31 decembrie, hotar între ce a fost şi ce urmează – datini şi obiceiuri de An Nou

• publicat la: 31 decembrie 2012
31 decembrie, hotar între ce a fost şi ce urmează – datini şi obiceiuri de An Nou

Ziua de 31 decembrie are, in tradiţia populară, o semnificaţie deosebită, fiind data morţii si a readucerii la viaţă a ordinii cosmice. Românii, dintotdeauna, au preţuit-o şi sărbătorit-o aşa cum se cuvine, cu cântece si voie bună si cu mesele intinse si pline de bucate alese.

Termenul de „Revelion”, cum se numeste petrecerea de innoire simbolică a timpului, este relativ recent si provine din limba franceză, unde inseamnă „veghe”.

Colindătorii, care pornesc incăţăin zorii zilei, sunt primii care anunta bucuria trecerii intr-o nouă etapă si care urează belsug si sănătate oamenilor prin ale căror case trec. Cântecele cu care este anuntat noul an sunt pline de vitalitate si forţă, având versuri dintre cele mai diverse, sunt dinamice si expresive, unele sunt pline de umor, altele sunt inspirate din chiar realitatea imediată.

E bine ca deasupra usii camerei in care va fi masa plină cu bucate de Revelion să fie pus vâsc, planta sacră, in multe traditii, simbolul iernii si al sărbătorilor de iarnă. Traditia spune ca vascul este aducator de noroc, spor in casa si sanatate ocupantilor casei, atrage ingerii si pune bolile pe fuga.

O atentie deosebita se acorda si pregatirii meniului de la cumpana dintre ani, cand gospodinele trebuie sa stie foarte bine ce trebuie pus pe masa, ca sa se respecte traditia.

Ce trebuie sa nu-ti lipseasca de pe masa de Revelion

De pe masa nu trebuie sa lipseasca pestele, despre care se spune ca aduce prosperitate si ca asigura o trecere lina si usoara prin anul care sta sa vina.

Fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion. Traditia spune ca un mar mancat in ajun de an nou te va ajuta sa ai parte de sanatate pe tot parcursul anului care incepe.

Strugurii au, de asemenea, semnificatia lor pe masa de Revelion. Este absolut obligatoriu ca la masa de Revelion sa mananci 12 boabe de struguri deoarece asta inseamna prosperitate in cele 12 luni ale anului nou.

Traditia populara romaneasca nu recomanda carnea de pasare la masa de Revelion deoarece nu-i aducatoare de noroc. Se crede ca, asa cum pasarile scurma pamantul, il imprastie, tot asa se va imprastia si binele si prosperitatea din casa celui care serveste carne de pasare.

Bătrânii spun că in noaptea de trecere, de la 31 decembrie spre 1 ianuarie, e bine ca in toate casele să ardă o lumânare sau să fie candela aprinsă până se luminează de ziuă, pentru ca astfel să-l indupleci pe Dumnezeu să-ti dăruiască un an usor si luminos.

Anul nou trebuie primit cu usile deschise si multa lumina in casa si in suflet, cu zgomot, ras si voie buna exact cum ai primi un musafir drag.

Sa fie un An Nou bun, cu sanatate si spor pentru toata lumea! La multi ani!

Lasati un comentariu