Monumentul Ostaşului Român-suport pentru iluminatul ornamental

• publicat la: 7 ianuarie 2013
Monumentul  Ostaşului Român-suport pentru iluminatul ornamental

Update:9 ianuarie,h 11,00

In urma constatărilor de la faţa locului,Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional din cadrul  Ministerului Culturii din România a solicitat Primăriei Carei să dispună măsuri de dezafectare a iluminatului ornamental  de pe Monumentul Ostaşului Român . Până la această oră încă nu au fost aplicate aceste măsuri.

 

Redacţia www.buletindecarei.ro protestează impotriva  profanării Monumentului Ostaşului Român din Carei,un simbol al luptei de eliberare  a patriei, prin utilizarea sa ca suport al iluminatului public ornamental.

Regretăm că administraţia locală a găsit de cuviinţă să permită firmei care a realizat iluminatul public de sărbători,utilizarea unui monument istoric ca suport pentru  salbele de beculeţe ornamentale şi “decorarea “ obeliscului cu luminiţe precum un brad de Crăciun.

Contactat telefonic,directorul Directiei pentru Cultura Culte şi Patrimoniu Cultural National a judeţului Satu Mare,Gh.Pop Silaghi a declarat  :” Nu pot fi deacord cu aşa ceva.Conform legii,monumentul este un obiect de patrimoniu şi intră deci sub incidenţa Legii de protecţie a acestora”.

Monumentul Ostaşului Român din Carei,monument simbol al oraşului, face parte din patrimoniul românesc al monumentelor istorice,intrând sub protectia  LEGII nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice,care la  Art. 55 – (1) stipulează că degradarea şi profanarea constituie infracţiune şi deci este sancţionată.

În şedinţa Consiliului Local din noiembrie, pentru iluminatul public a fost alocată suma de 100.000 lei din care încă nu am aflat cât reprezintă manopera,având în vedere că la respectiva şedinţă au fost avansate două valori.

În urma discuţiei cu dl.ing.Sebastian Egli,şef Birou Urbanism,am aflat că  firma care s-a ocupat de amplasarea ornamentelor a primit lucrarea prin încredinţare directă de la Primăria Carei prin intermediul unui alt departament,dânsul fiind responsabil în acest an cu organizarea focului de artificii de la Revelion.

Monumentul Ostaşului Român este opera sculptorului Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dâmboianu şi a fost inaugurat in anul 1964.Are dimensiuni impresionante,de 18 m deschiderea frontală,adâncime de 5 m ,înălţimea de 12 m şi este compus din cinci elemente cu semnificaţii simbolice:
– un cap de ţăran, care inspiră demnitate şi statornicie (simbolul răscoalelor ţărăneşti),
– o poartă cu incrustaţii asemănătoare celor care împodobesc porţile maramureşene (“poarta jertfelor”),
– o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii),
– chipul unui ostaş care impresionează prin masivitatea şi trăsăturile sale aspre
– un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureşene (simbolul flăcării veşnice)

Pe obeliscul de 12 m înălţime este înscris: „Glorie ostaşilor Armatei Române, căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”.

comentarii

de Oana la 7 ianuarie 2013 - 22:44

Rusine primarului orasului Carei care nu gaseste de cuviinta sa respecte trecutul, valorile , simbolurile acestui oras! Poate, pentru domnia sa , conteaza doar cele de etnie maghiara, dupa cum a dovedit-o pana acum! Acest lucru este inca o dovada ca, respectul sau pentru istoria roamneasca a Careiului este doar de fatada, de spoiala, iar adevarata sa fata este doar cea a interesului personal si de partid( maghiar).

de jenö la 7 ianuarie 2013 - 23:56

Dupa cum stiu si Vida Geza a fost maghiar.

de stela la 8 ianuarie 2013 - 00:01

Si inca unul de marca a fost.La fel ca foarte multi maghiari dar pacat ca isi aleg asa conducatori ca sefii de la UDMR care profita de buna lor credinta si fac pe spatele lor averi de milioane de euro.

de un roman la 8 ianuarie 2013 - 01:22

La anul daca se intampla la fel promit ca merg si cu orice risc trag jos instalatia de pe monument…

de kapjátokbe la 8 ianuarie 2013 - 04:36

un roman ! Esti mare si tare ! 🙂

de emil la 8 ianuarie 2013 - 07:13

respectul fata de romani se exprima si prin asemenea fapte / gesturi.

