23 de camere de supraveghere pentru municipiul Carei

• publicat la: 31 ianuarie 2013
23 de camere de supraveghere pentru municipiul Carei

Joi, 31 ianuarie 2013,la   Castelul Karoly din Carei a avut loc şedinţa de închidere a proiectului transfrontalier HU-RO 1001/178/2.4.4 “Realizarea unei reţele de protecţie şi alarmare în zona Sătmar (acronim: Alarm Network), realizat de Primăria Carei în colaborare cu Asociaţia managerială a comitatului Csenger din Ungaria”.

În Sala de conferinţe au fost  prezenţi reprezentanti ai Primăriei Carei,a tuturor institutiilor de ordine locală,ISU,consilieri locali şi reprezentanţi ai presei din ambele ţări.

Proiectul a fost demarat in urmă cu un an,deschiderea având loc la Csenger pe 11 mai 2012,urmând apoi două conferinte,câte una in Carei şi Csenger. Obiectivul principal al proiectului il constituie intărirea capacităţii de prevenire şi de combatere a infracţionalităţii şi crearea de conditii de cooperare intre organizatiile specializate pentru interventii in situatii de urgenţă in cazul calamităţilor.

Un rol important l-a avut prezentarea despre conştientizarea prevenirii consumului de droguri un unităţile şcolare.

Suma totală a proiectului a fost de 115.800 euro din care municipiul Carei a beneficiat de 55.400 euro.Partea de cofinanţare a fost de 2% adică 1.108 euro.

Municipiul Carei va beneficia de 23 camere video,din care una mobilă,50 de uniforme pentru Politia locală iar in locul binoclurilor cu utilizare restrânsă in România s-au achizitionat 9 staţii de emisie-recepţie,5 aparate de inregistrare audio-video pentru autoturisme,un server performant,dotat cu APS,toate acestea in valoare de 49.200 euro.Fiecare intrare sau iesire din municipiu va fi monitorizata cu ajutorul celor 23 de camere de supraveghere.

Cuvântul de inceput a aparţinut primarului Kovacs Eugen care a subliniat importanţa implementării acestui proiect,considerat a fi “printre proiectele cu rezultate concrete şi nu un „lecso” de proiect după care rămân doar poze,un aparat foto şi amintirea unei conferinţe.”

Acelaşi vorbitor a scos in evidenta  problemele  legate de branşarea camerelor video de pe stâlpi, pentru care societatea de distribuţie a energiei electrice a solicitat 100 de lei pentru fiecare stâlp branşat.

A luat apoi cuvântul Nagy Miklos,preşedintele comitatului Csenger,o mai veche cunoştinţă a autorităţilor locale careiene de pe vremea când acesta era primar al  localităţii Tyukod,care a subscris la cele afirmate de primarul Kovacs,spunând că au intâmpinat şi ei probleme la racordarea camerelor la stâlpii electrici.Spre deosebire de partea română,in Ungaria aceste camere sunt funcţionale şi se plăteşte chirie pe ele, exceptie făcând cele montate pe instituţii publice.Nagy Miklos si-a exprimat multumirea faţă de reuşita proiectului dorind ca pe viitor să se initieze şi alte proiecte comune cu oraşul nostru.

A urmat apoi o prezentare efectivă a proiectului de către reprezentanţii celor doua părţi implicate,respectiv Varna Levente  şi dr. Nota Jozsef (Ungaria) .

Consilierul local Dan Bontea a adresat un cald salut asistentei şi celor implicaţi in realizarea acestui proiect  benefic  comunităţii locale.

Mă bucur că asistăm astăzi la conferinţa de inchidere a acestui proiect atât de important  pentru oraş  şi spun aceasta din perspectiva celui ce a urmărit derulareaa lui  incă de la inceput.Apreciez utiliatea lui dar bucuria mea e doar parţială deoarece dacă in comitatul Csenger acesta este deja funcţional la noi am inteles că va funcţiona abia in viitorul mai mult sau mai puţin apropiat..Fac pe această cale un apel la forurile competente pentru a se acorda avizele necesare punerii efective in funcţiune a camerelor.Mi-ar place să cred că nu vom rămâne doar la nivelul celor 23 de camere video şi in timp le vom spori”a spus in incheiere consilierul Bontea.

Reprezentantul Politiei Locale din Mateszalka, Győri Károly ,component al delegatiei din ţara vecină,a tinut să facă cunoscută importanta si utilitatea acestui sistem de supraveghere,amplasat  deja in 11 localităţi maghiare ,cu ajutorul căruia a fost finalizată cu succes o activitate de depistare a unor infractori.

