Bunăvoinţă in Budapesta: Salvaţi de la infometare (II)

• publicat la: 30 November 2012
Bunăvoinţă in Budapesta: Salvaţi de la infometare (II)

Sosit incă de pe data de 9 august in capitala ungară, maiorul Nancovici, un trimis al comisiei române la Budapesta, intocmeste un scurt raport cu privire la primele zile ale ocupatiei.

Cu totul surprinzător, in timp ce oamenii flamanzeau, bolsevicii stransesera in “Banca de Scont si Schimb Ungara”, cel mai mare antrepozit din oras, cantitati insemnate de alimente. Ostasii deschid de indata usile acestui depozit, precum si a altora mai mici raspandite in oras.

Sunt oferite locuitorilor peste 700.000 de kilograme de zahar, 700.000 de conserve de carne, 650.000 de kilograme de sare, 400.000 de litri de ulei, 170.000 de kilograme de grau, 70.000 de kilograme de pasat, 50.000 de kilograme de tarate. Chiar si asa, pentru cei aproape doua milioane de oameni infometati inca era putin.

Maiorul sublinia si ca problema cea mai spinoasă era cea a cărnii, socotindu-se că ar fi nevoie de aproape 3.000 de vite in fiecare saptamana pentru a indestula locuitorii.

Totusi, in doar cateva zile s-a putut relua furnizarea de carne in Budapesta, care a ajuns sa se faca de doua ori pe saptamana.

Ungaria incepe iarasi sa respire

Pentru a facilita transportul feluritelor produse alimentare catre Budapesta, se dispune crearea si de asa-numite “trenuri de aprovizionare”, care opreau in halte de-a lungul Ungariei unde erau incarcate cu cele necesare.

De altfel, transportul feroviar de marfa si de persoane a reinceput, cu un ochi veghetor in special asupra calatorilor. Bolsevicii, desi raspanditi, inca reprezentau o forta.

Bolsevicii asteptau pradalnic

Existau chiar zvonuri ca peste 50.000 de partizani asteptau retragerea armatei romane pentru a lua iarasi puterea.

De altfel, au fost atacuri asupra ostasilor nostri despartiti de unitatile lor sau in misiune, cazul sublocotenentului Dodu al Regimentului 6 Rosiori, care impreuna cu oamenii de sub comanda sa au fost ucisi.

Sunt refacute si liniile de comunicatie, avand acces la ele, pentru moment, doar institutiile statului ungar si armata romana. Telefoanele sunt confiscate si accesul oamenilor de rand este restrictionat pentru a se reduce riscul reorganizarii celor inca loiali cauzei comuniste.

Libertati restituite sub autoritatile romane

Suprimata de-a dreptul in timpul regimului Bela Kuhn, in timpul ocupatiei este redata si o oarecare libertate a presei, sub stricta supraveghere a cenzorilor. Peste doua duzini de publicatii vad iarasi lumina tiparului.

Este instituit dreptul la intrunire, peste 15.000 de oameni participand la diferite manifestatii si dezbateri publice, dar care se faceau numai cu autorizatii speciale si cu instiintarea prealabila a autoritatilor de ocupatie.

Salvatorii Budapestei

Nenumarati copii s-au aciuat pe langa ostasii romani incartiruiti, pentru ca isi imparteau ratiile cu ei.

S-au infiintat peste o duzina de cantine care ofereau d-ale gurii la peste patru mii de persoane in fiecare zi. Impreuna cu manutantele armatei ungare si cele ale armatei romane au fost puse la dispozitia populatiei.

Functionarii locali ai comunei Rakosz Palota au tinut sa multumeasca personal unui regiment romanesc pentru ca au avut grija de aproape 300 de orfani.

Putem afla din informarile locotenentului-colonel Cristea Vasilescu, seful statului major al generalului Holban, de reaua-vointa si actele de coruptie care au ingreunat totusi insarcinarile incredintate comandamentului roman instalat la Budapesta.

Coruptie si piedici in calea comandamentului roman

Gasim astfel ca angajatii ministerului de alimentare maghiar, fiind insarcinati sa procure produse pentru capitala, in mare parte s-au purtat iresponsabil, vrand sa-si traga foloase materiale pe seama oamenilor napastuiti.

Specula a inflorit, ei trimitand ordine false si inmagazinand alimentele pentru a le vinde apoi la preturi exorbitante populatiei, cazul depozitului de peste 90.000 de kilograme de carne al societatii “Haditelmin”.

Acelasi minister nu a permis nici cumpararea graului de particulari, ci numai de catre societatile locale ale acestuia, iar faina ce se punea apoi la vanzare se facea la un pret ridicat, de peste 25 de coroane pe kilogram, un pret care astazi ne-ar usura de cel putin 70 de lei.

Insa, comandamentul nu a lasat aceasta situatie sa continue si a spart monopolul acestor societati, iar in consecinta pretul a scazut.

Tot acesta introduce dijma la mori pentru ca agentii ministerului de alimentare maghiar nu plateau graul luat de la tarani, astfel incat ei incepusera iarasi sa-l ascunda, la fel ca pe vremea lui Khun.

Prin dijma, produsele rezultate erau cumparate de comandament si vandute in cele din urma locuitorilor capitalei la preturi rezonabile.

Mai mult de atat, locul functionarilor gasiti in neregula este luat de agenti romani, delegati special sa le preia sarcinile. Ei se straduiesc sa le castige increderea taranilor pentru a le preda alimentele dosite, in schimbul unor plati.

In jurul Budapestei faptul ca patruzeci de comune au primit dispense de la rechizitii a permis transportul zilnic a zeci de vagoane cu produse alimentare in surplus. S-a cerut sa se stranga produsele in exces chiar si in tara noastra pentru suplini cererile.

La est de Tisa, comandamentul român pregatise aproape 10.000 de vagoane cu grau, cartofi si lemne care asteptau sa fie transportate. Insa, ministerul de alimentare a refuzat sa puna la dispozitie locomotivele necesare, pe motiv ca nu ar avea suficiente.

Confruntate cu faptul ca peste 500 de locomotive se aflau retrase in Szombothely, nu consimte nici de aceasta data din cauza neincrederii in promisiunile armatei române de a nu le rechizitiona dupa aceea.

sursa ziare.com

comentarii

de Grigore la 7 December 2012 - 10:42

Mandru ca sunr Roman !
Poporul roman a trait in buna intelegere cu toti ceilalti etnici si a ajutat mereu oamenii necajiti asa cum a facut si cu localnicii din Budapesta cand au fost la necaz si au fost asupriti si lasati sa flamanzeasca .
Incitarile interetnice sunt ale oportunistilor din UDMR care incearca sa isi apere bunurile furate si nemuncite dar care calca si pe cadavrele ungurilor pe care ii reprezinta daca interesul le-o cere .
Cele mai sarace judete sunt din secuime in timp ce udmristii cei mai bogati sunt tocmai de acolo .
Nu va lasati manipulati de fetele lor de ingerasi care ascund sabii ascutite si pun la cale pogroame in timp de pace .
Destul cu minciunile conducatorilor din UDMR pana si maghiarii isi doresc o viata indestulata si nu certuri si mizerii promovate pana si in biserici .
Pana nu au interevenit acesti emanati ai UDMrului romanii si ungurii s-au inteles bine aici la Carei .Poate ca e timpul sa se schimbe cate ceva si sa revina din nou linistea in acest oras .

de anamaria la 19 January 2013 - 18:44

nu numai ca au uitat sa multumeasca pentru ajutor ca orice persoana civilizata dar acum vor si teritoriile celor ce i-au ajutat la greu

Lasati un comentariu