de Horia Mărieș la 8 ianuarie 2013 - 07:40

@un roman la 8 January 2013 – 01:22

La anul dacă se mai întâmplă, vin și eu să trag de instalație.
Promit.
Mai ales pentru ca imbecilii gen @kapjátokbe să poată să o kapják be igazán.
Și mai ales fiindcă nesimțirea unora nu mai are margini.

de careian la 8 ianuarie 2013 - 09:22

Constat cu tristete ca tot ce a incercat si a reusit Vida Geza prin monumentul de la Carei a fost calcat in picioare de cativa ani de indivizi care se dau drept reprezentanti ai unei comunitati.
Acest sculptor a reusit sa aduca pacea intre cele doua comunitati mari din oras!
Cel care ar trebui sa reprezinte deopotriva toti locuitorii indiferent de etnie face insa totul pe dos si consecintele nu sunt deloc agreabile pentru noi cei de rand.
Odata provocati romanii e mai greu sa ii opresti si sa mai fii si credibil.

de probabil la 8 ianuarie 2013 - 10:19

„de stela la 8 January 2013 – 00:37

Mein freund tu nu poti lucra nici pentru tine aici dapoi pentru altii.”

iubire, ne zici si noua nestiutorilor de unde stii ca jeno acesta nu poate lucra pentru el? si de ce i te adresezi in germana? oi fi stiind mai multe despre el, cum ar fi IP-ul, si zona de unde scrie? probabil nu, asa-i?

de probabil la 8 ianuarie 2013 - 10:23

in alta ordine de idei, sunt perfect de acord cu pledoaria lui emil, transilvania e parte din romania si asa trebuie sa ramana. eu sunt doar impotriva unor astfel de manifestari, cum sunt cele de pe buletin de carei, care politizeaza totul in scopul luptei lor pentru putere. puteti sa aratati si altfel ca sunteti patrioti.
si nu in ultimul rand, mai putine articole despre o utopie nascuta in mintea unor iredentisti, mult prea putini pentru a se transforma in realitate.
mai pe inteles, lasati-ne cu astfel de articole, ca transilvania e a romaniei pe veci, asa e normal.

de ce nu ne concentram pe principala problema a tarii care e hotia USL+PDL+UDMR?

de stela la 8 ianuarie 2013 - 11:22

Aber mein freund trebuie sa recunsoc ca m-ai interrupt de la o traducere dar nu face nimic daca nu iti place apelativul maybe doresti sa iti spun Mon ami.
Am impresia insa ca am nimerit unde nu trebuia si cum te simti cu musca pe caciula ai si servit ceva confirmari.
Nu trebuie sa te simti prost ca se mai intampla chestii de genu’ numai ca in ce priveste hotii tai pe care esti concentrat sunt problema justitiei.
Daca e adevarat ca esti plecat in alta tara concentreaza-te pe jobul tau ca sa poti da randament si nu incerca sa bagi verzi si uscate pe la comentarii ca nu tine.
Hotii de la partide care sunt principala problema a tarii au venit cumva la Carei sa il traga de mana pe gospodar sa nu plateasca datoriile pe care le are ?
Sau sa ignore consilierii nonUdmr alesi sau sa scrie carti ce denigreaza poporul roman ?

de trist la 8 ianuarie 2013 - 12:07

in viata mea nu am vazut un oras mai batjocorit de sarbatori cu astfel de luminite aruncate in stanga si in dreapta in totala dezordine si in total dispret parca fata de sarbatori!
nu stiu cine a avut astfel de idei dar sunt dea dreptul prapastioase!
chiar vreti sa concuram pentru zmeura de aur la iluminatul de sarbatori????

de un roman la 8 ianuarie 2013 - 12:34

Pentru ,,ala care o ia”(ceva cu kapjato…),nu sunt nici mare ,nici tare dar is in stare sa iti invart instalatia aia de pe monument roata de gat si sa te indrum sa o fixezi tu pe alte busturi sau monumente din Carei ca sa-ti lumineze mintea si atitudinea…

de probabil la 8 ianuarie 2013 - 13:07

ste(mi)la, am zis eu vreodata aici ca jeno nu e un hot? dar te rog sa nu imi zici ca usl,pdl si udmr sunt niste organizatii sfinte pe pamantul asta. cum au ajuns imbogatiti peste noapte oamenii dupa revolutie? cine le-a permis? justitia? nu ma refer la hotii de la partide, ca pe aia justitia nu are cum sa ii bage la zdup. ma refer la tantareni, patricii, voiculesti, etc. baieti destepti care fura si dorm la locul de munca sau la firma.

cei mai mari 2 hoti ai acestui popor, basescu si iliescu sunt teferi, liberi, nu au nici o grija. baietasii de pe langa ei (is cam vreo cateva zeci de mii), care au profitat de mana larga lasata de ei, ca sa isi faca averi, aia sunt de vina ca acei bani nu s-au dus in investitii in infrastructura tarii.

jenoke e unul din hotii din tara asta. situatia e mai roz in localitati cu primari uselisti? dar la pedelisti cum e? dati exemple ca sa ma contraziceti, si atunci voi zice ca udmr e de vina pt situatia in care se afla tara. pana atunci, viva anarhie, si toti o apa s-un pamant!

satu mare e un judet sarac comparativ cu altele. dati exemple pozitive din alte orase conduse de orice partid.

problema e tocmai disputa politica. atata timp cat exista politica, nu exista progres. progresul nu se face prin politica. progres se face prin transparenta, competenta si corectitudine. ceea ce lipseste si la usl, si la udmr, si la pdl. tocmai pt ca sunt partide politice ahtiate dupa putere, nu dupa dezvoltarea tarii. unde sunt fabricile vandute de iliescu, nastase, basescu, constantinescu? de ce s-au vandut? de ce nu s-a investit in ele ca in perioada celui impuscat de iliescu? de ce ne bagam in prapastie din 90 incoace? sunt multe de discutat, putintel mai importante decat ornamente agatate unde nu trebuie. taiati-le naibii jos si la revedere. ce atata palavrageala ce nu duce la nici un progres real?

nothing, maries? nothing e ceea ce ramane in urma hotiilor. anarhia de care zic eu inseamna miza pe investitii in modalitatile de productie, nu vanzarea lor la straini.

de anton la 8 ianuarie 2013 - 13:26

cam mult bla-bla pentru un om de rand care cica mai si munceste….la Carei ne intereseaza cine e cu banii publici si pe ce se duc ei..povesti cu zane si balauri ca base al votru pe care l-ati ajutat in vara cu neprezentarea la vot sunt deja expirate.
daca era bun manager jeno aveam acum fabrici cu locuri de munca pentru careieni si daca platea impozite nu trebuia orasul sa se mai imprumute la banci si sa plateasca dobanzi in plus….si daca iesea in public si condamna pe cei care au scris cartea impotriva romanilor si nu sa o imparta la toti turistii de la muzeu aveam si noi alta parere… dar asa….raman doar faptele lui

de anton la 8 ianuarie 2013 - 13:27

transparenta unde e la primaria carei care taie si redeseneaza orasul fara sa intrebe careienii????
sau nu de aceasta transparenta vorbeai??

de Horia Mărieș la 8 ianuarie 2013 - 14:12

@probabil la 8 January 2013 – 13:07

Știi ceva? eu te știu deja pe de rost.
Tu nu vrei să ne comunici altceva decât „PDL+USL+UDMR” > mama lor de hoți! Am înțeles.
Așa o fi cum bine zici matale.
Ai idei puține dar fixe.
Ai uitat doar +pp-de-kk > mama lor de proști!
Nu te mai chinui să ne scrii.
Dă doar un „bip” și vom înțelege imediat ce ai vrut să scrii.
Szia.

de bip la 8 ianuarie 2013 - 15:59

probabil tie iti place demos cratos asta. stii cand o sa mai ai puterea? peste inca 3-4 ani. o zi. apoi pauza inca 4 ani. apoi o zi. si tot asa. demo-kk-ratos
-ul tau e baza maries. mai ales aplicat in economie di industrie.

numai ca in aia 4 ani tu ai puterea cuvantului, ei au puterea deciziei. te halgatsz es tursz, ok vezetnek. szep kis demos a kkratosba. tu alegi hotii, ei te fura, apoi ii rotesti.

idei fixe da. oamenii cu idei fixe realizeaza ceva, atata timp cat cred in ideile lor. hotii sunt mai flexibili, cu mai multe idei. ei sunt mai simpatici si mai populari. la fel ca vrajeala uselista.

nu ma voi mai chinui sa va scriu asta pentru ca nici pana acum nu v-am scris voua. daca voi mai scrie, la fel, nu va voi scrie voua.

de emil la 8 ianuarie 2013 - 16:33

@improbabil

in utopiile tale anarhice vine sa investeasca, exact cine vine si acum. adica nimeni. oamenii cu idei fixe „realizeaza” exact ceea ce mananca legelista si beshila. in lumea himerelor tale se poate intampla orice, inclusiv sa apara investitori dornici sa dea banii pe mana primariei Carei.

de bipbip la 8 ianuarie 2013 - 17:16

nu toti sunt ahtiati dupa putere bipule.
unii isi vad de treaba lor si mai au si principii si caracter si poate de aceea reusesc sa mai puna si deoparte cite ceva ca sa isi poata cumpara sau construi o casa sau sa isi plateasca la timp contributiile sociale.
societatea in care traim are niste reguli doar ca unii practica sportul driblarii acestor reguli intr-un dispret total fata de semenii lor.
ca sa nu se obsewrve driblingul cred ca pot arunca fumigene de tipul apartenentei etnice si a victimizarii unei minoritati care de fapt e o majoritate in carei.
ia luati voi atitudine si puneti oameni de caracter sa va reprezinte si apoi comentati.
stim ca e greu sa gasiti pe unul de talia domnului ciuta ….

de emil la 8 ianuarie 2013 - 17:32

@ uncretindebil/probabil etc

nu trebuie sa zici ca rmdiszno este de vina pentru situatia tarii! si nici nu am vazut ca in comentarii sa fi afirmat cineva asa ceva! iar esti printre himere! eu de exemplu am spus si sustin si o mai si repet, ca rmdiszno e de vina pentru agitatiile, provocarile si instigarile antiromanesti pe care liderii sai (votati insa de un electorat unguresc important, ca sa pricepeti ca nu ma iau de unguri in general, ci de aceia care provoaca, dar si de aceia care ii sustin pe provocatori) le lanseaza permanent. am mai spus si o repet, rmdiszno este in opozitie cu existenta statului roman, la radacina caruia sapa inca de la infiintare. sa nu incurcam planurile pentru ca iar ajungem sa vorbim despre castraveti la iluminatul monumentului. in plan economic, cei care au condus tara din 1990 incoace sunt vinovati, incepand cu petre roman care afirma ca „industria romaneasca e o gramada de fiare vechi” si la fier vechi a ajuns si iliescu, de jaful care ne-a pus economia pe butuci. in plan politic, sefii partidelor si parlamentarii lor care au facut constitutia si legislatia stufoasa, permisiva si cu exceptii nenumarate, justitia haotica si subordonata politic au si ei partea lor de vina. in planul existentei statului roman si al integritatii sale teritoriale, al caracterului sau national si indivizibil, acolo se manifesta „activitatea” antiromaneasca a lui rmdiszno. daca banditii de diferite orientari politice ne-au saracit si au distrus economia, banditii rmdiszno s-au ocupat de destructurarea statului roman. si se ocupa in continuare. prin urmare, ar fi cazul sa incetezi cu ghiveciul asta diversionist cu toti sunt la fel, toti fura si nu problema existentei statului roman trebuie sa ne preocupe. din nefericire, statul roman este cam tot ce ne-a mai ramas (noua, comunitatii romanesti) dar si de asta se leaga permanent hienele hungariste. probabil de aceea si reactiile vehemente. pentru ca daca pierdem si statul, s-a terminat cu natiunea romana, care nu stiu daca va mai putea sa o ia de la capat (ca dupa 1919, de exemplu) in actualele conditii socio-demografice. cat mai avem statul roman, mai exista o speranta de revenire! altfel, vorba lozincii autonomiste ” viszontlatasra, Romania!” or, eu nu doresc sa se intample asa ceva.

de caraianu la 8 ianuarie 2013 - 17:50

place cuiva iluminatul acesta atat de special de sarbatori ?
anul acesta primaria s-a intrecut pe sine la atmosfera feerica de sarbatori dar probabil au fost prea multi bani in joc si prea multi..aspiratori

de lehet la 8 ianuarie 2013 - 23:22

stela la 8 January 2013 – 17:32

in sfarsit un comentariu decent. probabil primul al tau. bravo. total de acord.
inca o intrebare: ti se pare probabil sa se dezlipeasca transilvania de romania? sincer, cat la suta sanse are aceasta treaba? eu nu vad baze logice pe care aceasta nastrusnicie debitata de mult prea putini autonomisti odiosi sa stea si sa se realizeze.
da, o fi adevarat ca ardelenii lucreaza mai mult, ca sunt mai de treaba, dar la origini transilvania+moldova+tara romaneasca=romania. si poate si rep moldova, daca se vrea de ambele parti. daca nu ar exista hotii de la nivelele superioare (a se intelege top 10000 bogatasi ai tarii), atunci fratii nostri de peste tot nu ar trebui sa fure, nu ar fi etichetati tigani si ar fi totul ok. pestele de la cap se impute.
aceeasi cultura, aceeasi obiceiuri, istoria comuna si fratia intre cele 3 (4 cu rep moldova) tinuturi nu va face posibila nici un fel de separare. asta e parerea mea. restul sunt vrajeli soviniste si rostul lor e infim spre zero.

de plicti la 8 ianuarie 2013 - 23:33

lehet sa valea pe careianu falimentar ca si alte alea lu ‘jena de asuaj?????si lehet sa platiti si datoriile lui????
scrieti mai putin si munciti mai mult sa va puteti plati datoriile

de Diogene la 8 ianuarie 2013 - 23:53

oare cum poti sa dai ochii cu lumea dupa ce erai falit in 2008 si apoi in doar 1 an sa incepi sa ridici fabrica la copil dar tu ai falimentat alte 4+1 ?
oare cum poti sa minti cu nerusinare pe toti din jurul tau si sa instigi la ura intre etnii cand ar trebui sa fii garantul bunei intelegeri ?
oare cum poti sa ceri la altii sa respecte termenul de plata iar tu sa fii cu poprire pe salar pentru neplata ?
cum poti sa retrocedezi tot ce este de neamul tau si sa sfidezi si jecmanesti pe cei care au drepturi legale dar nu sunt de-ai tai ?
cum poti sa jignesti tot ce este de alta etnie decat a ta si sa ai pretentia sa fii respectat ?
ce vezi cand te uiti in oglinda ?

de emil la 9 ianuarie 2013 - 10:40

uncretindebil/probabil/lehet etc

comentariul din 08 ianuarie, de la 17:32, imi apartine, nu-i apartine „stelei”, asa cum suge reaza comentariul lui „reprobabil” de la 13:07. comentariile mele sunt luari de pozitie antihungariste si critica puncte de vedere antiromanesti exprimate de diversi lideri ai rmdiszno in tara sau peste hotare. cum respectivii lideri au o vechime si o frecventa apreciabila in atitudini si manifestari antiromanesti lipsite de decenta si de respect pentru patria careia unii dintre ei -parlamentari si membri ai guvernului- chiar i-au jurat credinta, precizand expres in juramant atasamentul fata de ea, e firesc ca si frecventa si caracterul critic ale comentariilor mele sa fie pe masura.
nu discut sanse procentuale, nu sunt la sondaj de opinie sau la pariuri sportive. si fiindca aici e vorba de existenta si supravietuirea statului roman, chiar si o sansa la un milion trebuie luata in serios. mai ales ca Romania a mai avut exemple in istoria recenta, cand, cu dreptatea in mana a pierdut teritorii de circa 100.000 de kilometri patrati, cu o populatie majoritar romaneasca. in concluzie, te priveste cum apreciezi atat sansele, cat si „decenta” comentariilor mele, atata timp cat liderii rmdiszno si sprijinitorii lor din Romania (adica mai ales aceia care ii voteaza, acestia cifrandu-se la peste jumatate de milion) continua astfel de manifestari, voi continua si eu sa ii critic si nu voi astepta pana cand „prea putinii autonomisti” se vor inmulti intr-atat incat sa devina „un curent de opinie important in societatea romaneasca”. prin urmare, nu micsorez si nici nu desconsider proportiile reale ale pericolului pe care acestia il reprezinta. intr-un moment favorabil, o minoritate hotarata isi poate impune puctul de vedere impotriva unei majoritati potrivnice. lectiile privind cucerirea puterii de catre bolsevici in Rusia si de catre fascisti in Italia demonstreaza aceasta posibilitate. iar eu nu astept pana atunci, cand deja va fi fost prea tarziu.

de emil la 9 ianuarie 2013 - 22:46

@Diogene

pai poate foarte simplu: celelalte etnii sunt inferioare, primitive, necultivate, necivilizate, deci incomparabil sub nivelul etniei de supraoameni din care face parte. restul etniilor sunt rase inferioare, suboameni. deci, daca-i jignesti e cumva ca si cum ti-ai injura vita de munca, animalul de companie sau niste muste prea insistente, nicidecum niste oameni. va suna cunoscut? asta e teoria care a generat lagărele de exterminare naziste.

de emil la 9 ianuarie 2013 - 22:49

o varianta a acestei conceptii a generat iredentismul hungarist, horthysmul si nyilasismul.

Raspunsuri

Lasati un comentariu