Au mai rostit alocuţiuni Ioan Ecsedi,seful Politiei Locale Carei şi Aron Hago,consilier local.La final,oaspetii au fost invitati la o poză de grup,la un tur al Castelului  şi o vizită a  sălilor expoziţiei de la etaj .

 

comentarii

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2013 - 23:07

Excelent proiect, admirabil sistem de supraveghere.

Exista însă și minicamere TV, atașabile la portmoneu. Permit surprinderea de către camerele de supraveghere și de sistemul de monitorizare amplasat la poliția locala a momentului exact când se încasează șpaga, când lovelele luate drept mită se pitesc în portmoneu. Pentru primaș, oferta este gratuită.

de Horia Mărieș la 1 februarie 2013 - 00:30

Inteligent primașul ăsta. Ne zice că proiectul ăsta nu este lecso (ghiveci).
Recunoaște implicit că multe proiecte pe care le-a promovat au fost lecso.

Ca de exemplu mizeria de proiect, kitschul cultural agramat numit „Traseul
Legendelor Satmarene”, în care un nesimțit de primar al unei localități din România a permis să se scrie, și așa a rămas scris și în ziua de azi:

„1919. În 24 aprilie comitatul Sătmarului a fost ocupat de vlahi, pe care locuitorii i-au întreţinut.”

Citatul de mai sus mi-l aduce imediat in minte pe francezul Matancur.

Mă mir cum de-l mai rabdă pământul ăsta românesc pe individ. Ar merita soarta vrăjitoarelor din Carei, descrisă tot în sus-amintita ‘capodoperă’ culturală.

„Carei. Legenda vrăjitoarelor: Vrăjitoarele sunt amintite în înregistrările careiene dintre care cea mai interesantă este cazul din 1730, în care o femeie vraci, pe nume Tóth Borka este interogată şi condamnată la moarte pe rug şi arsă de vie în Carei”. În 1745 două femei numite Rekettye Pilla şi Varga Anna „denunţate de semenele lor sunt supuse la torturile de rigoare şi arse de vii în Carei.”

de Horia Mărieș la 2 februarie 2013 - 05:16

Imi place când inteligenții se adună la tăiat porcii, ca de exemplu la evenimentul sângeros de rezonanță mondială numit RMDSz Böllérverseny Nagykárolyban. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inteligentul Kelemen Hunor va fi prezent şi sâmbătă la Carei, acolo unde se organizează cea de a treia ediţie a concursului de tăiat porci.

Hai să vorbim atunci puțin despre inteligență fiindcă Hunor inteligentul vine să-l viziteze pe Kovacs superinteligentul.

Hunor cred că este chiar invidios pe Kovacs fiindcă acesta a avut intelighenția necesară să ajungă încă de pe vremea comunismului, exact din Asaujul de Sus – Maramures, mare mahăr la MobiCrasna din Carei.

După 1990 Kovacs a reușit să dea repede cu fabrica respectivă de pământ (asta la propriu, adică prin dărâmare) atât de intelighent încât fostul lui șofer a reușit până la urmă să vândă și terenul pe care se afla fabrica, pe vre-o 2 milioane de euroi (în echivalent), rețelei de magazine Kaufland. Este sigur că actualul primar Kovács n-a avut nici un amestec în afacere, cârcotașii zic doar că poate s-a băgat și el nițel în operația de împărțire a profitului (șpăgii). Atâta tot.

Intelingența lui profundăă de inghiner și „succesurile” de necontestat avute în activitatea managerială l-au condus apoi de-a dreptul la falimentarea în serie a câtorva firme private (adică de ale lui, născute din cenușa firmei de stat pusă în prealabil la pământ). Ca pasărea Phoenix. A reușit să pună pe butuci, pe rând, numitele firme proprii SC WOOD LINE SRL, SC CASTEX SRL, SC CASTEX SRL, SC MOBILION SRL.

Ăsta de administrator, ăsta da un manager perfomant!

Pe urmă, foarte obosit, s-a așezat pentru odihnă în fotoliul de primaș. A devenit și foarte darnic. A început să doneze lunar, 30% din salariul de primar, în scopuri caritabile, adică Statului. Pentru a acoperi cât de cât găurile lăsate prin falimentele enumerate mai sus. Nu de alta, dar deși un respectabil om de afaceri, cu „succesuri” pe plan local, omul ăasta chiar n-are nici o avere imobilă, fiindcă de frica fiscului și-a trecut tot avutul pe numele descendenților și a păcălit astfel creditorii.

