Ce beneficii au murăturile și caltaboșul asupra sănătății

• publicat la: 19 decembrie 2012
Ce beneficii au murăturile și caltaboșul asupra sănătății

Produse tradiţionale, cum sunt caltaboşul, toba şi gogoşarii muraţi, vă pot feri de răceli. Conţin vitamine ce stimulează imunitatea
Gogoșarii și varza murată sunt surse foarte bune de vitamina C, care își păstrează foarte bine proprietățile în oțet și saramură

În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor. Vă prezentăm un ghid al alimentelor indicate în acestă perioadă.

Înfofolirea vă privează de vitamina D

1. VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire.
(…)Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, chiar şi margarina, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscerecaltaboş, leber, tobă. Contrar opiniei populare, nu prea se găseşte vitamina D în carne”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Copiii primesc obligatoriu suplimente cu vitamina D, în lunile cu „r”, până la vârsta de 6 ani, pentru combaterea rahitismului.

2. VITAMINA C este cea mai bună armă împotriva răcelilor, întrucât favorizează producţia de imunoglobuline, substanţe implicate în producerea anticorpilor. Şi cu aportul de vitamina C avem o problemă în sezonul rece, întrucât uităm să consumăm fructe şi legume.

„Cea mai bună sursă e kiwi, urmat de citrice, legume verzi – broccoli, spanac, murături – gogoşari şi varză murată. Vitamina C se păstrează în mediu acid”, adaugă nutriţionistul. Surse de antioxidanţi sunt şi fructele uscate, măceşele, coacăzele şi echinaceea. Dacă luaţi suplimente cu vitamina C, aveţi grijă să nu depăşiţi doza recomandată de 40 de miligrame pe zi pentru adulţi şi 25 de miligrame pentru copii.

Peştele conţine ibuprofen natural

3. ACIZII GRAŞI OMEGA-3 sunt cunoscuţi pentru efectul antiinflamator. „Menţin tonusul mucoaselor şi al pielii. Se găsesc mai ales în peşte gras, cum este somonul”, subliniază expertul în alimentaţie.

4. Despre ZINC s-a spus că ar scurta cu patru zile durata unei răceli, însă medicii români spun că este mai degrabă o găselniţă a producătorilor de suplimente. „Zincul se găseşte din belşug în cereale, în carne, alimente pe care le consumăm des, aşa că riscul să avem deficit e foarte mic”, dă asigurări Corina Zugravu.

40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame – pentru copii. Aveţi grijă să nu le depăşiţi

„Mai multe studii au dovedit că vitamina D combate răceala. Se găseşte în caltaboş, leber şi lactate.”
CORINA ZIGRAVU, nutriţionist

Ficăţeii şi spanacul întăresc imunitatea

Fierul este un alt nutrient de care organismul are nevoie atunci când temperaturile scad, pentru a-şi menţine energia şi vitalitatea. În caz contrar, există riscul anemiei, o afecţiune care dă stări de ameţeală, scade puterea de concentrare şi rezistenţa la efort fizic.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu