Canal navigabil pe Someş

• publicat la: 27 iulie 2012
Canal navigabil pe Someş

In cativa ani râul Somes ar putea fi navigabil in scopuri turistice. Totul va incepe luni 30 iulie când un grup de studenti arhitecti, maghiari si români, vor studia la Satu Mare variantele de reinsufletire a Somesului.

Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare ca si lider de proiect, in parteneriat cu Asociatia KIUT – Ungaria si Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Satu Mare, derulează proiectul HURO intitulat GREENSOMESRIVER, – Crearea conditiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe raul Somes, in cadrul Programului De Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.

Obiectivul principal al proiectului consta in crearea conditiilor de realizare a unui canal navigabil pe râul Somes, utilizabil ulterior in scop turistic si studierea impactului pe care acesta l-ar avea asupra dezvoltarii generale a zonei, a cadrului natural si a biodiversitatii.

Proiectul urmăreşte intocmirea studiilor si documentatiilor tehnice de executie (studiu fotogrammetric, studiu topografic, studiu de impact asupra mediului, documentatie pentru obtinerea autorizatiei de construire a unui debarcader in zona municipiului Satu Mare, documentatie pentru obtinerea autorizaţiei de construire a unui traseu navigabil pentru ambarcatiuni cu pescaj redus ) necesare pentru realizarea efectiva a navigatiei pe raul Somes, pe raza judetelor Satu Mare si Szabolcs-Szatmár-Bereg, continuarea in amonte urmand a face obiectul altor proiecte.

Valorea realizarii studiilor este de 138.000 de euro iar portiunea vizata din judetul Satu Mare pana la granita cu Ungaria se intine pe o distanta de 22 de km. Proiectul a fost câştigat in anul 211 iar semnnarea contractului a avut loc anul acesta pe data de 27 martie. In cadrul acestui proiect se va desfasura in perioada 30 iulie – 2 august 2012 un workshop in Satu Mare si Vasarosnemeny, pentru 30 de studenti arhitecti domiciliati in localităţile de pe valea râului Someş atât din Ungaria cât si din România.

Proiectele propuse de participanti vor face obiectul unei expozitii publice. Detalii despre proiectul GreenSomesRiver puteti găsi accesând site-ul www.greenborder.ro.

Lasati un comentariu