Monumentul Ostaşului Român-suport pentru iluminat ornamental.Prefectura amendează.Direcţia de Patrimoniu apreciază

• publicat la: 12 January 2013
Monumentul Ostaşului Român-suport pentru iluminat ornamental.Prefectura amendează.Direcţia de Patrimoniu apreciază

Se pare că protestul nostru împotriva întinării simbolului ce-l reprezintă Monumentul Ostaşului Român din CAREI nu a rămas fără ecou.Prefectura şi Direcţia de Cultură şi Patrimoniu au opinii diferite.Surpriza vine de la Consiliul Judeţean.

In urma materialului apărut in data de 7 ianuarie 2012,ultima zi a sărbătorilor de iarnă, Monumentul Ostaşului Român-suport pentru iluminatul ornamental,colegii de la satmareanul.net au preluat stirea si au pus intrebări atât Prefectului dr.Eugeniu Avram cât şi directorului executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (poetul George Vulturescu).

Consecinţă a implicării Prefecturii şi solicitării de verificări din partea instituţiilor abilitate a verifica veridicitatea celor semmnalate precum şi legalitatea acţiunii,Institutia Prefectului a remis redactiei următorul comunicat:

Din informarea primită din partea Direcţiei pentru Cultură a reieşit că nu a fost profanat monumentul însă au fost încălcate dispoziţiile Legii nr. 422/2001. În urma verificărilor efectuate pe teren de poliţiştii careieni s-a stabilit că firma care a amplasat ghirlandele luminoase pe monumentul din Carei a încălcat art. 55, alin. 1, litera b din Legea privind protejarea monumentelor istorice, reprezentantul legal al firmei fiind sancţionat contravenţional pentru că nu a solicitat avizele legale pentru montarea acelor becuri pe monument.”

Nu la fel  stau lucrurile in cazul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare,instituţie aflată in subordinea Ministerului Culturii din România.

În urma protestului nostru,directorul acestei instituţii a remis un comunicat pe adresa redactiei ,comunicat pe care il  puteţi citi in continuare.

Dacă comunicatul menţiona opinia directorului Silaghi Pop( George Vulturescu) din data de 8 ianuarie 2013, in cursul zilei de sâmbătă,12 ianuarie,cu prilejul unei lansări de carte la Castelul din Carei,acelaşi director a  oferit celor prezenţi o cu totul altă concluzie legată de acelaşi subiect.În comunicat solicita măsuri urgente de dezafectare şi înlăturarea rapidă a ornamentelor luminoase iar în discurs aprecia ornamentele ca mod de iluminare şi punere în valoare a Monumentului.

As dori să vorbesc despre aşa numita profanare a Monumentului. Sunt directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu și am luat poziție împotriva acuzației de profanare a Monumentului din Carei. Monumentele sunt obiecte de patrimoniu dar trebuie scoase în valoare prin iluminarea lor, nu închise într-o cameră unde nu le vede nimeni. Am fost în Carei de sărbători și mi-a plăcut iluminatul ornamental. Imediat după, au apărut niște articole într-un ziar scrise de niște persoane al căror nume îl cunosc, dar nu vreau să-l rostesc, probabil au vrut publicitate cu orice preț. Aceste articole înfierau iluminatul de sărbători și că s-ar fi profanat monumentul. Nu a fost vorba de profanare. Am vrut să vorbesc despre aceasta deoarece cartea pe care o lansăm astăzi are ca temă iluminatul electric.

O asemenea metamorfoză inexplicabilă şi rapidă am putea spune,din partea domniei sale,ii pune activitatea sub semnul incoerentei.În aceste condiţii,fiind şi reprezentantul în teritoriu al Ministerului Culturii din România,care se presupune că este protectorul tuturor monumentelor istorice din ţara noastră,se pune întrebarea dacă  are noţiunea termenului de protecţie,de protejare a acestora  de toţi factorii nu numai mecanici ce duc la degradarea lor ci şi a celor care întinează aceste monumente ca simboluri ale istoriei poporului român de-a lungul timpului.

Mai mult ,nu avem cunoştinţă despre vreo iniţiativa a directorului acestei institutii de Cultura si Patrimoniu din perioada in care ii conduce destinele, de a solicita  reabilitarea Monumentului Ostaşului Român,aflat in stare avansată de degradare.Nici  vreo initiativă de a pune in valoare acest monument pe timp de noapte.Dacă tot a fost in Carei in timpul sărbătorilor, putea observa modalităţile mai mult decât decente in care sunt puse in valoare bisericile si busturile poeţilor maghiari sau ale grofului Karoly.

Interesant este că şi directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj Napoca,prof.univ.dr.Ioan Chindriş, a fost prin Carei se sărbători,urmare a acestei treceri prin Carei fiind articolul remis redacţiei nostre Monument sau Paparudă.

De ani si ani de zile Monumentul se degradează fără ca instituţia abilitată a veghea asupra protecţiei acestuia să ia măcar o măsură.

Dacă amplasarea unor ghirlande de Crăciun pe Monumentul Ostaşului Român este modalitatea prin care un reprezentant al Direcţiei de Patrimoniu   înţelege să pună în valoare acest ansamblul monumental atunci  se ridică anumite semne de întrebare legate de maniera  prin care Ministerul Culturii doreşte să scoată în evidenţă bunurile sale de patrimoniu.

Oricum,opinia directorului Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţionale este în contradicţie cu cele constatate de Instituţia Prefectului care a şi aplicat amenzi celor ce au neglijat  regulile de amplasare a iluminatului ornamental.

Frenezia cu care s-a lansat in luarea de cuvânt de la o nevinovată lansare de carte străină de ghirlandele de pe Monumentul Ostaşului Român a avut mai puţin  de-a face cu  logica  discursului domniei sale in ce priveşte  arătarea cu degetul spre presa avidă de publicitate.

Având in vedere că au apărut materiale legate de acest subiect  atât in www.satmareanul.ro  cât şi in www.buletindecarei.ro    rămâne o enigmă  ziarul la care a făcut referire.

Dorind să aflăm şi părerea preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare,dl.Adrian Ştef,legată de acest subiect,l-am contactat telefonic.Am aflat astfel că acesta a fost implicat in “iluminatul public ornamental careiean”   fără a avea însă vreun amestec.

Vineri ,11 ianuarie 2013,am fost contactat de un reporter de la un cotidian central  care a cerut explicaţii pentru acordul meu în ce priveşte amplasarea de ornamente de  Sărbători pe obeliscul Monumentului Ostaşului Român de la Carei .Recunosc că am fost foarte surprins şi am solicitat detalii legate de sursa de informare a acelui reporter.Am aflat astfel că informatia venea de la primarul Kovacs Eugen care i-a comunicat reporterului că a obţinut acceptul meu,ca preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru amplasarea  acelor ornamente pe Monumentul de la Carei,fapt cu totul neadevărat.Nu intră în atribuţiile mele asemenea  avize ,instituţia pe care o conduc nu se ocupă de asemenea probleme iar primarul de Carei nici măcar nu m-a contactat” a declarat pentru Buletin de Carei,preşedintele Consiliului judeţean,Adrian Ştef.

Ignorat ani la rândul de către toate administraţiile locale de după 1990,Monumentul Ostaşului Român din Carei,opera marelui sculptor Vida Geza revine în actualitate dar nu aşa cum ne-am fi dorit,cu o ştire care să consemneze începerea lucrărilor de reabilitare ci ca motiv de “litigii ” pe la diferite instituţii care ar trebui să vegheze la protejarea lui,dintre care cea a primăriei Carei acceptă ca să fie folosit ca suport pentru iluminatul ornamental de iarnă.

 

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de un roman la 12 January 2013 - 23:42

Domnule P zero P (P0P) halal director mai sunteti daca asa intelegeti dumeavoastra sa respectati si sa aparati un simbol romanesc de o asemenea amploare.Era si este mai frumos ca acest monument sa fie pus in valoare pe timpul noptii cu niste reflectoare corespunzatoare ca sa se vada cel putin de la Debrecen,nu sa intinda sforile alea atat de inestetic si de sfidator.Ca le mai trebuie niste idei unora si pe viitor de instalatiile respective de pe monument si-or usca ciucurii nepotii lui Horty…

de Horia Mărieș la 13 January 2013 - 07:46

Ne pare rău să constatăm și din alte surse că directorul județean al culturii si patrimoniului este un penibil. Ce treabă are poetul ăsta cu beculețele? Poate doar dacă-i filează vre-o lampă.
Mai face și pe vedeta, se bagă singur în seamă, l-am văzut și pe la Informatia TV ce fițe face pe la ședințe. Ar fi cazul să lase locul de director unora mai pricepuți și mai tineri. La vremuri noi, oameni noi. Oricum, nu mai are mult până la pensionare. Se poate retrage acum, în “plină glorie”și să se ocupe doar de revista lui.

:-) Iar Ștef l-a prins clar cu minciunica pe Jenöke !!! :-)

Primim din partea poetului iesean Dan GIOSU o copie a Plingerii penale prealabile pe care a primit-o din partea Judecatoriei Satu Mare, in urma actionarii sale de catre poetul satmarean George VULTURESCU. Pare sa fie – cel putin deocamdata – cea mai spectaculoasa consecinta a acerbului „razboi“ purtat vara trecuta intre – pe de o parte – marea majoritate a celor mai valorosi scriitori din Iasi si – de cealalta – gruparea din jurul Asociatiei Scriitorilor din localitate, a revistelor Convorbiri literare si Dacia literara. Cititorii Observatorului cultural au avut ocazia sa urmareasca etapele intregului conflict. Am informat – de asemenea – asupra actiunii in justitie a lui George VULTURESCU (raliat gruparii iesene secunde) impotriva lui Dan GIOSU (pamfletar participant la ofensiva primeia) si asupra desfasurarilor ulterioare. Credem de aceea ca textul Plingerii penale prealabile a lui George VULTURESCU merita publicat in paginile noastre, cu atit mai mult cu cit el e o mostra rara: chemarea in instanta a unui scriitor de catre alt scriitor… [sursa observatorcultural.ro]

Baroul Satu Mare
Cab. Individual Al. Pintescu

Judecatoria Satu Mare

Subsemnatul Pop Silaghi Gheorghe, domiciliat in Satu Mare, str. Sanatatii nr. 25, ap. 8, judetul Satu Mare, prin avocatul meu delegat, formulez prezenta

Plingere penala prealabila
pentru insulta si calomnie

impotriva inculpatului Dan Giosu, domiciliat in Iasi, Soseaua Nicolina, bloc 99, etajul I, ap. 4, judetul Iasi, solicitind:
– condamnarea lui exemplara pentru comiterea infractiunilor de insulta si calomnie, fapte prevazute si pedepsite de art. 205 si 206 Cod penal, cu modificarile ulterioare, coroborate cu dispozitiile art. 33, lit. a Cod penal, fapte savirsite prin presa la data de 29 august 2001 (miercuri) in Cotidianul.

In fapt, la data de 29 august a.c., antrenat intr-o campanie de denigrare a unor scriitori din municipiul Iasi, inculpatul a facut referiri injurioase si calomnioase, proferind la adresa mea injurii si expresii calomnioase de natura a-mi leza onoarea, date care, daca ar fi adevarate, ar atrage oprobriul public si m-ar expune dispretului concetatenilor, atragind, eventual, si pedeapsa penala. Astfel, se sustine ca as fi falimentat o firma a colegului-scriitor Salah Mahdi, ca i-as fi luat valuta „punind de-o revista“ (Poesis), dupa care l-as fi falimentat si as fi contribuit la inchiderea lui pentru evaziune fiscala. Expresiile folosite frizeaza absurdul („luindu-l sub aripa lui si totodata luindu-i tot ce avea“). Celelalte referiri sint injurioase: se insinueaza ca sint un carierist, ca „mi-as fi facut un rost in viata“ pe cai ocolite, ca as fi modificat in sens negativ textele literare ale dlui Salah, ca nu as cunoaste limba romana, ca revista pe care o conduc este lipsita de valoare etc. Este surprinzator si denota un talent demn de o cauza mai buna cum a reusit inculpatul, in cca 30 de rinduri, sa faca atitea referiri injurioase si calomnioase la adresa mea (explicatia ar consista in aceea ca Domnia-Sa a considerat faptele ca fiind de notorietate si nu s-a mai deranjat sa le probeze, asa cum cere etica gazetareasca).

Desi „aprecierile“ facute la adresa mea s-au publicat intr-o gazeta de mare prestigiu, nu inteleg sa ma indrept impotriva acesteia deoarece autorul, avind o oarecare notorietate publicistica, este responsabil in exclusivitate de proferarea celor de mai sus, neatragind nici o culpa din partea colectivului redactional, cu atit mai mult cu cit presupun ca materialul nu a fost colportat sau comanditat de acest prestigios hebdomadar; avind si calitatea de membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania, ca si de presedinte al Inspectoratului judetean de cultura si patrimoniu Satu Mare, nu am putut face abstractie de aceste atacuri ad hominem, care, pe linga faptul ca sint nedrepte, sugereaza ca ar avea o sursa – numitul Salah Mahdi – care sufera de o maladie grava, implicarea lui in aceste dejectii scripturistice fiind neplacuta pentru toate partile in conflict. Mai mentionez ca nu am declansat prin vreo interventie a mea publica aceste atacuri care, tangential, m-au vizat si cu alte ocazii, atit direct prin pana maiastra a inculpatului, cit si prin aceea a ciracilor lui.
Invoc dispozitiile art. 205, 206 Cod penal, 270, alin. 2, litera a, cd. pr. penala (a se vedea si L. 45/93) – faptuitorul fiind cunoscut. Cu aplicarea dispozitiilor art. 30, litera d, cd. pr. penala!

NOTA. Referirile destul de transparente la persoana mea ca sa nu existe vreun dubiu (!) si faptele sint atribuite lui „George din Satu Mare“, care a fondat revista Poesis cu valuta lui si pe vinzarea Mercedes-ului acestuia. Mentionez ca pseudonimul meu literar de notorietate nu doar nationala este George Vulturescu (de unde „subtilele“ nuante: „a se vulturi“, „sa vultureasca“, „se vulturise“, „luindu-l sub aripa lui“ etc.).

Pop Silaghi Gheorghe (George Vulturescu)
prin avocat delegat Al. Pintescu

de Ocean la 13 January 2013 - 09:54

Este o rusine ca in sec.XXI un simbol al nemuririi neamului Romanesc si al biruintei in luptele purtate , simbolul “ultimei brazde de pamint” eliberata de sub jugul fascist,sa devina o bataie de joc a unor antinationalisti, ilegalisti si tot odata LEGHELISTI .Pacat de munca artistului si sacrificiul neamului urmeaza sa-i mai puneti un nas de clovn lui Avram Iancu si satisfactia voastra va fi deplina . Cinste eroilor neamului!

de careian la 13 January 2013 - 10:12

cine mai avea dubii legate de neimplicarea primarului in iluminatul total accidental cu ghirlande a monumentului cred ca e lamurit acum daca pana si pe un presedinte de consiliu judetean e capabil sa il implice in jocurile lui murdare si marsave!!!!
ce credibilitate mai poate avea acum si mai e si presedinte de partid!!!!are omu ceva tupeu si minciuni cu caru’
ce se aude cu discriminarea pe criterii etnice de la adunarea din fata teatrului orasenesc pentru ingoparea a nu se stie ce fel de documente????
acolo cand va cerceta prefectura????

de lobby la 13 January 2013 - 13:31

cine mai avea dubii ca buletindecarei, simbolul patriotismului in aceasta galaxie, ezita sa scrie macar 1 articol de pretinsa iubire de tara si simbolurile ei, si cu nuante defaimatoare la adresa ungurilor se inseala. au astia tupeu cu caru’

de careian la 13 January 2013 - 14:09

sper ca nu aveti pretentia sa credem ca lobby este toti ungurii!!!
ungurii din carei au trait in respect si bunaintrlegre cu romanii pana nu a venit la udmr un extremist impertinent si pe deasupra si certat cu legea statului care ii da un salar baban’
cine a mai pomenit ca un presedinte de partid sa umble cu asemenea minciuni si sa mai si creada ca nu va fi descoperit????
nu cred ca ungurii din carei sustin un asemenea exemplar cu asacomportament!!!!!
si eu sunt din familie mixta si nu lipsa de respect pentru semeni ne caracterizeaza!!!!
daca nu ii plac romanii nu e obligat sa traiasca printre ei si sa incite la ura!!!!!
pana la venirea lui in oras nimeni nu s-a gandit sa nu se respecte monumentele celor ce locuim in acest oras si nici nu au fost asemenea cazuri!!!!!
cum este permis ca sa se intample asa ceva??????

