Interviu cu Elevul Anului la Gala Premiilor în Educație 2012

• publicat la: 21 septembrie 2012
Interviu cu Elevul Anului la Gala Premiilor în Educație 2012

„Proiectele vin și trec, taberele, la fel. Pentru mine, însă, cea mai importantă componentă a fost networking-ul, reţeaua de oameni pe care mi-am format-o, prieteniile, oameni pe care ştii că te poţi baza la orice oră din zi sau din noapte. Preţuiţi aspectul acesta şi nu ezitaţi să vă trimiteţi câte un e-mail din când în când.” – Bogdan Baciu.

Desemnat elevul anului 2011 la Gala Premiilor în Educație 2012 organizată de Fundaţia Dinu Patriciu, reprezentantul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite, Bogdan Baciu a fost, mai întâi, unul din membrii Consiliului Național al Elevilor, vicepreședinte în Consiliul Județean al Elevilor Suceava. Acum a trecut de bacalaureat, a fost admis la facultatea la care și-a dorit, are un job și mulți prieteni atât în țară, cât și în afara ei.

Deși este proaspăt absolvent al Colegiului Național ”Nicu Gane” din Fălticeni și un student plin de entuziasm, gată să absoarbă cât mai multe cunoștințe despre comunicare și relații publice la SNSPA București, Bogdan iși aduce aminte cu drag de CNE, structura din care s-a lansat cu voință, tenacitate, seriozitate și idei îndrăznețe. Acum, ne împărtășește voios din experiențele lui.
Urmăriți interviul pe care colegul nostru, Ionuț Sava, membru în Biroul de Presă al Consiliului Național al Elevilor şi elev la Liceul Teoretic Carei, i l-a luat lui Bogdan Baciu.

Ionuţ Sava: Pentru început aş dori să te întreb cum ai aflat de Consiliul Elevilor?
Bogdan Baciu: De Consiliul Elevilor am aflat chiar la începutul clasei a IX-a. Era perioada alegerilor în Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava.

I.S.: Cum şi de ce ai decis să te alături acestei organizaţii?
B.B.: Nu ştiu dacă a fost alegerea mea. Era pentru mine o oportunitate de a cunoaşte oameni noi şi de a face ceva pentru colegii din liceul meu. Prietenii mai mari aveau regrete la finalul liceului pentru că nu au făcut câte şi-ar fi dorit, iar oamenii pe care i-am avut în jurul meu, de la profesorii care au văzut în mine mai mult decât un elev care trebuie notat, până la doamna inspector educativ Tatiana Vântur care mi-a dat impulsul să merg mai departe atunci când voiam să renunţ, m-au sprijinit si incurajat. M-a motivat mult nepăsarea celorlalţi şi teama de a nu mă plafona într-un mediu care nu promitea foarte multe. Am încercat să ies în evidenţă şi să profit cât pot de mult de timpul pe care nu îl foloseam util la şcoală, de pauză, de serile ploioase când preferam să scriu un proiect în loc să joc jocuri de strategie, jocuri care mi-au fost, într-adevăr, foarte dragi în copilărie.

I.S.: Ce te-a atras în mod cert la Consiliul Elevilor?
B.B.: În primul rând, m-a atras faptul că este o organizaţie foarte aranjată. În altă ordine de idei, există un regulament stabil, există acest proces electoral foarte bine pus la punct. Iar în al doilea rând, m-a atras faptul că primeam o funcţie. O funcţie care nu doar mă motiva şi mă mobiliza, ci şi scotea din mine tot ce-i mai bun.

I.S.: Ce proiecte ai iniţiat şi care crezi că a fost cel mai reuşit?
B.B.: Am avut trei mandate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, iar împreună cu colegii mei ne-am propus pe atunci să derulăm în fiecare an şcolar cel puţin două proiecte. Cu toate acestea am întâmpinat şi dificultăţi din cauza distanţei, de exemplu. Judeţul Suceava este al doilea judeţ ca mărime după suprafaţă, iar acest lucru s-a resimţit în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor. Eu însumi am experimentat acest lucru, fiind din Fălticeni, drumurile erau costisitoare şi nu reuşeam niciodată să strângem la şedinţe colegii din Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung, care sunt aflate la peste 50 de km de reşedinţa de judeţ. Ei bine, am reuşit şi aşa nu doar să iniţiem, ci şi să derulăm proiectul care în anul 2010 a câştigat premiul I la concursul naţional de proiecte “Parteneriat în educaţie” de la Tulcea. Consider că acest proiect, intitulat “Copacul meu pentru pământul tuturor”, a fost cel mai reuşit pentru că în aceeaşi oră s-a plantat câte un copac în peste 50 de şcoli din judeţ. De asemenea, au urmat colaborări cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, proiecte care nu se puteau realiza fără ajutorul doamnei Simona Şofroni, care înca ţine pe umeri finanţarea proiectelor tuturor tinerilor din judeţ.

I.S.: Care a fost proiectul de care te-ai ataşat cel mai mult?
B.B.: Proiectul de care m-am ataşat cel mai mult a fost cel care a reprezentat CJE Suceava la prima ediţie a Şcolii de vară – Factor al Democratismului Educaţional în anul 2011. Pe lângă numeroasele activităţi pe care le-am derulat, activitatea care m-a impresionat a fost cea din data de 31 mai atunci când are loc Ziua Mondială Anti-Fumat. Atunci am împărţit mere în tot judeţul în schimbul ţigărilor din care am realizat la final un panou imens în centrul oraşului.

I.S.: Ce regrete ai?
B.B.: O problemă constantă întâlnită în Consiliile Judeţene ale Elevilor este cea a continuităţii, iar acest lucru îl regret cel mai mult. Anul trecut, Biroul Executiv din care făceam parte a plecat aproape în întregime, lăsând un gol greu de refăcut pentru colegii noştri noi veniţi, fapt ce, probabil, se reflectă şi în activităţile de anul acesta ale Sucevei.

I.S.: Ce faci în prezent?
B.B.: Locuiesc de două luni în Bucureşti şi lucrez într-o companie americană pe relaţii cu clienţi americani. Am un program de noapte în mare parte. Aştept cu nerăbdare să înceapă anul universitar, ţinând cont de faptul că am intrat la SNSPA – Comunicare şi Relaţii Publice şi mă gândesc să intru într-o organizaţie studenţească, dar rămâne de văzut în care.

I.S.: Ce ai dori să faci în viitor?
B.B.: Să termin facultatea cu bine şi să fac faţă, în paralel, nu doar ONG-urilor, ci şi jobului, respectiv să urmez un master în comunicare sau publicitate în Suedia, Portugalia sau Statele Unite şi, evident, să lucrez în domeniu.

I.S.: Ce sfaturi ai pentru actuala generaţie a CNE şi, de ce nu, pentru viitoarele generaţii?
B.B.: Nu ştiu cât de mult sunt eu în măsură să dau sfaturi, există foarte mulţi oameni în CNE cu o experienţă mai mare pe această organizaţie. Pot să spun doar un lucru: proiectele vin şi trec, taberele, la fel; pentru mine, însă, cea mai importantă componentă a fost networking-ul, reţeaua de oameni pe care mi-am format-o, prieteniile, oameni pe care ştii că te poţi baza la orice oră din zi sau din noapte. Preţuiţi aspectul acesta şi nu ezitaţi să vă trimiteţi câte un e-mail din când în când.

I.S.: Cum va fi CNE în viitor, din punctul tău de vedere?
B.B.: CNE il vad crescând de la o lună la alta şi aceasta este dovada clară că am făcut parte dintr-o organizaţie sănătoasă, cu potenţial şi că, peste ani, va deveni un punct de referinţă și mai important în ceea ce priveşte elevii din România. Am încercat cât de mult mi-a permis timpul să menţin contactul cu voi, am colaborat prin proiectul CNE mergi la B’estfest şi sunt sigur că şi în continuare o să existe proiecte pe care le vom dezvolta în parteneriat.

sursa: www.consiliulelevilor.org

comentarii

de podina ioan la 29 septembrie 2012 - 20:16

felicitari super baiat!

Lasati un comentariu