Omenirea a păşit în 2013

• publicat la: 1 January 2013
Omenirea a păşit în 2013

Ţările din Oceania, din Samoa şi până pe coasta de est a Australiei, au sărbătorit încă de ieri la prânz sosirea anului 2013, transmite EFE, citată de Agerpres.

Locuitorii insulei Kiritimati, care aparţine de Kiribati, şi Samoa, ambele ţări situate în Pacific, au fost primele state care şi-au luat adio de la 2012 şi au spus bun venit anului 2013.

În Samoa, care încearcă să-şi revină după devastarea provocată la jumătatea lui decembrie de ciclonul Evan, soldat cu cel puţin şase morţi şi care a lăsat 4.000 de oameni fără adăpost, o mare parte dintre cei aproape 180.000 de locuitori au început să sărbătorească noul an la orele 10:00 GMT.

O oră mai târziu, la 11:00 GMT, a sosit noul an şi în statul insular Niue, în insulele Solomon, Fiji, în regatul Tonga şi în Noua Zeelandă, stat în a cărui capitală, Wellington, autorităţile au organizat pentru prima dată într-un deceniu un spectacol pirotehnic..

Petreceri grandioase în lume

Peste 1,5 milioane de persoane au asistat la un foc de artificii deasupra Golfului Sydney, care a luminat faimoasa sa Operă. Show-ul a fost creat pe muzica cântăreţei pop Kylie Minogue.

“Evenimentele organizate de Anul Nou la Sydney sunt cunoscute în lumea întreagă şi sunt văzute de peste un miliard de persoane, nu doar pentru că este primul mare spectacol din 2013, ci pentru că este cel mai frumos”, a declarat Clover Moore, primarul oraşului.

Alte ţări care au intrat în 2013 înaintea noastră sunt China, Hong Kong, Japonia, Filipine, India sau Indonezia.

Festivităţile europene au început în Rusia, cu un foc de artificii în Piaţa Roşie din Moscova, şi au continuat până deasupra Tamisei, la Londra, după cele 12 sunete ale Big Ben care au anunţat miezul nopţii, trecând prin numeroasele capitale europene, de la Stockholm şi până Lisabona.

Mai mult de un milion de persoane au sărbătorit în noaptea de luni spre marţi trecerea la Anul Nou în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, teatru al unui show muzical gigant asigurat de peste 260 de artişti, potrivit organizatorilor, relatează AFP.

Trecerea la anul 2013 a fost sărbătorită de o mulţime ce se întindea pe 2,2 km până la monumentul simbol al capitalei germane.

Şi românii au petrecut în stradă. Zeci de mii de oameni au sărbătorit cu muzică şi artificii noul an în Piaţa Constituţiei sau în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. Petreceri în stradă au fost şi în alte mari oraşe ale ţării.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu