Prof. Gheorghe Cerin,cardiolog şi Centrul Cardiovascular Monza

• publicat la: 22 decembrie 2012
Prof. Gheorghe Cerin,cardiolog  şi Centrul Cardiovascular Monza

Profesorul Gheorghe Cerin este un nume foarte cunoscut la Bucureşti în lumea cardiacilor, dar şi în Italia, unde este Şeful Secţiei de Cardiologie, la Spitalul “San Gaudenzio” din Novarra.

Domnia sa a fost cel care l-a convins pe Michelangelo De Salvo, preşedintele Grupului de Spitale “Policlinico di Monza”, de lângă Milano, să facă o investiţie fabuloasă în România, dimensionată pentru viitor. Un spital modern, european, cu medici tineri, de un înalt nivel profesional, pentru a oferi o alternativă la emigrarea bolnavilor din România spre Occident.

Recent, în cartierul Vatra Luminoasă din Bucureşti, a apărut un spital nou, modern, european, de anvergură, structurat pe 7 etaje, vopsit în culori calde de roz şi de bleu, şi care ocupă o suprafaţă de aproape 20.000 de metri pătraţi. Este ca un diamant faţetat cu artă.

Este vorba despre spitalul privat “Monza – Centrul Cardiovascular”. Spitalul este o structură medicală modernă, care dispune de 8 săli de operaţie, cu 32 de paturi de terapie intensivă, Unitate de Coronarieni, Medicină Internă, Departament de Radiologie Imagistică, Ambulatorii de specialitate, Secţie de Recuperare Cardiologică şi de Recuperare Motorie, cu un total de 140 de paturi, fiind profilat în principal pe efectuarea intervenţiilor chirurgicale complexe şi în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performanţă. Spitalul “Monza” este dotat cu o tehnologie medicală de vârf, echipamentele electromedicale din dotarea spitalului fiind toate de ultimă generaţie. Astfel se îmbină perspectivele moderne ale medicinii cu tradiţia sistemului de sănătate românesc, care s-a dovedit a fi întotdeauna un generator de profesionişti în domeniul medical.

În acest fel a urmărit să dea satisfacţie tinerilor medici talentaţi români la ei acasă, şi nu în Occident.

Dacă medicul Gheorghe Cerin ar fi fost pictor, lumea s-ar fi gândit la el ca la un mare maestru. Cercetător aplicat, cu o capacitate empatică deosebită, dedicat oamenilor şi meseriei pe care o practică, numele lui este sinonim cu excelenţa. Îşi pregăteşte pacientul în lupta cu boala, începând să-l vindece înainte de a fi cercetat cu bisturiul. Are duh de vindecător, îşi citeşte bolnavii şi ştie să trezească în pacienţi dorinţa de viaţă. În plan profesional este un reper absolut, cu o rigoare a judecăţii exemplară. Se destăinuie: „Ca medic, trebuie să ai o manşă în plus la cutia de viteze”. Nu amestecă notorietatea cu valoarea, cu o mare dragoste pentru ţară, vorbeşte cu respect şi căldură despre înaintaşi. Urăşte banul smuls pacienţilor şi promovarea pe criterii politice.

Mărturiseşte cu mândrie: “Eu sunt produsul şcolii de medicină românească, care ne-a modelat, şi pot spune cu seninătate şi convingere că generaţia mea a avut şansa de a fi formată profesional foarte bine! Meseria asta se poate învăţa, cel mult pe jumătate, din carte. Restul este practică, şi nu se poate învăţa fără un maestru! Eram apreciat în clinica profesorului Gherasim, aveam o poziţie foarte bună şi mai ales muncisem din greu să ajung la ea… Am ales să rămân în Italia, iar atunci când s-a ivit posibilitatea, mi-am propus să promovez cursuri de formare profesională postuniversitară pentru colegii mei de acasă. Acelaşi model din Italia îl folosim şi în structura de la Bucureşti. Încercăm să deschidem porţile larg tinerilor din facultăţile de medicină. Viaţa e ca o roată. Pentru faptul că reuşeşti să intri în sintonie cu oamenii, că pui suflet atunci când omul are nevoie de tine, primeşti înapoi ceva care nu se poate nici cuantifica şi nici explica. Este o formă invizibilă de energie. Când crezi în asta, şi asta este extrem de important, feelingul care se creează între medic şi pacient îţi dă forţă. Sigur că dacă s-ar putea schimba ceva la maşina umană, eu aş schimba mai întâi softul”.

Subliniază: “Cred că medicul trebuie să aibă har şi să fie un foarte bun profesionist. Dacă nu faci medicina cu sufletul, nu reuşeşti mare lucru. Ca medic, şi nu numai, trebuie să simţi că eşti în armonie cu persoanele din jurul tău. Este ceea ce a spus Iisus. «Trăiţi în pace». Trei cuvinte, dar gândiţi-vă câtă profunzime au în ele”.

Doctorul Gheorghe Cerin este membru al Societăţii Europene de Cardiologie, distins cu nenumărate premii şi medalii, printre care Diploma şi Medalia de Aur, primite din partea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, pentru „contribuţii deosebite în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardio-vasculare şi pregătirii tinerilor specialişti”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu