„Succesurile” regimului care vrea să conducă în continuare România

• publicat la: 23 iulie 2012
„Succesurile” regimului care vrea să conducă în continuare România

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a prezentat luni auditul realizat la ministerul condus anterior de Elena Udrea.

Concluzia raportului de audit în MDRT, pentru perioada 2009-2012, în ceea ce priveşte Compania Naţională de Investiţii şi PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii) este că a avut loc un „jaf cu banul public”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.

„”Concluzia auditului: jaf cu banul public, şi este un cuvânt greu şi la care m-am gândit dacă să îl folosesc, dar rezultatul auditării este acela că avem de-a face cu un dispreţ pentru banul public şi pentru cetăţean, o bătaie de joc cu fondurile europene. (…) Au fost plătite în 2009 lucrări neefectuate nici acum. Fosta conducere nu a făcut nimic să recupereze aceşti bani. S-a permis participarea aceleiaşi firme la mai multe licitaţii. Auditul a relevat că există firme abonate la contractele MDRT. S-au făcut săli de sport în localităţi fără apă şi fără drumuri”, a spus Hellvig.

Potrivit auditului au fost descoperite, în primul rând, ilegalităţi la achiziţiile publice, dar şi risipă de bani.

Ministrul a prezentat mai multe exemple. Potrivit ministrului, în planurile de achiziţii ale MDRT pentru 2009-2012 au fost şi capace de WC de 15.000 euro.

„Cineva va răspunde pentru toate aceste nereguli şi foarte probabil din punct de vedere penal”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Principalele declaraţii făcute de ministrul Eduard Hellvig:

– Unii dintre constructorii cu care Compania Naţională de Investiţii (CNI) avea încheiate contracte de lucrări au intrat în insolvenţă. Totodată, s-au făcut decontări pentru contracte încheiate cu CNI în anul 2009, pentru obiective de investiţii prin programul „bazine de înot”, la care stadiul de execuţie al contractului în luna mai 2012 era zero

– Pentru anumite contracte valoarea investiţiilor a crescut substanţial, de multe ori cu aproape 50%. De exemplu, la Sala Policalentă de 4.000 de locuri din Piatra Neamţ constructorul are întârzieri de 282 de zile în realizarea obiectivului, iar valoarea contractului a crescut cu aproape 45%
– Firma SC European Hidroconstruct are un singur angajat, dar a câştigat 14 contracte de investiţii (poduri şi podeţe) şi care a terminat trei obiective, la celelalte 11 având stadii de execuţii începând cu 15%

– Am mai descoperit în planul de achiziţii al ministerul turismului în 2009-2012 capace de WC în valoare de 15 mii de euro.

– A existat un caz în care o firmă avea scrisoare de garanţie bancară de la o bancă din Irak pentru suma de peste 500 de milioane de euro

cotidianul.ro

comentarii

de trocu la 24 iulie 2012 - 14:59

numa kovacsevazionistu lipseste din poza ca sa fie echipa completa!!!pacat de csehi ca il credeam om corect…

Lasati un comentariu