de jack la 13 January 2013 - 14:16

gresit,nu s-a schimbat nimic in relatia romani unguri de la venirea lui kovacs. asta vreti doar sa credeti voi beletinul de carei dar nu va merge. daca ati dori cu adevarat relatie buna intre romani si unguri in carei,atunci nu ati posta astfel de comentarii aici.

de emil la 13 January 2013 - 14:32

@jackass
poate ai dreptate. sovinismul celor se sustin rmdszamar are radacini mai vechi decat preluarea rmdiszno de actualul primar.

de arpi la 13 January 2013 - 14:35

un primar de municipiu se preteaza la asemenea minciuni sfruntate?cine este acest om totusi?

de folclor la 13 January 2013 - 14:43

jack la 14:16
suna cunoscuta aceasta exprimare mai ales pentru cei care locuim in oras si dinainte de venirea lui kovacs asa ca nu tine frate.
poate ne spui cate voturi a avut cand a candidat singur fara sa aiba in spate un partid?????
miroase a confiscare de partid in interes personal peaici ca nu degeaba si puha a fost nevoit sa meargasa lucre in germania desi a fost un mare sustinator al lui si ii facea reclama peaici in campanie…..

de minciuni la 13 January 2013 - 14:43

minciuni scrise de presa sustinatoare a USL?

de popularilor la 13 January 2013 - 14:45

dar bucurestean cate voturi ar fi adunat fara USL?
puha a plecat in germania pentru ca in romania guverneaza partide incapabile sa creeze locuri de munca pentru macar jumatate din populatia activa.

de ikea la 13 January 2013 - 14:48

singurul motiv pentru care acest ziar online mai exista e ca sa faca propaganda USL?

de emil la 13 January 2013 - 14:52

iar daca kk.hu si frunda si alti lideri rmdiszno ar dori cu adevarat relatii bune cu romanii ar termina cu instigarile separatiste, autonomiste, federaliste, cu pretentii de alta limba oficiala. cum nu o fac, inteleg ca nu doresc relatii bune intre romani si unguri. iar daca ei nu doresc, de ce ar trebui romanii sa se le accepte? daca dragoste cu sila se numeste viol, exista si varianta plecarii in alt stat national, unde pretentiile de a fi majoritari se pot implini imediat. in Romania, ungurii sunt o minoritate si atat. cu la fel de multe drepturi ca si celelalte minoritati. dar nu cu drepturi mai mari decat ale majoritatii romanesti! cat timp nu inteleg asta, se vor simti mereu persecutati, cetateni de categoria a doua si restul prostiilor propagandei tipic hungariste. cat timp romanii sunt majoritatea in Romania, nu o sa fie limba Ungariei limba oficiala si nici nu vor avea ungurii dreptul sa arboreze steagul Ungariei unde si cand li se nazare sau le place lor. iar cand le aduci aminte ca tara asta se numeste Romania, hopa! horthystii provoaca si pe urma pozeaza in victime. nu le place statul national roman? nu le place Romania? (daca nu i-ar fi deranjat Romania, ar fi manifestat sub deviza “Viszontlatasra Romania!” ? Cred ca nu. Prea multe optiuni productive nu prea au. 1) accepta art.1 din constitutie; 2a) nu accepta si pleaca; 2b1) nu accepta si raman, dar lasa treburile majoritatii in seama acesteia; 2b2) nu accepta si raman, dar provoaca mereu tensiuni pe teme in care decizia nu le apartine lor, ci majoritatii. cu exceptia ultimei optiuni, toate pot contribui la buna intelegere intre toti locuitorii tarii. nicaieri in lume, o minoritate etnica nu poate impune decat cu forta-deci in mod nedemocratic- simbolurile nationale si limba oficiala ale unui stat.

de emil la 13 January 2013 - 15:07

@ jackass 14:35
kovacs doar a exploatat in interesul sau sovinismul latent in randurile multor etnici unguri din Carei. poate ca unora dintre rmdszamar nu le este clar ca aceasta organizatie lucreaza de fapt contra Romaniei. dar poate ca tocmai pentru ca le este foarte clar acest lucru o sustin in continuare. altfel e greu de inteles cum ar putea kovacs (daca ar fi singurul sovin in rmdiszno) sa ii antreneze nu pe toti liderii, ci pe atatia votanti rmdszamar in directia scopurilor sale antiromanesti. deci, sovinismul exista la baza, in electoratul rmdiszno, iar kkovacs il exploateaza. deja a devenit limpede pentru foarte multa lume si romani si unguri, ca rmdiszno = razboi contra Romaniei. alta ratiune de a exista nu mai are. etnicii unguri au obtinut tot ceea este normal si justificat pentru membrii unei comunitati etnice minoritare intr-un stat democratic. de aici incolo, pretentiile rmdiszno nu mai pot merge decat impotriva Romaniei insasi. iar cine vrea asta, doreste ce vrea si IRA in Irlanda de Nord, la fel ca si presul c.j. Harghita care ameninta cu asa ceva. adica ne ameninta cu terorism! i-auzi ce mielusei, ce victime inocente, ce mai cetateni de categoria a doua aflati in fruntea autoritatii locale! daca nu li se acorda autonomia ei aduc Belfastul aici!

de emil la 13 January 2013 - 15:09

@jackass

cand primarul impune limba Ungariei, nu a Romaniei, ca si conditie pentru ocuparea unui post intr-o primarie din Romania, atunci asta vrea relatii bune intre romani si unguri?

de emil la 13 January 2013 - 15:12

@ jackass 14:35

iredentismul hungarist, comportamentul horthyst si grofesc este raul mai putin rău?

de folclor la 13 January 2013 - 15:13

povestile cu partidele din romania…blalbla nu mai spala creierele careienilor ca altadata si raman doar interesele personale ale lui jeno care nu a gasit un loc de munca pentru puha dat pentru tolomaci care nu stiu ora exacta sunt …raman si datoriile lui de ani de zile si minciunile imprastiate in stanga si dreapta numai ca asta cu monumentul le intrece pe toate…..mai bine ar face carte de munca la angajati si ar lasa mai moale fabrica facute din nu se stie ce fonduri pentru copil cand el nu castiga nici atat cat sa isi cumpere o casa

de emil la 13 January 2013 - 15:22

jackass 14:35

radacinile alea sunt alimentate permanent de hungarita / trianonita. atat timp cat nu accepta ideea ca ungaria mare aia moarta in 1918, nu era, de fapt un stat national, ci unul multinational, (asa cum era de fapt, pentru ca ingloba natiunea croata si pe cea slovaca, ba chiar cuprindea si un teritoriu majoritar romanesc, adica Transilvania in sensul larg, cu Crisana, Banat, Maramures) hungaristii vor trai cu ideea ca Trianonul a nedreptatit Ungaria. De fapt, Trianonul a nedreptatit Romania. Ungariei i-a facut un bine, pentru ca Ungaria posttrianonica a ramas cu circa 10% minoritati, deci a devenit omogena din punct de vedere etnic. in loc sa priceapa ca in Romania ungurii sunt o minoritate etnica si sa-si vada de treburile lor, unii etnici unguri vor sa ne tot imparta/dezmembreze dupa planurile lor hungariste, vor sa impuna majoritatii romanesti ideile lor de ev mediu, imbracate in haina moderna. sigur, or fi romanii prosti, ca doar singuri au renuntat la piata chineza, dar chiar atat de prosti incat sa creada ca rmdiszno le propune sa se intoarca la situatia de tolerati si iobagi in propriul lor interes, ei, chiar asa de prosti nu sunt!

de ikea la 13 January 2013 - 15:27

si deci USL vrea binele romaniei?

de ikea la 13 January 2013 - 15:29

si deci puha a plecat din tara pentru ca nu si-a gasit loc de munca tot din cauza rmdiszno? si restul de milioane de romani care pleaca la munca in strainatate tot din cauza rmdszdszino pleaca? rai rmdiszno astia.

de ikea la 13 January 2013 - 15:29

soc si groaza: puha nu si-a gasit de lucru in romania? de vina e rmdiszno!

de padurea la 13 January 2013 - 15:33

soc si groaza:un primar udmr din romania are poprire pe salar de 5 ani si a falimentat firmele lui personale iar acum urmeaza primaria dar agata beculete de un monument istoric si minte cu nerusinare ca ar fi primit acceptul de la un presedinte de consiliu judetean

de padurea la 13 January 2013 - 15:36

unii nu ma vad din cauza copacilor dar nu e totul pierdut pana oamenii mai au o parere
BRAVO PREFECTURA

de ikea la 13 January 2013 - 15:42

bravo prefectura USL. buna reclama.

de padurea la 13 January 2013 - 15:47

Bravo Prefectura!!!!Asteptam continuarea!!!!!
Acum vedem pentru cine si-a pus obrazul Csehi cand a sustinut in campanie un mincinos si un datornic…nu degeaba pleca …. de rusine….un om de onoare Csehi…pacat ca jocurile murdate ale ..colegului… s-au rasfrant asupra lui

de elftars la 13 January 2013 - 15:54

Pt turci tarile romane ocupa maxim o pagina in istoria lor si asta pentru ca, cu exceptia bataliei de la Vaslui unde chiar le-am provocat o infrangere aproape totala, restul “marilor victorii” romanesti sunt legende, sau nici macar nu sunt victorii:
1) Dupa Rovine (batalie care nici nu se stie sigur daca a existat), “victoriosul” Mircea cel Batran fuge in Transilvania si Baiazid il inscauneaza pe Vlad Uzurpatorul pe tron, iar Mircea revine abia peste 1 an dupa batalia de la Nicopole (cand Baiazid invinge armata cruciata din care facea parte si Mircea, dar otomanii suferind mari pierderi nu mai aveau resurse sa intervina iar in Valahia)
Apropo: “imensul” Imperiu Otoman la data confruntarilor cu Mircea, Tepes si Stefan cuprindea doar jumatate din Turcia de azi, o parte din Grecia si Bulgaria si in niciun caz nu puteau strange sutele alea de mii de soldati pe care le auzim prin cartile de istorie, abia in timpul sultanilor Selim I si fiul sau, Soliman Magnificul devenind un imens imperiu (sec XVI)
2) Tepes se retrage si el dupa atacul de noapte (numai noi romanii vad ca ne retragem dupa toate “victoriile”) in Transilvania si Mehmet II il pune sultan pe Radu cel Frumos (fratele lui Tepes)
3) Stefan cel Mare din 47 de ani de domnie doar in 14 nu a platit tribut turcilor (1473-1487), ca sa nu uitam de tratatul de vasalitate semnat cu Polonia la Overchelauti can s-a asezat in genunchi in fata unui argat al lui Cazimir (regele Poloniei)
4) In vremea lui Mihai Viteazul am ajuns sa platim 155,000 de galbeni pe an tribut (record) si la asta putem adauga si modul mai putin elegant in care s-a obtinut domnia. La Calugareni bineinteles ca ne-am retras iar dupa “victorie” si turcii au ocupat Bucurestiul si Targoviste si numai dupa ce Sigismund Bathory (suzeranul lui Mihai) a trimis vreo 30,000 de oameni in ajutor (in carti se spune ca Mihai a batut singur 180,000 de soldati ai lui Sinan) i-am scos pe turci (care erau maxim 30-40 de mii) din tara la Giurgiu.
Eu sunt foarte pasionat de istorie, imi iubesc tara, dar vreau sa se stie adevarul adevarat si nu povestile de prin manualele noastre ceausiste, ca doar au trecut ceva ani de la revolutie!

de padurea la 13 January 2013 - 16:10

poti incepe cu povestirea ultimului episod al armatei hortyste in romania si cu genocidul romanilor de la ip si trasnea si moisei si….ianculesti…si cu romanii refugiati inafara ardealului cedat aliantei fascistilor ci hortystii

de kiki la 13 January 2013 - 16:15

datornicul va ramane in istorie ca cel care are la activ cele mai multe falimente si cel care minte cu nerusinare pe la toate colturile si mai ales cel care a mintit spunand ca are aprobare de la consiliul judetean pentru iluminat.
un presedinte de partidtulipan cu asa datorii si cu minciuni cat casa nu face cinste la nimeni si va ajunge de unde a plecat

de Anca la 13 January 2013 - 16:22

acest elftars cred ca e pasionat de istoria promovata de tokos in taberele iredentiste din secuime unde li se spala creierii tinerilor si li se inoculeaza falsuri grosolane ale istoriei pentru ca milionarii din udmr sa aiba masa de manevra

de victoria la 13 January 2013 - 18:00

Rovinele au existat, ce nu se stie e daca a fost in toamna lui 1394 sau in mai 1395.
militarii spun ca e victorios cel care ramane stapan pe campul de lupta.
o incursiune -ca atacul de noapte al lui Tepes poate fi reusita, a fost chiar un succes si isi merita locul in istoria militara. a fost o lovitura memorabila, dar ea nu a fost suficienta pentru a castiga un razboi.
intinderea imperiului otoman a crescut mult intre domniile lui Mircea si Tepes. intre timp turcii au ocupat inclusiv Constantinopolul.
cifrele din cartile de istorie sunt date de cei care au scris despre evenimentele respective. nu inseamna ca ele au fost foarte precise, sau ca nu au fost exagerate. asta e o alta discutie. asa cum alta discutie este si cat reprezentau respectivele victorii in totalul campaniilor militare respective.
dar, cel mai important efect al lor este modul in care statele romanesti au fost tratate de otomani, indiferent de modul cum istoricii, militari sau civili, judeca respectivele lupte. anume faptul ca turcii nu si-au permis sa le transforme in pasalac, adica in teritorii supuse direct turcilor si Islamului, ci li s-a respectat autonomia in schimbul tributului, care nu era altceva decat rascumpararea pacii. regatul ungar era mai mare decat tarile romanesti, dar tot a ajuns pasalac, oricum ar prezenta cineva Mohacs 1526. ceea ce nu s-a intamplat nici cu Transilvania, nici cu Valahia, nici cu Moldova, care si-au pastrat statalitatea in intregul ev mediu, in timp ce Ungaria a disparut de pe harta pentru ceva timp, ca si Bulgaria, Serbia, Grecia, Albania, Croatia. ideea e ca, indiferent cum au fost bataliile respective, ele i-au determinat pe turci sa prefere sa respecte autonomia interna a statelor romanesti si sa renunte la cucerirea lor. ceea ce nu s-a intamplat cu Ungaria. tributul, desi imens, nu era cea mai susbstantiala cheltuiala a Moldovei si Valahiei, mai era si alte obligatii, impuse mai tarziu d eturci, prin care storceau sume importante

de Horia la 13 January 2013 - 19:55

Felicit acest ziar pentru opiniile pe care si le exprima de fiecare data franc, la obiect si la timp

de victoria la 13 January 2013 - 20:09

domnitorii romani au avut si alte victorii, in razboaie pe care le-au purtat cu crestinii, nu numai cu musulmanii. de exemplu, Basarab I, in 1330, la Posada i-a aplicat o lectie de arta militara regelui Ungariei. Cel mai mare rege al Ungariei, matei Corvin, in 1467 a fugit de Stefan cel Mare cu 3 varfuri de sageata in posterior! Era si el valah pe jumatate, ce-i drept, dar rezistent! Oastea Poloniei a suferit o infrangere usturatoare la Codrii Cosminului, pe vremea aceluiasi Stefan cel Mare in 1497. sigur, iubitorii de istorie stiu ca astea nu-s legende si mai stiu ca si alti domnitori au repurtat victorii militare serioase, nu legende, iar in timpurile moderne, de la razboiul de independenta si pana in august 1919, cand au intrat victorioase in Budapesta armata romana a avut destule victorii, atat in razboiul din 1913, cat si la Marasti, Oituz, Marasesti, in razboiul intregirii, victorii in urma carora nu s-a retras. nu ne opreste nimeni sa prezentam lucrurile intr-o anumita lumina sau sa selectam doar faptele acre convin argumentatiei noastre sau sustin teza pe care dorim sa o inducem. numai ca faptele sunt de o diabolica incapatanare si apar mereu asa cum s-au petrecut, nu cum si-ar dori unii sau altii dintre cei care le interpreteaza.

de emil la 13 January 2013 - 20:11

@elftars

care e numele tarii pe care o iubesti?

de emil la 13 January 2013 - 20:20

@elftars

nu cat din istoria turcilor este ocupat de luptele cu romanii este cel mai important, ci cat de mult ne pretuim propria istorie. mai nou, unii -care cica reprezinta minoritatea etnica ungara- pornind de la ideea ca sunt etnici unguri, acorda importanta numai monumentelor unguresti si chiar cred ca e normal ca de monumentele romanesti sa se ocupe romanii. pai cand esti primarul unui oras cu peste 40% locuitori etnici romani, de la care nu ti-e rusine sa percepi impozite, ocupa-te de toate monumentele orasului, nu numai de cel unguresti. daca nu procedezi asa, ghinion, unii iti vor spune ca te comporti dispretuitor cu romanii, pentru ca le dispretuiesti istoria. este un risc pe care conducerea careiana a rmdiszno si-l asuma permanent. dupa care isi pune postacul sa atace pe cei care scriu in Buletin de Carei impotriva actiunilor reprobabile ale primarului, ba ca incita la tensiuni interetnice, ba ca se iau de unguri (evident, fara motiv) etc.

de anonima la 13 January 2013 - 23:14

dupa cum se spune si in articol… nu exista coerenta in chestia asta

eu personal nu sunt de-acord ca sa se fi pus luminitele alea pe monument

de Winy la 13 January 2013 - 23:37

Vai ce pierdere de vreme pe aici. Voi nu aveti alta ocupatie?

de emil la 13 January 2013 - 23:43

pai despre asta e vorba! putea fi luminat cu reflectoare plantate in jurul lui, chiar si cu mai multe culori (evident, nu piros feher zold!), dar nu-l faci funie de uscat izmene sau panou de afisaj ori stalp de iluminat. interesant ca in capul lui Petrovics (ala care si-a schimbat numele in Petofi) nu au plasat cabluri cu luminite. numai pe monumentul ostasului roman, ca ala e romanesc si romanii nu conteaza, ez a varos a mienk! monumentul nu a fost profanat, a fost doar desconsiderat si coborat la nivelul unui suport pentru iluminatul de sarbatori. ceea ce e sfidator si de neacceptat nici de la un primar etnic roman, necum de la unul ungur! (asta ca sa fie limpede ca nu e discriminare!)

de kapjátokbe la 13 January 2013 - 23:53

Asta da cenzura…de ieri si pana azi a disparut comentariul scris de mine. Asta va caracrerizeaza cu adevarat. Mi e mila de voi…locul vostru ar fi in epoca de aur.

de Clau la 14 January 2013 - 00:00

poate ai incurcat tu gazeta si nu mai tii minte unde ai postat….

de un roman la 14 January 2013 - 00:13

Bai asta cu luati-as natia…adica kapjato…tu taticule ar trebui sa scrii si sa postezi pe Nagykaroly es Videke ce tot insisti aici pe Buletin de Carei?Nu vezi ca nu e loc de tine aici si bine ar fi pe cat se poate cat de curand nici pe aici prin tara noastra sa nu mai ai ce cauta…Valea daca se poate cat de repede pe la Valaj spre Debrecen…Cum zice lumea ,,parfum”ar fi aici fara voi sau daca tu vrei chiar epoca de aur…

de victor la 14 January 2013 - 00:18

cine crezi ca ii primeste acolo?nu trebuiesc acolo la nime ca altfel demult erau plecati

de un roman la 14 January 2013 - 00:23

Eu sper totusi ca inca nu e tarziu…si vorbesc aici de acei unguri care nu sunt cetateni loiali statului roman.Vorbesc de xenofobi,iredentisti,sovini,hortysti si toti cei care nu respecta reguli elementare de loialitate,buna credinta si respect vizavi de Romania si de romani.

de Petre la 14 January 2013 - 00:35

problema cu ungurii si romanii e o falsa problema ca sa nu cautam prea mult la alte probleme orasenesti cum ar fi problema economica si modul in care este condus orasul.se pare ca spectrul falimentului planeaza asupra noastra mai mult ca oricand.nici ungurii nu traiesc mai bine decat romanii si ma refer la cei multi si amarati nu la clanurile famigliote din jurul tartorilor.
si ungurii pleaca sa isi incerce norocu prin tari straine la fel ca romanii pentru ca nici ei nu sunt favorizati cu locuri de munca mai numeroase.
bunul simt si omul de caracter nu are etnie!

de asa e la 14 January 2013 - 06:24

respect Petre!

de parere la 14 January 2013 - 17:34

trebuie sa ai ceva tupeu sau sa fie nerusinare ca sa minti cu nerusinare si sa mai implici si un presedinte de consiliu judetean de la care mai astepti sa te si ajute cu fonduri pentru oras.
un primar nu ar trebui sa fie echidistant si sa trateze toti locuitorii la FEL?

de emil la 14 January 2013 - 21:07

@parere

da, asa ar trebui, dar cand “ez a varos a mienk!” romanii nu conteaza. ei sunt buni numai sa-si plateasca taxele, pentru ca rmdiszno local sa faca ce vrea el cu banii, dupa care sa ii mai si sfideze!

de Dorel la 14 January 2013 - 21:55

Daca UDMR ar cheltui tot atata energie pentru a le imbunatati viata maghiarilor din Carei ce bine ar fi. Din pacate si maghiarii si romanii o duc la fel de greu. Liderii lor ii invrajbesc pe maghiari si romani. La Covasna – statiunea – ramai uimit de incremenirea in care a ramas de la Ceausescu incoace. Liderii udmr au reprezentat doar propriile interese si se imbogatesc fara sa le pese de ai lor. Ii amagesc tot timpul cu lozinci. Ce pacat si pentru maghiari si pentru romani. Ar trebui sa dati socoteala maghiarimii pentru ce ati facut in toti anii de dupa 1989 cand ati fost la putere. Si sa fiti judecatii ca toti basistii care au fact rau acestei tari.

de emil la 15 January 2013 - 12:11

@ Dorel

RMDISZNO isi cheltuieste energia pentru dezmembrarea Romaniei, nu pentru imbunatatirea vietii ungurilor din Romania. Iar mai multe drepturi decat au ungurii din Romania acum, nu pot avea decat daca darama statul roman si aduc in locul sau administratia ungureasca, pentru ca numai astfel ar putea sa aiba drepturi de majoritate etnica, atata timp cat in Romania (ba chiar si numai in Transilvania!) sunt doar o minoritate de 1,2 milioane.

Parerea mea e ca nu ca ar trebui sa dea socoteala ungurimii, ci Romaniei, pentru actiunile antiromanesti pe care le initiaza permannent

de Clau la 16 January 2013 - 08:57

mincinosul orasului carei e inca suparat ca a picat udmr la judet si sapa la greu la adi stef….crede ca poate face la satumare ce face la carei .
cum de nu se sesizeaza DNA si Procuratura pentru ce face mincinosu cu bugetul orasului

de clauau la 16 January 2013 - 10:09

pentru ca DNA si procuratura inca nu sunt ale USL-ului. inca

de SAKIRA la 24 January 2013 - 16:58

PRIMARU DANSEAZA HORAUNIRII LA CEC BANK???MACAR MAI VORBESTE LA EL SI ROMANESTE DACA TOT CHELTUIE BANI ROMANESTI SI FACE DATORII TOT ROMANESTI

de Tiberiu Vanca la 25 January 2013 - 11:54

Felicit careienii pentru manifestarea ocazionată de ziua “Unirii Principatelor”, S-a văzut suflet. S-a văzut dragoste de ţară. S-a văzut că ultimul petic românesc de pe care a fost izgonită armata hortistă, trăieşte în spirit şi cu vocaţie românească. Este adevărat că prepomderenţa etnică (55% la 45%), a dus în funcţie, prin mijloace democratice o administraţie preponderent de etnie maghiară, şi că iredentismul a devenit aici politică locală. Să nu se uite însă că lumea de aici a biruit mileniul de agresivitate împotriva spiritului etnic român, şi că ceea ce s-a făcut în 1918 este ireversibil.

de raspunsul la 28 January 2013 - 11:45

pentru ikea de la 13 ianuarie 14:48-
acest ziar va deranjeaza pe voi de 8 ani pentru ca nu apeleaza la fonduri de la primarie sau alte institutii ale statului.
mai bine ati face o cheta ca sa platiti datoriile primarului vostru.

de lancea la 4 February 2013 - 14:49

mincinosu de jeno nu se lasa ca deja nu mai stie cand minte si cansd sp[une adevar/pai fratele meu tulipan se poate sa dai cu minciunile la bucuresti si sa mai crezi ca nu se afla????decand ii udmru la primarie nu ati dat 2 bani pentru monument si cum nu ati spus cand in 2011 au dat foc la coroanele depuse la 25 octombrie si 1 decembrie mascatiiinregimentati iredentisti???ce masuri a luat politia domnule primar???daca era la bustul lui groful urlati iar pana la congres la SUA ca e discriminare si alte alea cum ati facut la mures in 90….rautatea e la unii din nastere se pare

http://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/legislatie-prea-romaneasca-pentru-un-edil-maghiar-88436

de Horia Mărieș la 4 February 2013 - 16:55

@lancea la 4 February 2013 – 14:49

Foarte interesant articolul din Ziua News semnalat de Dvs: “Legislație prea românească pentru un edil maghiar”.
Doar că art. 55 din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 nu este singurul încălcat de primaș în decursul fulminantei sale cariere de prim-stătător al urbei.
Omul încalcă prevederile legilor în vigoare în serie și cu o dezarmantă nonșalanță. Sau din nepricepere + necunoașterea lor, sau din rea-voință.
Una din două. Eu unul nu m-am lămurit încă precis din care cauză.
Poate mă lămuriți Dvs.

de mirel la 5 February 2013 - 08:45

pentru monument pregateste primaria o adevarata surpriza de ascundere a lui in peisaj impreuna cu cine a luat pentru el masina de la bacaucity si apoi sa vedeti chef la diktaturapirosfeherzold!
sunt specializati la distrugeri si dosiri de proprietati romanesti!

Lasati un comentariu