Ca primaș, a ajuns rapid la concluzia că este mult mai comod și mai convenabil să faci afaceri cu banii altora (cu ai Statului, cu ai contribuabililor careieni, cu ai Comunității europene).

Și s-a pus omul pe făcut pe investiții majore în urbe, pe făcut împrumuri și mai și în numele primăriei pe la bănci, plus pe inghinerii financiare. În context, nu amintim decât două gâște de aur pentru Kovacs Jenö. Castelul Károlyi din Carei, afacere de cca 4 milioane de euroi (cu fonduri europene) și hanul Szarvas Fogadău – Cerbul de Aur (cu fonduri din bugetul local, adică ai contribuabililor, imobilul unde vrea să se mute Primăria Carei), o afacere mult mai modestă, doar de cca 2 milioane de euroi.

La o cota de piață uzuală de cca 30% a ciubucurilor, puteți aprecia si Dvs potențialul profitului rezervat primarului din acest afaceri. Mai ales că în ambele afaceri, antreprenorul-partener este o firmă prietenă din Satu Mare, pe care nu ne permitem, și nici nu este cazul să o nominalizăm, ca să nu mai supărăm rău și pe alde alții pe aici.

Ar mai fi atâtea de spus despre intelighenția proverbială a lui Kovacs și despre invidia (sau pizma) ce-i roade pe prietenii lui, inclusiv pe hun-or, încât nu ne-ar ajunge ca spațiu un întreg număr al ziarului online Buletin de Carei. În plus, redacția nici nu ne-ar publica, ar spune că este un subiect deja mult prea cunoscut, ba chiar fumat de mult. În consecință, ne oprim aici. De fapt, nici nu merită să-ți pierzi vremea vorbind despre el.

Ar fi foarte bine doar ca cei care mai sunt încă topiți după inghinerul primaș, să-l promoveze pe Kovacs de-a dreptul în vre-o șefie politică județeană, să-l exxporte forțat în Satu Mare, de exemplu la șefia org. județeane RDMSz, că tot s-a lăsat dl. Csehi de politică. Doar așa vor putea careienii să scape definitiv de el. Poate face azi Hunor acest pustiu de bine careienilor după disznó kolbász kóstolás.

Altfel, cu datoriile pe care le are de plătit din salariu Kovács, acesta va fi tentat să rămână în funcția de primaș până pe la vârsta matusalemică de 120 de ani. Fiindcă numai așa poate să-și plătescă datoriile la Stat.

Partea proastă este că dacă Kovacs o să-și pună în cap chestia asta – va reuși! Mașina de vot careiană este atât de bine unsă și atât de bine pusă la punct, conform pricipiului „mindem magyar számit” inclusiv cei cu probleme sub freză ca și primarul, încât nu este nici o șansă ca în următorii 60 de ani să fie ales un alt primar în Carei, în afară de Kovács Jenöke. Na szia.

de Ocean la 2 februarie 2013 - 18:29

Bravo Horea

de Horia Mărieș la 2 februarie 2013 - 22:34

@zsolti la 2 February 2013 – 22:23

„In cazul de fata, domnul horia are o viziune cu totul personala asupra unor probleme care tin de interesul public.”

*** Asta o fi de bine, sau o fi de rău ??? ***

Că nu mă prind. Sincer.

de bella la 3 februarie 2013 - 14:32

o sa se vada la camera cum a fost azi popa tokos sa adune din toros si majos ce a fost ieri????
noi suntem tare saturati de asta popa ce aduce numai scandal la oameni si baga in cap numa prostie ca el vrea sa ajunge..tanar vesnic si cu tinerele langa…

de Horia Mărieș la 3 februarie 2013 - 16:40

@bella la 3 February 2013 – 14:32

TŐKÉS LÁSZLÓ, lelkész. Szatmárnémeti 2013. február 2.

„Tíz esztendő elteltével a céljaink nem változtak: területi autonómiát akarunk a tömbmagyar vidékeknek – Székelyföldön és Partiumba”

Traducere: „Nici după trecerea a 10 ani țelurile noastre nu s-au schimbat: dorim autonomie teritorială pentru regiunile maghiare Ținutul Secuiesc și Partium”.

Este de presupus că asta se va întâmpla după 10 la puterea a șasea ani.

de bebe la 4 februarie 2013 - 11:38

la caplenilor nu se pune camera video sa vedem cu ce se intra in casa de la numaru 10?
nici la cantina sociala?

de careianu la 4 februarie 2013 - 18:45

da camera ;a noua firma o sa puna kovaci

Raspunsuri

Lasati un comentariu