Ultima zi de campanie electorală

• publicat la: 7 decembrie 2012
Ultima zi de campanie electorală

Campania electorală pentru alegerile parlamentare începută pe 7 noiembrie, la ora 0,00, se încheie sâmbătă, la ora 7,00. Românii sunt chemaţi duminică la urne să dea un vot decisiv pentru soarta politică a ţării în următorii patru ani.

Timp de o lună, peste 2.400 de candidaţi din partea a 30 de competitori electorali intraţi în cursa pentru un loc în Parlament au încercat să câştige încrederea electoratului, care duminică va trebui să-şi desemneze reprezentantul în forul legislativ al ţării.

Potrivit sondajelor, USL are şanse mari să câştige majoritatea absolută în Parlament. Pe locurile 2 şi trei sunt poziţionate în sondaje ARD şi PPDD. Liderii USL au transmis alegătorilor că miza votului de duminică este sfârşitul regimului Traian Băsescu şi au făcut apel la oameni să vină la vot. De cealaltă parte, ARD a transmis mesaje mai mult prin vocea lui Traian Băsescu, care a atacat dur de câte ori a avut ocazia. Reprezentanţii ARD speră să ia la alegeri puţin peste 20 la sută.

Secţiile de votare se vor deschide duminică, la ora 7,00, 18.248.414 cetăţeni cu drept de vot, potrivit BEC, fiind aşteptaţi la urne până la ora 21,00.

Pentru acest scrutin au fost organizate 18. 762 secţii de votare atât în ţară, cât şi în străinătate. Peste hotare sunt 306 secţii, iar în ţară 18.456.

Bucureştenii vor avea la dispoziţie 1.239 secţii de votare, în sectorul 1 fiind 161; în sectorul 2 – 200; în sectorul 3 – 274; în sectorul 4 – 175; în sectorul 5 – 196; în sectorul 6 – 233.

Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate paşaportul simplu sau în cazul statelor membre ale Uniunii Europene şi cartea de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate; în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaportul diplomatic sau de serviciu; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La urne, alegătorul primeşte două buletine de vot – unul pentru Senat şi altul pentru Camera Deputaţilor. Alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ştampila care poartă menţiunea „Votat” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care îl doresc în Legislativ.

Accesul în cabina de vot cu orice fel de aparate în scopul înregistrării sau preluării de imagini este interzis.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu