a Peşterii cu Cristale va avea loc vineri, la ora 13, pe platoul de la intrarea în Peştera Farcu, aflată în apropierea comunei Roşia. Evenimentul este destinat reprezentanţilor mass-media, autorităţilor publice locale, partenerilor şi finanţatorilor proiectului, urmând ca deschiderea peşterii pentru publicul larg să aibă loc în perioada imediat următoare, după finalizarea tuturor testelor tehnice.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu