5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

• publicat la: 26 septembrie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

CFR Marfă – activele sunt subevaluate; Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente;  Ce afaceri imobiliare au în România cei mai mari miliardari ai lumii; Adio, plati cu bani cash – de ce vrea statul sa folosim cardurile; Oltchim ajunge pe masa DNA.

money.ro: CFR Marfă – activele sunt subevaluate:Totul sau nimic. Aceasta este strategia de privatizare propusă statului de consorţiul condus de Deloitte la CFR Marfă, lucru care-i nemulţumeşte pe sindicalişti. Compania de Transport Marfă are, potrivit secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor, Horatiu Buzatu, active de 300 de milioane de euro si datorii de 450 milioane de euro. Reprezenţantii Asociaţiei de Transport Feroviar spun că activele CFR Marfa sunt subevaluate. Consorţiul format din Deloitte Consultanţa, Muşat & Asociaţii Sparl şi Systra, care se ocupa de privatizarea CFR Marfa a venit cu urmatoarele propuneri. „Soluţiile au fost două: fie se privatizează integral 100%, fie se face lichidarea societăţii (…) Lichidarea a fost o soluţie de lucru care nu ne-a plăcut” conform lui Horatiu Buzatu, secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor şi Ifrastructurii. Statul a optat aşadar pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni, lucru care-i nemulţumeşte pe sindicalişti.

zf.ro: Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente:

Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit – de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro. BCR, BRD şi Banca Transilvania – primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute – au publicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. euro.
Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 mil. euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni în condiţiile în care banca se află sub presiunea creditelor neperformante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor. La rândul său, BRD a publicat pe site-ul propriu anunţuri cu circa 165 de case şi apartamente şi speră să recu­pereze din vânzarea acestora suma de 18 mil. euro. Şi Banca Transilvania a aruncat pe piaţă 250 de locuinţe, cu o valoare cumulată de 16 mil. euro. Anunţurile publicate de bănci pe site-urile proprii sunt însă numai o parte din numărul total al imobilelor executate silit.

capital.ro: Ce afaceri imobiliare au în România cei mai mari miliardari ai lumii:

Bogaţii lumii au pariat pe piaţa imobiliară românească peste 1,5 miliarde euro în ultimii şapte ani. O parte însemnată din bani a fost îngropată în terenuri pe care ar fi trebuit să apară proiecte în valoare de nouă miliarde de euro, însă doar câteva au fost definitivate. Capital a realizat o listă cu cei mai mari zece miliardari ai lumii care au afaceri imobiliare în România. Printre aceştia se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al şaselea duce de Westminster şi cel mai bogat proprietar birtanic, Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, Benjamin de Rothschild, preşedintele băncii Edmond de Rothschild Group şi descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, David Rockefeller, capul familiei Rockefeller, şi Nathaniel Rothschild, descendent şi moştenitor al ramurii britanice a familie Rothschild. Majoritatea proiectelor în care sunt implicaţi aceştia vizează construcţia de malluri şi locuinţe.

dailybusiness.ro:  Adio, plati cu bani cash – de ce vrea statul sa folosim cardurile:

„Nu ti-as da banii prin cont. Nu vrei sa ti aduc maine la birou?” sau „Nu vrei mai bine sa iti dau banii in mana decat sa iti intre pe card, ca asa nu mai platesti comisioane de extragere?”. Sunt doua remarci pe care le auzim aproape zilnic. Asta pentru ca, in economia romaneasca, potrivit expertilor, peste 50% din bani circula la negru, dintr-o mana in alta. Din economia subterana, castiga numai evazionistii. Statul si romanii de rand au de pierdut. Statul, pentru ca nu mai incaseaza taxe si impozite, romanii pentru ca, primind banii la negru, nu li se platesc asigurari de sanatate, nu pot lua un credit, nu pot sa reclame patronul daca ii inseala etc. Pentru a reduce evaziunea, Ministerul Finantelor pare decis, in al 12-lea ceas, sa ia in calcul o propunere inaintata de ani de zile de mediul de afaceri – limitarea platilor in numerar. Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca autoritatile analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice, pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale. Astfel, firmele vor putea face plati in numerar catre companii sau persoane de cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual.

business24: Oltchim ajunge pe masa DNA:

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara niciun vinovat. In momentul de fata, Oltchim are o datorie de 700 milioane de euro, care creste cu 200.000 de euro in fiecare zi. In momentul de fata, procurorii DNA ar investiga axa Constantin Roibu – Adriean Videanu, in privinta unor finantari contractate de Oltchim de la banci, care si-ar fi pierdut urma, prin intermediul mai multor firme-fantoma. Cu toate acestea, suspiciunile, in privinta posibilitatii de plata, sunt in crestere. Premierul Victor Ponta a anuntat ca are deja in vedere o amanare a privatizarii pentru anul 2013: „Asa-zisul castigator nu a avut nici banii, nici intentia de a deveni actionar. Impreuna cu Ministerul Economiei, vom aproba planul urmator, pentru ca, in cel mai scurt timp, sa gasim un investitor serios. Bataia de joc nu poate ramane fara consecinte. Probabil ca domnul Diaconescu ar fi preferat sa nu-l primim la licitatie, ca sa spuna pe urma ca el ar fi salvat combinatului. Acum s-a dovedit adevarul, ca nu are nici un ban”, a declarat Victor Ponta, luni, la sediul PSD. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat ca Dan Diaconescu trebuie sa faca dovada ca are suma de 45 de milioane de euro convenita in cadrul licitatiei de privatizare pentru ca, daca nu face plata in 10 zile, va pierde contractul.

sursa money.ro

Lasati un comentariu