O privire obiectivă asupra cărnii de porc şi a consumului acesteia

• publicat la: 21 noiembrie 2012
O privire obiectivă asupra cărnii de porc şi a consumului acesteia

Multe persoane gandesc ca a consuma carne de porc este ceva rau pentru sanatate si de aceea aleg sa o excluda din alimentatie. Oricum, in aceasta perioada, a postului, e cea mai inteleapta alegere. Cata dreptate au ele insa cand nu exsista restrictii alimentare de ordin religios?

Alimentatia este indispensabila functionarii organismului. Astazi suntem mult mai atenti la alimentele pe care le consumam, alegandu-le pe acelea care consideram ca aduc mai multe beneficii sanatatii. Cum se apropie iarna, iar porcul face parte din alimentatia traditionala a acestui anotimp, iata cateva dintre afirmatiile specialistilor referitoare la acest aliment, potrivit Regimes maigrir.

Valoarea nutritiva

Diferitele parti ale porcului pot fi pregatite in numeroase moduri, in functie de gusturi. Desi am fi tentati sa credem ca a consuma acest aliment se limiteaza la satisfacerea papilelor gustative, iata ca specialistii ne asigura ca aceastea contine multe elemente indispensabile functionarii organismului uman, printre care:

Fosfor : carnea de porc reprezinta o sursa excelenta de fosfor, al doilea mineral, dupa calciu, ca importanta in organism. In afara de interventia sa in cadrul proceselor chimice la nivel celular, fosforul este indispensabil pentru sanatatea oaselor.
Zinc : este un element implicat cu prioritate in imunitatea organismului, in vindecarea ranilor, in dezvoltarea fatului. Este foarte indicat persoanelor cu diabet zaharat.
Fier : un alt element indispensabil organismului, care previne aparitia anemiei.
Vitamine : carnea de porc este bogata in vitamine din grupa B-urilor(B1, B2, B3, B5, B6 si B12), implicate in functionarea normala a celulelor nervoase si a creierului.
Proteine , indispensabile pentru sustinerea masei musculare.

Cum se conserva

In mod traditional, carnea si preparatele din carne de porc se pastrau folosind multa sare si prin afumare. In prezent, modul cel mai utilizat de conservare este refrigerarea si congelarea. Refrigerarea sa permite conservarea intre 4 si 6 zile, iar atunci cand se opteaza pentru congelare, durata de pastrare poate ajunge pana la 4-6 luni.

Aspecte care nu sunt agreate in legatura cu carnea de porc

Un prim aspect este legat de partile grase ale porcului. Acestea sunt bogate in grasimi saturate si colesterol. Sunt indicate a se consuma cu prudenta, deoarece afecteaza functionarea arterelor.

O alta problema este continutul de toxine existent in grasimile de la porc. Acesta, fiind un animal cu digestie rapida (circa 4 ore), se apreciaza ca nu poate elimina in totalitate toxinele rezultate, acestea depozitandu-se in corpul sau, in special in partile grase. Deci inca un motiv pentru ca acestea sa se consume cu prudenta.

Nici mezelurile pe baza de carne de porc nu sunt recomandate zilnic, din cauza aditivilor si conservantilor continuti.

Un alt aspect tine de cresterea intensiva a porcilor. Unii nu agreeaza acest lucru din cauza impactului asupra mediului si a calitatii carnii. In aceasta situatie, se poate apela la carne ecologica, provenita din ferme de mici dimensiuni sau gospodarii traditionale. Desigur ca pretul, fiind mai mare, si mai dificila procurarea, este necesara o limitare a consumului.

Pericole pentru sanatatate

In 2009 a aparut gripa porcina, boala care a fost asociata cu un consum de carne provenita de la acest animal. Organizatia Mondiala a Santatatii estimeaza ca exista un risc de transmitere a gripei porcine la om in timpul manipularii si prepararii acestei carni.

O alta boala legata de consumul de carne de porc insuficient preparata este trichineloza. Riscul se diminueaza prin controlarea carnii comercializate.

In afara de riscul acestor doua boli, porcii pot fi purtatori primari de paraziti si virusuri ce pot cauza probleme grave de sanatate (tenie, hepatita E, virus Nipah, virus Menangle), de aceea carnea trebuie foarte bine pregatita.

Rea sau buna?

Tinand seama de cateva reguli simple de igiena la pregatirea si conservarea carnii (ambalaje corespunzatoare, spalarea uneltelor folosite pentru carnii crude, fieberea sau marinarea inainte de a efectua preparate), consumul carnii de porc nu prezinta un risc semnificativ pentru santatate. Indepartarea grasimii este recomandata pentru a nu contribui la luarea in greutate sau la diverse probleme de sanatate.

Energia pe care o da organismului si continutul in substante nutritive importante reprezinta beneficii ale consumului carnii de porc. Desigur insa ca pana la urma ramane o problema de gust si de decizie personala.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu